Food27.03.2021

Nationale Bitterballendag: de bitterbal in vijf weetjes


Het is vandaag voor de tweede keer Nationale Bitterballendag. Bitterballenkoningin Ilona de Wit riep vorig jaar 27 maart, de dag dat haar Bitterballenkookboek uitkwam, uit tot de dag om de bitterbal eens extra in het zonnetje te zetten. Eatly viert dit heugelijk feit door wat goede weetjes over de bitterbal te delen die het altijd goed doen bij een borrel én good old Cees Holtkamp showt hoe hij het liefst bitterballen maakt.

De Wit heeft zich als bourgondische blogger de afgelopen jaren voor haar lezers en volgers onder meer ontpopt tot bitterballenkoningin. Aangezien ze van allerlei soorten bitterballen maakt, moest er een bitterballenkookboek komen, dat kwam op 27 maart 2020 uit. Rondom het uitbrengen van haar kookboek heeft ze zich ook sterk gemaakt om ‘Bitterballen bij de borrel’ erkend te krijgen als Nederlands immaterieel erfgoed. Ook dat kreeg ze vorig jaar voor elkaar.

Vijf weetjes over de bitterbal

#1 Oorsprong in Spanje

Zoals met veel zaken valt er ook over de oorsprong van de bitterbal enigszins te twisten. Ergens is het idee dat we de bitterbal over hebben gehouden aan de Franse overheersing, anderen dichten hem toe aan de Tachtigjarige Oorlog. Tijdens die oorlog zou een Spaanse scheepskok als tussendoortje tapas hebben willen maken. Voor traditionele tapas waren geen ingrediënten voorhanden, dus is hij met oud brood, ragout en vlees maar wat gaan bouwen dat hij op eenzelfde manier ‘paneerde’ en in olie wierp. Zo moet de bitterbal zijn ontstaan.

#2 Naam houdt verband met een borrel

Zonder de kruidenbitters en Nederlandse jenevers hadden we nóóit de bitterbal bij de borrel gekend. In de volksmond werden deze borrels ook wel ‘bittertjes’ genoemd en als men in de kroeg zat te genieten van een bittertje, hoorde daar natuurlijk ook een hartige snack bij: dat werd de bitterbal. Dus dat wij gewend zijn om tijdens het borrelen aan de bitterballen te gaan, stamt uit deze tijd.

In de Dikke van Dale duikt het woord voor het eerst in 1961 op. Daarin wordt het destijds beschreven als ‘bal die bij het bitteren wordt geserveerd’.

#3 Nederlanders eten meer dan 15 gram snacks per dag

Het RIVM typeert de bitterbal als hartige snack. Volgens het instituut eten we als Nederlanders gemiddeld 21 gram hartige snacks per dag. Daarvan zo 11,2 gram bestaan uit frituursnacks zoals kroketten en bitterballen. Niet geheel verrassend zit er wel een verschillen tussen de seksen. Mannen eten gemiddeld 13,1 gram frituursnacks per dag en vrouwen maar 9,3 gram.

#4 Volgens de etiquette eet je hem in één keer op

Dit weetje is misschien wel de meest verontrustende. Hoofdredacteur van de Dikke van Dale, Ton de Boon, heeft een weblog genaamd Taalbank waarin hij woorden van wat meer context voorziet. Op het blog valt te lezen dat de bitterbal volgens een naoorlogs etiquetteboek in één keer gegeten dient te worden. Het staat er als volgt in beschreven: “Bitterballen bij de borrel hapt men in één keer van een prikkertje, nadat men het hapje eerst eventueel door de mosterd heeft gehaald.”

#5 Bitterballen worden in veel meer landen gegeten

In veel Spaanstalige landen vind je overal croquettas en dat is qua vorm een kruising tussen onze bitterbal en de kroket. Maar er zijn echt andere landen waar je een vorm van bitterballen kan komen en dan niet per se bij een Friet van Piet. Zo kun je in Duitstalige landen de Alpenbälle vinden en dat is een dappere poging. En in landen waar we een innige band mee hebben zoals Suriname, Indonesië en Australië kun je bitterballen vinden. Maar het duurt nog wel een tijdje voordat we net zoveel bitterballen als frikandellen speciaal wereldwijd vinden.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Snacks

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Ricolaaaaa: zodra je het over deze Zwitserse snoepjes hebt, gaat er in bijna 98 procent van de gevallen iemand ineens een soort zingen. Dat komt allemaal door de reclames van het snoepmerk. Eén van de bekendste reclames...

Food15.08.2024

Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

Soms komt het door toeristen op TikTok, soms komt het door iemand als Snackspert, maar hoe het ook zij: er zijn in Amsterdam allerlei hotspots waar elke dag dikke rijen met toeristen en niet-toeristen staan te wachten to...

Hotspots18.07.2024

Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

​Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Bij de kassa bij de Appie of gewoon uit de handtas van je oma: ook al is het een vrij oud product, veel mensen kennen Ricola wel. Is het niet van de jodel-achtige commercials, dan wel door de opvallende, gele verpakking....

Food03.07.2024

​Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Kwekkeboom wil nieuw elan aanbrengen in het vriesversschap met een uitgebreid assortiment voor echte thuisborrelaars. Vanaf nu liggen de allereerste Oesterzwam Bitterballen en vernieuwde rund- en kalfsvlees bitterballen...

Food02.04.2024

Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Een knap stukje papieren werkelijkheid vs realiteit: vanaf 1 juli moet de snackbar geld vragen voor plastic wegwerpbakjes en -bekers voor eenmalig gebruik. Wat ze hiervoor rekenen mogen ze zelf bepalen. Het idee was om h...

Nieuws26.06.2023

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Als er een fenomeen is dat dankzij social media en allerlei hippe chefs een ding is geworden over de hele wereld, dan is het de smash burger wel. En heel stiekem: er is bijna niks lekkerder dan een goed gemaakte smash bu...

Hotspots23.06.2023

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst

Het is bijna verstandig om een maandelijkse update te doen op Eatly van hoe de friet- en bierprijs die maand weer is gestegen. Want er is alweer slecht nieuws te melden: een extreem nat voorjaar en de daaropvolgende droo...

Nieuws13.06.2023

Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst