Vaak weinig vezels en mineralen in nieuwe plantaardige producten

Vaak weinig vezels en mineralen in nieuwe plantaardige producten

Vorig artikel Volgend artikel

Dit is niet het eerste en zeker ook niet het laatste onderzoek waaruit blijkt dat plantaardige producten heel goed zijn voor de dieren, maar wat minder voor degene die het consumeren. Voor producenten ligt de focus vaak vooral op het vervangen van dierlijke eiwitten met plantaardige waardoor er minder aandacht is voor een gezonde samenstelling van een product.

Zo krijg je dat veel nieuwe plantaardige alternatieven voor vlees, vis en zuivel het perfect doen qua plantaardige eiwitten, maar vaak hoge gehaltes suiker, vet en zout hebben en juist minder vezels, mineralen en vitamines. Volgens hoogleraar van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van de Wageningen Universiteit, Ciaran Forde, zouden producenten er goed aan doen om die balans een stuk beter te krijgen.

Voedingswaarde

Forde deed bij zijn vorige werkgever Singapore Institute for Food and Biotechnology Innovation met collega Rachel Tso onderzoek naar de voedingswaarde van een traditioneel eetpatroon met vlees, een flexitarisch, vegetarisch en veganistisch eetpatronen waarna ze hun bevindingen publiceerden in wetenschappelijk tijdschrift Nutrients.

Vergelijken

De eetpatronen werden vergeleken aan de hand met gezonde en ongezonde varianten en beoordeeld op eiwit- en energiegehalte en de dagelijkse inname van belangrijke macro- en micronutriënten. Opvallend was dat de traditionele flexitarische, vegetarische en veganistische eetpatronen voldeden aan de vereisten voor micronutriënten en eiwitten.

Maar de nieuwe plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel zorgden voor een hogere inname van zout, suiker, vet en koolhydraten en een tekort aan belangrijke voedingstoffen en vitamines. Daarom geeft Forde aan dat producenten een stap moeten zetten om dit beter in balans te krijgen en hij raadt iedereen aan die overstapt om ervoor te zorgen dat ze wel genoeg eiwitten, mineralen en vitamines binnenkrijgen.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies