De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De Amsterdamse kaasmakerij Max&Bien heeft een flinke primeur te pakken: de eerste volledig plantaardige kaaswielen met paraffine coating ter wereld. De schaafbare (!) kazen worden gemaakt op basis van gefermenteerde tarwe en zijn er in de smaken: mosterd, komijn en truffel. Vanaf deze week zijn ze bij kaas- en delicatessenwinkels verkrijgbaar.
Dit is een grote stap voor plantaardige kaas, want als deze kazen smaken zoals ze eruitzien dan zijn het absolute winnaars. Maxine Agyeman, oprichter van Max&Bien, over de plantaardige kaaswielen: “Door het aanbieden van herkenbare alternatieven, geloven wij dat mensen vaker voor een plantaardige optie kiezen. In de kaasindustrie is het coaten van kazen een eeuwenoude techniek. Het paraffineren beschermt de kaas tegen uitdroging en schimmel. De kaas behoudt zijn smeuïgheid en smaak en de houdbaarheid wordt er mee verlengd.”
In de kaaswinkel
De stap om plantaardige kaas in een kaas- of delicatessenwinkel te leggen was groot. Maar deze kaaswielen kunnen dit weleens gaan veranderen. Dat is ook het idee van Wilbert de Groot, eigenaar van Echte Liefde kaas & delicatessen in Hilversum: “Ik volg de ontwikkelingen rond vegan kaas al een tijdje, maar ik zocht iets dat echt bij onze delicatessenwinkel past. Over de nieuwe kaaswielen van Max&Bien ben ik enthousiast. Het zijn producten van een hoog niveau en we kunnen de klant ter plekke laten proeven.”
Smaakvol alternatief
Tijdens de Horecava 2020 waren er al een paar plantaardige kazen te proeven die niet te onderscheiden vielen van kazen gemaakt met zuivel. Medeoprichter van Max&Bien, Jobien Groen, geeft ook aan: “We willen laten zien dat kaasvervangers minstens zo lekker kunnen zijn. En dat je nog prima kunt borrelen met een heerlijk plantaardige kaasplankje, zonder iets te hoeven missen.”
Daar sluit Veerle Vrindts directeur van ProVeg Nederland zich bij aan: “Consumenten kopen graag herkenbare producten. De populairste vegan burgers zijn niet te onderscheiden van hamburgers en havermelk verkoopt het best in een melkpak. Bij alternatieven voor kaas is dat niet anders. Dat heeft Max&Bien goed begrepen. Hun plantaardige kaaswielen, voorzien van een herkenbare rode coating, zijn in de wereld uniek.”
Verder lezen over Kaas
Recepten20.06.2024
Dreamfarm plantaardige mozzarella: gemaakt van duurzaam geteelde amandelen
Hotspots27.12.2022
La Petite Soeur brengt joie de vivre naar Rotterdam
Hotspots14.12.2022
Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg
Drinks13.09.2022
Gastrovino vierde 90-jarig bestaan met Wine & Food festival
Food05.07.2022
Vegan kaasmerk Willicroft lanceert een plantaardig alternatief voor Goudse Kaas
Food19.05.2022
Van welke kaas is de korst eetbaar en welke kaaskorst is ongezond?
Recepten07.04.2022
De smaak van Luxemburg: het kaasfeestje Tartiflette met reblochon
Nieuws23.03.2022
De Kaas Club van Betty Koster: iedere maand een kaas- (en wijn)proeverij
Verder lezen over Plantaardig
Food16.04.2024
Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen
Food06.06.2023
Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies
Food05.06.2023
Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op
Food23.03.2023
Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment
Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers
Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’
Food21.02.2023
Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt
Food08.02.2023