Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis

Vorig artikel Volgend artikel

Het Zeeuwse Seafarm, waar we afgelopen zomer nog genoten hebben van de opening van het Fruits de Mer-seizoen, heeft deze week een bijzonder keurmerk gekregen. De tarbotkwekerij kreeg namelijk het certificaat van het Aquaculture Stewardship Council (ASC). Daarmee toont het bedrijf aan dat de vis verantwoord gekweekt wordt met minimale negatieve gevolgen voor mens en milieu.

Dit is een unieke prestatie, want deze certificering maakt Seafarm de eerste viskweker ter wereld die deze ontvangt voor platvis. Naast tarbot worden er bij het Zeeuwse bedrijf allerlei vis, schaal- en schelpdieren gekweekt. Daarbij speelt het zilte water uit de Oosterschelde een voorname rol en bij de productie wordt er verder geen gebruik gemaakt van antibiotica of geneesmiddelen.

Vissersfamilie

Mede-eigenaar Dave Bout over de certificering: “Onze oprichters komen uit een echte vissersfamilie. We hebben altijd een sterke band met de zee gehad, maar beseffen dat visserij niet oneindig is. Daaruit is de wens ontstaan om het milieu te beschermen. We zijn er immers afhankelijk van voor ons voedsel.

De ASC-certificering geeft onze klanten een aantoonbare garantie van deze toewijding. Het betekent dat we hen kunnen laten zien dat onze inzet voor het milieu op transparante wijze is gecontroleerd. Omdat we ons eigen restaurant ter plekke runnen, weten we dat dit soort zekerheid steeds belangrijker wordt voor visliefhebbers.

Bijzondere standaard

Om de certificering te ontvangen moet een platviskwekerij aantonen dat het de milieueffecten beperkt, zoals het minimaliseren van het gebruik van chemicaliën en het handhaven van een hoge waterkwaliteit. Ook moet de kwekerij aantonen op een sociaal verantwoorde manier te handelen door werknemers een veilige en eerlijke werkomgeving te bieden, en buren en lokale gemeenschappen met respect te behandelen

Maud van den Haspel, ASC General Manager in Nederland, vult aan: “Deze certificering demonstreert de toegewijde benadering van verantwoorde kweek van Seafarm. Bovendien is het goed nieuws voor Nederlandse visliefhebbers, want dit betekent dat ze kunnen genieten van hun tarbot in de wetenschap dat deze is geproduceerd met een minimale impact op milieu en sociaal gebied.”

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies