Nationale Krokettendag: de kroket in 6 feitjes

Nationale Krokettendag: de kroket in 6 feitjes

Vorig artikel Volgend artikel

De echte liefhebbers weten het natuurlijk en zijn vanochtend bovenmatig enthousiast opgestaan, want 9 oktober is Nationale Krokettendag! Het is geen toeval dat dit ook de sterfdag is van Johannes van Dam, een van de grootste pleitbezorgers van de kroket als gastronomisch hoogstandje. Daarom mag je vandaag onbekommerd naar een frituur lopen om te genieten van een heerlijke kroket. Wij vieren het door 7 weetjes de delen over de kroken die jullie nog niet kenden.

Al jaren is de meest gegeten snack in Nederland de frikandel. Op gepaste afstand volgt de kroket, daar weten we er met zijn allen zo’n 300 miljoen per jaar van. Yep, dat zijn ongeveer 25 kroketten per persoon. Waar er met de frikandel nu pas geëxperimenteerd wordt, zijn er inmiddels in Nederland al veel varianten op de klassieke kroket zoals de garnalen-, goulash- of satékroket.

Kroket in Nederland

Het zijn altijd weer die Fransen, zo ook in dit geval. Als je de boeken erop naslaat dan wordt in 1705 door de kok van Lodewijk XIV in een kookboek gerept over de croquet. Alleen had die de vorm van een ei. Pas in 1830 duiken er Nederlandse recepten van de croquet. Na de Tweede Wereldoorlog is het van een chic tussengerecht de snack geworden zoals we ‘m nu kennen.

Croquet vs Kroket

Tegenwoordig zie je weer een influx van ‘croquetten’ in plaats van kroketten. Dat heeft natuurlijk met de haute friture te maken en producenten die een luxe-variant maken. Officieel wordt pas sinds 1994 het woord kroket gebruikt, nadat de spellingsregels werden aangepast.

Ingrediënten

Als je de receptuur erop naslaat (en Johannes van Dam mag geloven) dan zitten er in een rundvleeskroket de volgende ingrediënten: water, rundvlees, vet, zout, uien, tarwemeel, paneermeel, gelatine, kippeneipoeder, kruiden en specerijen.

Meestverkochte kroket

Dat er allerlei varianten van de standaard kroket zijn is voor iedereen duidelijk. Als we de informatiebronnen over snacks mogen geloven dan is dit de top 5 van meest verkochte kroketten in Nederland. Op 1: de rundvleeskroket, gevolgd door de kalfs-, goulash-, saté- en kipkroket (!). Meest opvallende is dat de groente- en garnalenkroket niet opduiken in de lijst.

Geen caloriebom

Mocht je nog een license to snack zoeken, dan geven we die graag op een presenteerblaadje. Een saucijzenbroodje bevat gemiddeld genomen zo’n 310 calorieën bevat per 100 gram, voor een broodje kaas is dat zelfs 380. Maar voor een kroket is dat maar 180 calorieën per 100 gram. Misschien een beetje appels met peren vergelijken, maar twee kroketten zijn gelijk aan een saucijzenbroodje. Just saying!

Kroket vs bitterbal

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: alleen de vorm is het verschil tussen een kroket en bitterbal. De manier van het maken van de ragout, en dus de inhoud, van een kroket en bitterbal is precies hetzelfde. Het enige dat anders is, is de vorm waar het daarna in gerold wordt. Waarom het geen kroketbal heet? Vroeger werd een bitterbal bij een glas jenever ‘bittertje’ geserveerd en zo werd het ooit eens de bitterbal.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies