Plantaardige alternatieven voor kaas gemaakt van noten blijken het meest gezond

Plantaardige alternatieven voor kaas gemaakt van noten blijken het meest gezond

Vorig artikel Volgend artikel

Aangezien er de afgelopen jaren veel nieuwe plantaardige producten op de markt zijn gekomen, worden ze met regelmaat onder de loep genomen. Dat heeft ermee te maken dat ze goed voor de dieren zijn, maar misschien wat minder voor de mens. Zo heeft de Consumentenbond 39 plantaardige varianten voor kaas getest om te kijken wat de meest gezonde varianten waren.

Kaas was lang de meest moeilijke productcategorie om een goed plantaardig alternatief te krijgen. Maar inmiddels is er voor iedere kaassoort wel een plantaardige variant, of het nou gaat om: blauwschimmelkaas, brie, camembert, cheddar, feta, verse geitenkaas, Goudse kaas, mozzarella, Parmezaanse kaas en zuivelspread.

Grote verschillen

Om een goed beeld te krijgen van welke producten gezond zijn en welke niet baseert de bond zich op de hoeveelheid verzadigd vet, zout en eiwit. De rapportcijfers van de 39 varianten liepen erg uiteen van een 2,2 tot een 7,3. De grote winnaars waren Mondarella, Charly’s all is fair Naturel en Soyananda Vegenella naturel. Grote verliezer is Verdino White block greek-style een feta-alternatief met 26 gram verzadigd vet per 100 gram (vs 12 gram bij feta).

Gezonde alternatieven

Kazen bevatten soms veel verzadigd vet of zout en voor de plantaardige varianten geldt dit ook. Daarnaast worden de producten die gemaakt worden met kokosvet een stuk slechter beoordeeld omdat ze veel ongezond verzadigd vet bevatten. In sommige gevallen is het zelfs tot 85%. De producten die van noten worden gemaakt zoals amandelen, cashew- en macadamianoten hebben een gematigder gehalte verzadigd vet en zijn zodoende een gezonder alternatief voor reguliere kaas.

Zout

Het is goed om te zien dat een groot deel van de vegan kazen op het gebied van de hoeveelheid zout een voldoende scoren. Toch is het volgens de Consumentenbond verstandig om dit altijd even te checken op het etiket, want sommige producenten gebruiken nog teveel zout. Zo scoort Violife Prosociano wedge het slechtst op zout. Die plantaardige kaas bevat namelijk 3,5 gram zout per 100 gram.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies