De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Er is heel veel ellende in ons land gaande en het lijkt erop dat niets ons bespaard blijft. De Vereniging voor Professionele Frituurders (ProFri) luidt namelijk de noodklok: friettenten hebben namelijk te maken met een tekort aan frikandellen. Volgens fabrikanten ligt dit aan personeelstekorten waardoor niet te zeggen is wanneer er weer genoeg frikandellen op de markt zijn.
Directeur van ProFri, Frans van Rooij, zegt daarover tegen de Telegraaf: “Ons bereikten al eerder verontruste berichten van cafetariahouders dat ze nog maar maximaal tien dozen mochten bestellen bij hun horecagroothandel. De frikandel behoort, samen met friet en de kroket, tot de top drie van het cafetaria.”
Verschillende redenen
In de nieuwsbrief van ProFri valt te lezen dat horecagroothandel Bidfood in augustus problemen had met de toevoer aan frikandellen. Eind augustus waren ze eventjes helemaal niet leverbaar. Snackfabrikant Van Geloven liet in de nieuwsbrief niet echt weten waarom er leveringsproblemen waren. De fabrikant kwam niet veel verder dan software- en of grondstoffenproblemen en te weinig arbeidskrachten.
Buffer
De fabrikant geeft wel aan dat de productie volop draait en er zelfs een hoger volume is dan in 2019 voor corona. Het enige nadeel is dat de geproduceerde frikandellen gelijk worden uitgeleverd, waardoor er op geen enkele manier een buffervoorraad opgebouwd wordt. Dat komt omdat er te weinig personeel is om zorg te dragen voor de productie.
Storing
Dat moet ook het probleem eind augustus zijn geweest, waardoor een productielijn voor frikandellen meerdere dagen stil is gelegd. Als je dan geen voorraad hebt, dan sta je met lege handen. De fabrikanten hebben allemaal vacatures openstaan om meer productie te kunnen draaien, maar die zijn nog lang niet allemaal vervuld. Tot dit het geval is, blijft de kans groot dat er op een gegeven moment weer even geen frikandellen leverbaar zijn.
(Afbeeldingen bij dit artikel © jordi & Michael Meijer – Adobe Stock)
Verder lezen over Friet

Nieuws26.06.2023
Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Nieuws13.06.2023
Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst

Nieuws27.05.2023
Nieuwe wetgeving maakt eigen bakje meenemen naar snackbar lucratief
(vanaf 1 juli)
Nieuws01.05.2023
Kalenderlandbouw brengt Nederlandse frietaardappel in de penarie

Food12.04.2023
Dit is de gemiddelde prijs van een hamburger met friet in Nederland

Food04.04.2023
Met de nieuwe specials bij Frites Atelier is de haute friture klaar voor het voorjaar

Hotspots03.04.2023
Frietboutique trakteert op huisgemaakte friet en vers ijs op nieuwe locatie

Nieuws31.01.2023
De Frietzza en knapperige frietjes nieuw op het menu bij Domino’s
Verder lezen over Snacks

Food21.10.2024
10 grappige Halloween-foodtips van TikTok

Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Food15.08.2024
Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Hotspots18.07.2024
Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

Food03.07.2024
Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Food02.04.2024
Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Nieuws26.06.2023
Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Hotspots23.06.2023