Food19.05.2022

Van welke kaas is de korst eetbaar en welke kaaskorst is ongezond?


Voor iedereen die graag geniet van de fijne geneugtes des levens zoals een goede kaasplank gaat dit artikel antwoord geven op een van de belangrijkste vragen: welke kaaskorsten kun je eten? Want vaak ligt op het eind van de avond de kaasplank vol met afgesneden korst. Zonde want sommige kaaskorsten zijn gewoon eetbaar én lekker.

Om te weten wanneer de kaaskorst eetbaar is, is het handig om te weten wat precies de korst is. Vaak wordt die namelijk verward met de coating, de geel of rode laag die tijdens het rijpen om de meeste Nederlandse kazen wordt aangebracht om te beschermen tegen bacteriën en schimmels. Aangezien dit een soort plastic verpakking is, wordt het niet aangeraden om deze coating te eten.

Natuurkorst

Een andere ‘hardere’ korst die we kennen bij kazen is de natuurkorst. Denk daarbij aan Parmezaanse kaas of Comté. Dat zijn kazen met een natuurlijke korst die eetbaar is en naarmate hij langer rijpt steeds harder wordt. Of de korst lekker is, hangt vooral van je eigen smaakprofiel af. Ze zijn in ieder geval eetbaar.

Gewassen korst

Deze term is best ingeburgerd en deze kazen worden ook wel: gewassenkorstkaas, roodbacteriekaas of roodflorakaas genoemd. Beste grap is dat je ze hebt met een harde of een zachte korst en de meest bekende kazen van dit soort zijn: Taleggio, Epiosses en Munster.

De korst wordt gewassen met behulp van vloeistoffen met pekel, drank, wijn of bier. Dat geeft deze kazen een rode gloed en maakt de korst eetbaar. Wel is het goed om bij de hardere varianten even een stukje te proberen om te proeven, die is namelijk wat korrelig, of het lekker is.

Bloemige korst

Het is een term die niet heel erg bekend is, maar het dekt wel de lading: dit is de korst van zachte kazen zoals brie en camembert. De korst van deze kazen is zeer karakteristiek die veroorzaakt wordt door een speciale microbe. Naast goed voor de textuur heeft deze ook invloed op de smaak en geur van deze kazen. Juist de aardse smaken komen door de microbe. Bij deze kazen is het dus juist een moetje om de korst op te eten.

Harde korst

De beste grap is dus dat van bijna alle buitenlandse kazen de korst gewoon te eten is, maar dat deze vlieger niet opgaat voor veel van de Nederlandse kazen met harde korst. Althans, de synthetische laag om de kaaskorsten van de Nederlandse kazen. Mocht je die wel opeten, dan is er nog niks aan de hand. Je lichaam verteert het niet, dus het komt er op eenzelfde manier uit als het erin ging.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Kaas

Dreamfarm plantaardige mozzarella: gemaakt van duurzaam geteelde amandelen

Goed nieuws voor alle kaasliefhebbers en duurzaamheidsfans. Dreamfarm, opgericht door een team van gepassioneerde food-lovers uit Italië, komt met een plantaardig alternatief voor mozzarella op de Nederlandse markt. Je...

Recepten20.06.2024

Dreamfarm plantaardige mozzarella: gemaakt van duurzaam geteelde amandelen

La Petite Soeur brengt joie de vivre naar Rotterdam

Er zijn van die zaken waar je bij binnenkomst gelijk het gevoel hebt van dat het er klopt. Dat had ik toen ik onlangs in Rotterdam bij La Petite Soeur binnenliep. Het kleine zusje van Bistrot du Bac was genomineerd voor...

Hotspots27.12.2022

La Petite Soeur brengt joie de vivre naar Rotterdam

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Op Eatly is al het een en ander over Gastrovino gepubliceerd. Van de zomer was er een grote verrassing: er was een winkel in Tilburg en wel in de Piushaven (sowieso een mooi stuk van de stad). Restaurant Harboury heeft t...

Hotspots14.12.2022

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Gastrovino vierde 90-jarig bestaan met Wine & Food festival

De Landgoederij in Bunnik was op zondag 4 september omgetoverd tot culinaire hotspot om het 90-jarige jubileum van Gastrovino te vieren. Bij meer dan 40 stands waren allerlei delicatessen en ongeveer 200 (prijswinnende)...

Drinks13.09.2022

Gastrovino vierde 90-jarig bestaan met Wine & Food festival

Vegan kaasmerk Willicroft lanceert een plantaardig alternatief voor Goudse Kaas

Er was een tijd dat de plantaardige alternatieven voor kaas niet te nassen waren. Inmiddels zijn er steeds meer alternatieven op de markt die daadwerkelijk goed smaken. Of het iets met kaas vandoen heeft is een tweede. E...

Food05.07.2022

Vegan kaasmerk Willicroft lanceert een plantaardig alternatief voor Goudse Kaas

De smaak van Luxemburg: het kaasfeestje Tartiflette met reblochon

Begin februari hebben we een weekend lang genoten van wijn, crèmants en heel veel kaas tijdens Wine, Cheese, Enjoy in Luxemburg. In de Moselle-regio hadden allerlei restaurants speciale kaasgerechten op het menu om gast...

Recepten07.04.2022

De smaak van Luxemburg: het kaasfeestje Tartiflette met reblochon

De Kaas Club van Betty Koster: iedere maand een kaas- (en wijn)proeverij

De vaste lezers van Eatly weten dat hier op de redactie een credo geldt en dat is: kaas is leven! Vandaar dat een goede borrelplank altijd met gejuich wordt ontvangen, mits er kaas op ligt. Vandaar dat het idee van De Ka...

Nieuws23.03.2022

De Kaas Club van Betty Koster: iedere maand een kaas- (en wijn)proeverij

Dit is waarom een ritje naar Luxemburg meer dan de moeite waard is

Een paar weken geleden was het tijd voor de eerste foodtrip van 2022: een weekendje Luxemburg om een kijkje te nemen in Luxemburg Stad en de Moselle-regio. We waren uitgenodigd om te komen genieten van het Wine, Cheese,...

Hotspots23.02.2022

Dit is waarom een ritje naar Luxemburg meer dan de moeite waard is