De eerste ‘ghost kitchens’ zijn actief in Nederland

De eerste ‘ghost kitchens’ zijn actief in Nederland

Vorig artikel Volgend artikel

In mijn voorspelling voor 2021 viel in een bijzin te lezen dat ik de verwachting had dat dit het jaar ging worden dat 'ghost kitchens' in Nederland zouden oprukken. Iets rapper dan verwacht had Nieuwsuur gisteravond al een reportage over 'dark kitchens'. Goed moment om eens in dit fenomeen te duiken.

Een ghost kitchen, cloud kitchen of dark kitchen is precies hetzelfde: een restaurant zonder fysieke locatie om te eten die uitsluitend gebruikt wordt om gerechten te maken voor bezorging. Het idee is ooit in Londen ontstaan om met weinig risico te experimenteren met verschillende concepten en te kijken of ze aanslaan zonder de grote risico’s van het openen van een nieuw restaurant.

Meer bezorgmaaltijden

Door de lockdowns en de horecasluiting hebben we steeds meer eten laten bezorger. Grote spelers als Deliveroo, Thuisbezorgd en UberEats spinnen daar garen bij. Zeker ook doordat veel restaurants die normaal nooit iets met het bezorgen van maaltijden deden zich ook genoodzaakt voelden om zich bij een van de bezorgingsplatformen aan te sluiten.

Gedoe in Engeland

De ghost kitchens in Londen hebben de afgelopen jaren een paar keer voor ophef gezorgd. Dat had er bijvoorbeeld mee te maken dat er uit één keuken voor verschillende virtuele restaurants gerechten werden gemaakt zonder dat dit voor de mensen die eten bestelden duidelijk was.

Een ander probleem doemde op toen bleek dat de bezorgplatforms eigen cloud kitchens voortrok en de data uit een bepaalde regio inzette om restaurants/gerechten toe te spitsen op hetgeen daar het meest besteld wordt. Ergens heel slim, maar het wordt wel een minder eerlijk ‘spel’ voor de concurrentie.

Eerste ghost kitchens

Uit de reportage gisteravond bleek dat de eerste ghost kitchens in Nederland actief waren. Zo was er een ondernemer in Almelo die in een pand onderdak bood aan verschillende keukens en een andere ondernemer die hetzelfde deed in Amsterdam en daar op redelijk korte termijn hoopte uit te breiden.

Het meest opvallende was dat bezorgplatform Deliveroo in Amsterdam-Oost een plek had voor drie restaurants. Een van de keukens werd bestierd door Ron Blaauw. Uit de data van het bedrijf bleek dat men in Amsterdam-Oost wel vrolijk werd van geroosterde kip en met die reden werd contact gezocht met Roast Chicken bar om via de dark kitchen hun kippen aan te bieden in die regio.

Geen huur

De keukens die gebruikmaken van de dark kitchen van Deliveroo hoeven geen huur te betalen of de keuken uit te rusten, dat wordt allemaal door het bedrijf gedaan. Wel betalen ze een commissie aan het bedrijf. Dat maakt het voor verschillende restaurants een te gewaagde stap omdat je alle controle uit handen geeft aan een partij. Zonder dat je als onderneming een eigen klantcontact en dus band opbouwt.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies