8x comfort food van over de hele wereld om eens te proberen

8x comfort food van over de hele wereld om eens te proberen

Vorig artikel Volgend artikel

Als het weer wat kouder en guurder begint te worden, snakt je lichaam vaak naar wat extra warmte. Als er dan ook een wereldwijde pandemie heerst en je in een (semi-)lockdown zit, maakt dat de drang naar wat extra warmte alleen maar groter. Comfort food is dan eigenlijk altijd een goed idee, maar ieder land heeft zo zijn eigen speciale gerechten. We lichten 8 gerechten en landen uit.

Kijkend naar Nederland, wat zou je dan zeggen dat voor ons echt comfort food is? Denk je dan aan: snert of andere soep, macaroni, pannenkoeken, kapsalon of meer richting stamppot? Wereldwijd zijn gerechten als: Mac and Cheese, Chicken and Waffles, spaghetti met gehaktballen, vistaco’s en tosti’s bekend als comfort food. In het nieuwe kookboek Guilty Pleasures lees je er ook al het een en ander over. Zo ziet comfort food op 13 andere plekken op de wereld eruit.

Poutine (Canada)

Officieel is dit niet het nationale gerecht van Canada, maar voor heel veel mensen is het dat wel: poutine. Het wordt gekscherend regelmatig een Canadese salade genoemd, maar het is vooral: friet, met wrongel (=kaas) en enorm veel jus. Iedere regio in Canada geeft een eigen twist aan poutine, maar dit is de basis.

Chilaquiles (Mexico)

Je zou zeggen dat we de grootste geheimen van de Mexicaanse keuken inmiddels allemaal wel zouden kennen. Wrong! Grote kans dat je nog nooit van Chilaquiles hebt gehoord. Letterlijk betekent dit in een saus van chilipepers, maar het traditioneel Mexicaans gerecht is niet alleen pittig. Het is eigen een toren van tortilla-driehoeken die in een pan met salsa worden gedaan met daarover een kaas en crema. Aangezien het vaak ook als ontbijt wordt gegeten, doen ze er vaak ook een spiegelei bij.

Congee (China)

Er zullen weinig mensen zijn die vrolijk worden van rijstepap als comfort food. Toch is het dat in veel Oost-Aziatische landen juist wel. Daar doen ze het wel heel anders, want de rijstepap wordt zo gekookt dat het bijna een homogeen geheel wordt. En daar worden dan allerlei verschillende ingrediënten zoals kip, gember en ei aan toegevoegd om er een eigen draai aan te geven.

Shakshuka (Marokko)

Dankzij de kookboeken van onder meer Ottolenghi is in ons land shakshuka steeds beter ingeburgerd. Voor iedereen die het nog niet kent: shakshuka is een soort van stoofpotje van tomaten met gepocheerde eieren. Het is van oorsprong een gerecht uit Noord-Afrika en inmiddels super populair in het Midden-Oosten. De stoofpot bestaat dus uit tomaten, uien, chilipepers en wordt op smaak gemaakt met komijn en natuurlijk harissa. Zit er geen harissa is geen shakshuka! De eitjes worden op het eind gepocheerd in de saus.

Picadillo (Cuba)

Eigenlijk zie je dit gerecht overal in Latijns-Amerika opduiken, maar de basis ervan ligt op Cuba. Het gerecht wordt eigenlijk in iedere regio aangepast, de basis is als volgt: rundergehakt met tomaten, olijven en vaak aardappelen. En je ziet ze dus ook met wortelen en erwten. Sommigen doen dit het liefst in een taco, anderen eten het graag met rijst.

Sausage Rolls (Australië)

In Australië worden ze vrolijk van sausage rolls die ze de gezondere versie noemen van de Britse 'Pigs-in-a-blanket'. Voor ons lijken ze (en smaken ze) eigenlijk vooral als saucijzenbroodjes.

Mofongo (Puerto Rico)

Het mooie aan comfort food is dat het op een foto vaak uitziet als een bende. Dat maakt het vaak nóg lekker. Het Puerto Ricaanse gerecht mofongo hoort in die categorie. Op een foto ziet het er niet uit, maar het is bijzonder smaakvol. Het is een bolvormig iets gemaakt van gepekelde, gebakken en daarna kleingemaakte bakbananen die op smaak worden gebracht met knoflook en zout en in olie worden gebakken / gefrituurd. Het is meestal een bijgerecht bij een stoofpot of soep.

Pierogi (Polen)

Mocht je denken dat dumplings en gyoza iets typisch Aziatisch zijn, dan heb je het mist. Want ook in Oost-Europa kunnen ze daar wel weg mee. De Poolse variant heet pierogi en die zien eruit als je mag verwachten van dumplings. Wel is het zo dat de vulling heel anders is dan je gewend bent. Een van de favoriete in Polen is een pierogi gevuld met aardappelen en kwark, die worden gegeten met een flinke klodder zure room en gekarameliseerde uien. Natuurlijk zijn er ook allerlei varianten met een vleesvulling.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies