Foie gras zorgt weer controverse; protesten bij restaurants

Foie gras zorgt weer controverse; protesten bij restaurants

Vorig artikel Volgend artikel

De afgelopen maand zijn er bij een paar restaurants in Utrecht en Amsterdam buiten demonstranten bij elkaar gekomen om te demonstreren. De restaurants hadden gemeen dat ze op hun menukaart (op de website) een gerecht met eenden- of ganzenlever stond. Het idee is door actie te voeren om de restaurants te bewegen foie gras van het menu te halen.

In Utrecht zijn actievoerders zelfs bij restaurant Bistronome Des Arts binnengegaan. Twee van hen hadden zich vastgeketend en in totaal moesten zes actievoerders worden aangehouden door de politie omdat ze weigerden het pand te verlaten. De eigenaresse van de zaak gaf bij RTV Utrecht aan zich onveilig te hebben gevoeld met als resultaat: geen foie gras meer op het menu.

Franse keuken

In Nederland, en verschillende andere landen binnen de EU, mag foie gras niet worden geproduceerd. Het wordt niet in de supermarkt verkocht en toch vind je het bij veel restaurants met een Franse keuken óf de wat sjiekere zaken gewoon op de kaart. De vraag is er dus wel, maar waar komt het dan vandaan?

Cultureel erfgoed

In 2006 werd in Frankrijk foie gras cultureel erfgoed waarbij dwangvoeding zelfs verplicht is. Het is ooit begonnen bij de Egyptenaren, de Romeinen aten het en in Frankrijk bestaan er geen feestdagen zonder. Uit onderzoek blijkt dat negen van de tien Fransen foie gras eet, bijna 80% geeft aan dat het op tafel hoort te staan tijdens de feestdagen.

Het hoort er in Frankrijk dus gewoon bij. Niet gek dat het land voor 80% van de wereldwijde productie verantwoordelijk is. En inmiddels wordt het ook in Hongarije geproduceerd. Niet gek dat dit de landen zijn waar Nederlandse restaurants hun foie gras vandaan halen. Want het wordt natuurlik gewoon geserveerd in veel zaken.

Controverse

Het probleem met foie gras is dat je het niet meer los kan zien van dierenleed. Ok, er is met foie royal een diervriendelijk alternatief. Alleen is het ook zo dat het oprecht belachelijk lekker is qua smaak en textuur. Het lekkerste gerecht dat ik dit jaar heb gegeten, was mét eendenlever. En het valt me op dat de afgelopen jaren chefs het wat meer gebruiken in gerechten, net als zwezerik trouwens.

Bewuste keuze

Mijn hele idee als ik ergens ga eten is dat ik nooit nee zeg tegen hetgeen me voorgezet wordt. Zeker tijdens foodtrips vind ik het belangrijk om chefs de ruimte te geven om hun visie zonder beperkingen te laten uiten. Dat geldt zelfs als er eenden- of ganzenlever in een gerecht zit. Ik zoek het niet meer op, maar ga het ook niet uit de weg.

Intimidatie

Dit alles maakt het ook een lastige discussie. De vraag naar foie gras is er en die blijft ook gewoon. Om dan individuele ondernemers te intimideren om het zo van een menu af te krijgen, daar krijg ik een naar gevoel bij. Zij bedienen vooral hun gasten, want als het niet gegeten wordt staat het ook niet op de kaart.

In mijn ogen werkt op alle gebieden educatie beter dan intimidatie en wil je een omslag bewerkstelligen, dan moet je uitzoomen op het groter geheel dan op het individu.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies