De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Aangezien er de afgelopen jaren veel nieuwe plantaardige producten op de markt zijn gekomen, worden ze met regelmaat onder de loep genomen. Dat heeft ermee te maken dat ze goed voor de dieren zijn, maar misschien wat minder voor de mens. Zo heeft de Consumentenbond 39 plantaardige varianten voor kaas getest om te kijken wat de meest gezonde varianten waren.
Kaas was lang de meest moeilijke productcategorie om een goed plantaardig alternatief te krijgen. Maar inmiddels is er voor iedere kaassoort wel een plantaardige variant, of het nou gaat om: blauwschimmelkaas, brie, camembert, cheddar, feta, verse geitenkaas, Goudse kaas, mozzarella, Parmezaanse kaas en zuivelspread.
Grote verschillen
Om een goed beeld te krijgen van welke producten gezond zijn en welke niet baseert de bond zich op de hoeveelheid verzadigd vet, zout en eiwit. De rapportcijfers van de 39 varianten liepen erg uiteen van een 2,2 tot een 7,3. De grote winnaars waren Mondarella, Charly’s all is fair Naturel en Soyananda Vegenella naturel. Grote verliezer is Verdino White block greek-style een feta-alternatief met 26 gram verzadigd vet per 100 gram (vs 12 gram bij feta).
Gezonde alternatieven
Kazen bevatten soms veel verzadigd vet of zout en voor de plantaardige varianten geldt dit ook. Daarnaast worden de producten die gemaakt worden met kokosvet een stuk slechter beoordeeld omdat ze veel ongezond verzadigd vet bevatten. In sommige gevallen is het zelfs tot 85%. De producten die van noten worden gemaakt zoals amandelen, cashew- en macadamianoten hebben een gematigder gehalte verzadigd vet en zijn zodoende een gezonder alternatief voor reguliere kaas.
Zout
Het is goed om te zien dat een groot deel van de vegan kazen op het gebied van de hoeveelheid zout een voldoende scoren. Toch is het volgens de Consumentenbond verstandig om dit altijd even te checken op het etiket, want sommige producenten gebruiken nog teveel zout. Zo scoort Violife Prosociano wedge het slechtst op zout. Die plantaardige kaas bevat namelijk 3,5 gram zout per 100 gram.
Verder lezen over Kaas
Food24.09.2025
Smaakvol tanken met Old Amsterdam
Lifestyle21.11.2024
Boursin blijft verrassen: klassieke smaakmaker komt met luxe Knoflook en Truffel variant
Recepten20.06.2024
Dreamfarm plantaardige mozzarella: gemaakt van duurzaam geteelde amandelen
Hotspots27.12.2022
La Petite Soeur brengt joie de vivre naar Rotterdam
Hotspots14.12.2022
Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg
Drinks13.09.2022
Gastrovino vierde 90-jarig bestaan met Wine & Food festival
Food05.07.2022
Vegan kaasmerk Willicroft lanceert een plantaardig alternatief voor Goudse Kaas
Food19.05.2022
Van welke kaas is de korst eetbaar en welke kaaskorst is ongezond?
Verder lezen over Plantaardig
Gezond04.11.2025
Nieuw product voor een stralende huid: The Skin Code van Juve Naturals
Nieuws29.10.2025
BenBits brengt eerste plasticvrije kauwgom op de markt
Food16.04.2024
Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen
Food06.06.2023
Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies
Food05.06.2023
Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op
Food23.03.2023
Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment
Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers
Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’
Verder lezen over Supermarkt
Food31.10.2025
Oma’s Soep breidt uit met broodsalades, koeken en pannenkoeken
Nieuws28.07.2024
Uber Eats en Amazing Oriental werken samen vanuit de supermarkt
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Nieuws18.06.2023
Zuiderburen grijpen in om boodschappen betaalbaar te houden, Nederlandse regering ziet hier niets in
Nieuws31.05.2023
Binnen een half jaar zijn basisboodschappen 15% duurder geworden
Food25.05.2023