Van welke kaas is de korst eetbaar en welke is kaaskorst is ongezond?

Van welke kaas is de korst eetbaar en welke is kaaskorst is ongezond?

Vorig artikel Volgend artikel

Voor iedereen die graag geniet van de fijne geneugtes des levens zoals een goede kaasplank gaat dit artikel antwoord geven op een van de belangrijkste vragen: welke kaaskorsten kun je eten? Want vaak ligt op het eind van de avond de kaasplank vol met afgesneden korst. Zonde want sommige kaaskorsten zijn gewoon eetbaar én lekker.

Om te weten wanneer de kaaskorst eetbaar is, is het handig om te weten wat precies de korst is. Vaak wordt die namelijk verward met de coating, de geel of rode laag die tijdens het rijpen om de meeste Nederlandse kazen wordt aangebracht om te beschermen tegen bacteriën en schimmels. Aangezien dit een soort plastic verpakking is, wordt het niet aangeraden om deze coating te eten.

Natuurkorst

Een andere ‘hardere’ korst die we kennen bij kazen is de natuurkorst. Denk daarbij aan Parmezaanse kaas of Comté. Dat zijn kazen met een natuurlijke korst die eetbaar is en naarmate hij langer rijpt steeds harder wordt. Of de korst lekker is, hangt vooral van je eigen smaakprofiel af. Ze zijn in ieder geval eetbaar.

Gewassen korst

Deze term is best ingeburgerd en deze kazen worden ook wel: gewassenkorstkaas, roodbacteriekaas of roodflorakaas genoemd. Beste grap is dat je ze hebt met een harde of een zachte korst en de meest bekende kazen van dit soort zijn: Taleggio, Epiosses en Munster.

De korst wordt gewassen met behulp van vloeistoffen met pekel, drank, wijn of bier. Dat geeft deze kazen een rode gloed en maakt de korst eetbaar. Wel is het goed om bij de hardere varianten even een stukje te proberen om te proeven, die is namelijk wat korrelig, of het lekker is.

Bloemige korst

Het is een term die niet heel erg bekend is, maar het dekt wel de lading: dit is de korst van zachte kazen zoals brie en camembert. De korst van deze kazen is zeer karakteristiek die veroorzaakt wordt door een speciale microbe. Naast goed voor de textuur heeft deze ook invloed op de smaak en geur van deze kazen. Juist de aardse smaken komen door de microbe. Bij deze kazen is het dus juist een moetje om de korst op te eten.

Harde korst

De beste grap is dus dat van bijna alle buitenlandse kazen de korst gewoon te eten is, maar dat deze vlieger niet opgaat voor veel van de Nederlandse kazen met harde korst. Althans, de synthetische laag om de kaaskorsten van de Nederlandse kazen. Mocht je die wel opeten, dan is er nog niks aan de hand. Je lichaam verteert het niet, dus het komt er op eenzelfde manier uit als het erin ging.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies