Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment

Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment

Vorig artikel Volgend artikel

In het schap bij supermarktketen Jumbo vind je vanaf deze week vier nieuwe Indonesische kruidenpasta’s van Fairtrade Original: Bami Goreng, Nasi Goreng, Rendang en Sajoer. Indonesische klassiekers die op het eerste oog niet per se vernieuwend zijn, maar deze kruidenpasta’s zijn volledig plantaardig, bevatten geen kunstmatige toevoegingen en worden zónder palmolie gemaakt.

Voor de ingrediënten in de kruidenpasta’s krijgen de boeren in Azië een eerlijke prijs. Een stap van Fairtrade Original om het Indonesische schap in de supermarkt wat bewuster te maken. Want gerechten als bami of nasi goreng zie je regelmatig terug op de keukentafel als een vorm van een makkelijke en snelle maaltijd. Dat kan volgens het bedrijf ook nog eens een stuk natuurlijker.

Vertrouwde smaken

Product Manager bij Fairtrade Original, Lisette Brouwers, over de nieuwe kruidenpasta’s: “Uit onderzoek onder Nederlandse consumenten blijkt dat de kruidenpasta's de vertrouwde Indonesische smaak hebben die zij gewend zijn. Tegelijkertijd maakt de consument op meerdere vlakken wel een duurzamere en bewustere keuze. 'Duurzaam’ betekent overigens niet dat we veel duurder zijn dan andere A-merken, want we willen onze kruidenpasta's toegankelijk maken voor zo veel mogelijk Nederlanders.”

Basis van een rijsttafel

De nieuwe kruidenpasta’s zijn eigenlijk de basis van een goede rijsttafel. Nasi goreng is het nationale gerecht van Indonesische en laat zich letterlijk vertalen als gebakken rijst. Het gerecht kent vele varianten en wordt vaak gemaakt met groenten die over zijn van de dag ervoor. De kruidenpasta heeft is fris en mild pikant door citroengras, gember, kurkuma, kaneel en rode chilipepers.

Fusion

Wat we in Nederland in de volksmond bami noemen, heet officieel bami goreng. Je raadt het al; dit is gebakken bami (Chinese noedels) met meestal vlees of garnalen, groenten en ei. Bami is oorspronkelijk Chinees en de Indonesische twist is dat het voor bami goreng gebakken wordt.

Rendang

Er is denk ik geen enkele Nederlander meer die de afgelopen jaren geen poging heeft gemaakt om een eigen rendang te maken. Oorspronkelijk is het een gerecht van West-Sumatra en inmiddels overal in Indonesië en Maleisië te vinden. Traditioneel is het een feestmaal dat bij ceremoniële gelegenheden wordt geserveerd. Een rundvleesstoof met een mengsel van pepers, kruiden en kokosolie.

Sajoer

Sajoer is een van oorsprong Javaans gerecht met veel groenten, specerijen en bouillon. In Nederland eten we sajoer meestal als bijgerecht. Met deze kruidenpasta zet je gemakkelijke de lekkerste sperziebonen op tafel. En niet alleen sperziebonen, want de kruidenpasta geeft een heerlijke friskruidige smaak aan alle groenten die je maar kunt bedenken.

Ode aan de smaakmakers

Fairtrade Original ging voor de introductie-campagne een samenwerking aan met kunstenaar Nick Liefhebber om de smaakmakers van de kruidenpasta's in de spotlight te zetten. De kleurrijke en speelse stijl van Nick mengt goed met de vrolijke huisstijl van Fairtrade Original. Nick creëerde zes illustraties van gember, kurkuma, citroengras, kaneel, zwarte peper en limoenblad, die in beperkte oplage verspreid worden tijdens de lancering.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies