De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Schrijver Leon de Winter en hartchirurg Leon Eijsman presenteren vandaag hun koolhydraatarme friet Leon&León. Het is wereldwijd de eerste in zijn soort en zelfs uit de airfryer heeft-ie een lekere kraak en geweldige smaak.
In het NRC stond afgelopen weekend een artikel over de zoektocht die De Winter en Eijsman af hebben gelegd om tot dit eindproduct te komen. Na een jarenlange zoektocht hebben ze nu friet die 30% minder koolhydraten, calorieën en vet heeft dan andere friet. Daarbij komt ook nog eens dat het een aardappel is van Nederlandse bodem.
Minder koolhydraten
Het klinkt misschien nog utopisch, maar toch bestaan er koolhydraatarme aardappelen. Alleen was het tot de zoektocht van De Winter en Eijsman onmogelijk om er friet van te maken (zie eerder genoemd NRC-artikel). Door gebruik te maken van een geheel natuurlijke coating kan de aardappel als friet worden bereid, zonder dat er extra zout nodig is. Daarbij is de friet ook nog eens speciaal ontwikkeld voor bereiding in de airfryer zodat aan de bereiding geen (ongezond) frituurvet aan te pas komt. Zodoende kunnen de makers claimen dat de waardes van de Leon&León friet 30% lager liggen dan bij andere merken.
Lange zoektocht
Toen schrijver Leon de Winter in 2012 te horen kreeg dat hij een low-carb dieet moest gaan volgen, dacht hij dat hij nooit meer zijn favoriete snack, friet, zou kunnen eten. Met zijn neef en hartchirurg León Eijsman begon hij destijds aan een zoektocht naar low-carb friet. Binnen het bestaande assortiment was geen soelaas te vinden. Maar het feit dat er koolhydraatarme aardappelen bestonden, was genoeg reden om zelf friet te gaan ontwikkelen. De koolhydraatarme aardappelen van het ras ‘Colomba’ bleken het meest geschikt mits ze omhuld werden met een natuurlijke coating. Na een ontwikkelingsproces van zeven jaar liggen de frieten nu in het vriesvak van 660 Albert Heijn filialen.
Verder lezen over Airfryer
Food14.04.2023
De Risottini: nieuwe snack is kruising tussen risotto en een bitterbal
Food10.01.2023
Beter dan een pantosti? Een tosti uit de airfryer
Nieuws19.12.2022
Inventief in de trein: kaassoufflés klaarmaken in de airfryer
Airfry or die tryingFood29.06.2022
Kwekkeboom voegt nieuwe vegan lijn toe aan het assortiment Oven & Airfryer
Food17.10.2021
Zo maak je krokante kippenvleugels zonder gedoe in de airfryer
Food09.10.2021
In de airfryer maak je het snelst de knapperigste verse friet
Food23.08.2021
Een biefstuk bereiden in de airfryer is stiekem nog niet eens zo’n gek idee
Food08.08.2021
Aardappelen poffen wordt een eitje als je dit met een airfryer doet
Verder lezen over Snacks
Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair
Food15.08.2024
Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt
Hotspots18.07.2024
Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat
Food03.07.2024
Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes
Food02.04.2024
Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal
Nieuws26.06.2023
Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet
Hotspots23.06.2023
Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal
Nieuws13.06.2023