Food20.08.2020

10 stuks eten die je normaal weggooit die gewoon eetbaar zijn


Het is altijd interessant om te zien dat dingen die je gewend bent om te doen, eigenlijk niet hoeven. Zo zijn er stukken eten die we gewend zijn om weg te gooien, die gewoon eetbaar blijken te zijn. In het kader van anti-voedselverspilling is het goed om hier eens op in te zoomen met 10 voorbeelden.

Een paar van de voorbeelden zullen waarschijnlijk een ‘oh ja natuurlijk’ zijn, maar er zitten er een paar bij waar we hier op de redactie ook echt geen idee van hadden. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: er is meer fruit waarvan je de schil gewoon kan eten. Laten we aftrappen met de minst smakelijke.

Hanenkam

In sommige culturen zijn de poten van een kip een delicatesse, maar het kan nog maller. Het is blijkbaar zo dat je de hanenkammen van tamme kippen kan eten. Volgens deze echte kipconnaisseurs smaakt gebakken hanenkam hetzelfde als een kipnugget. We vertrouwen in dit geval op de ervaring van anderen.

Schil van een kiwi

Er zijn mensen die langharige kiwi’s scheren en ze dan uit het vuistje eten. Het ziet er ronduit bizar uit, máár het is helemaal niet zo gek. De schil van een kiwi bevat drie keer zoveel vezels als dat in het vruchtvlees zit. Daarnaast zitten ze ook vol vitamine C. Vanaf nu dus altijd de hele kiwi in de blender of juicer gooien!

Ananaskern

Het ziet er altijd enorm fancy uit als men de kern van een ananas in een keer verwijderd. En zelfs bij ananas in blik mist de kern. Het is alleen hoogste tijd om hiermee te stoppen. Hoewel de kern iets harder is en wat minder zoet is hij net zo voedzaam en zit hij boordevol vitamine C.

Citroenschillen

Naast dat we ze graag in een cocktail doen, zitten citroenschillen vol voedingstoffen zoals: calcium, kalium en vitamine C. Hoewel de meeste chefs de voorkeur geven aan de schil te raspen is de hele schil gewoon eetbaar. Let wel op de schil van sinaasappels en citroenen kan lastig verteerbaar zijn, dus dit is er eentje om met mate te doen.

Broccolistronk

Eigenlijk eet iedereen van een broccoli vooral de roosjes en de donkergroene toppen. Maar wat blijkt; je kan de hele stronk gewoon eten. Die bevat antioxidanten, vezels en smaakt iets zoeter en milder dan de roosjes.

Bananenschil

Dit is weer een lekker riskante. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bananenschillen, vooral van onrijpe bananen, vol zitten met antioxidanten. Daarnaast bevatten ze ook veel kalium, voedingsvezels, onverzadigde vetten en essentiële aminozuren. Wil je het eens uitproberen? Was je bananen dan grondig en doe dan eens een banaan met schil in de blender voor als je een smoothie maakt. Of bak stukjes bananenschil in de pan om een plantaardige variant van spek (!) te krijgen.

Watermeloenschil

Tijdens een warme zomerdag is er niks lekkerder dan een watermeloen in stukken snijden en je tanden er in zetten. Maar wat blijkt: de schil van een watermeloen is gewoon te eten. Er zit namelijk citrulline in en dat is een aminozuur. Het zorgt ervoor dat de zuurstoftoevoer naar de spieren verbeterd, bloeddruk wordt verlaagd, is een bron van vezels en kan het libido van individuen verhogen.

Mangoschil

Dankzij allerlei influenza’s weet iedereen op de hele wereld onderhand hoe je fantastisch een mango in blokjes snijdt. Toch blijkt dat je dan nog een geweldige bron aan vitamine A, vitamine C, vezels en mineralen mist. Die zitten namelijk in de schil. Volgens verschillende onderzoeken zelfs meer dan in het vruchtvlees. Enige nadeel: wil je de schil eten dan moet je hem heel goed wassen en er zijn mensen die er allergisch voor zijn.

Groen van een wortel

Er ging lange tijd een verhaal de rondte dat de groene toppen van een wortel oneetbaar was en zelfs giftig. Dat blijkt niet waar te zijn. Het groen is prima eetbaar en heeft soms een klein bittertje. Heel goed te gebruiken in een salade, saus of soep.

Sinaasappelschil

Het idee om een sinaasappel te eten als een appel schrikt vast wel wat mensen af. Toch kan het gewoon. De schil zit namelijk vol antioxidanten, calcium, vitamines B, vitamine A en vitamine C. Eigenlijk is het zelfs zo dat de schillen meer vezels bevatten dan de vrucht. Dus voeg gerust eens de schil aan een gerecht toe.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Fruit

Innocent Kids Smoothies, fruitige slurpverpakking als tussendoortje

Het is altijd goed om bij deze tussendoortjes even stil te staat bij de vraag of ze ook nog gezond zijn. Innocent smoothies staan bekend om hun natuurlijke ingrediënten en het ontbreken van toegevoegde suikers, kleur- e...

Drinks05.06.2024

Innocent Kids Smoothies, fruitige slurpverpakking als tussendoortje

10 tips om gezonder te eten in 2024

Heb jij je voorgenomen om in 2024 gezonder te eten? Dit zijn tien tips om dat voor elkaar te krijgen: 1. Start de dag met een groene smoothie Een lekkere en gemakkelijke manier om gezonder te eten, is je dag te beginnen...

Gezond09.01.2024

10 tips om gezonder te eten in 2024

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Er waren tijden waarin men enorm filosofeerde over wat er allemaal op technisch gebied mogelijk zou zijn in 2020. Inmiddels zijn we al een paar jaar verder en moet ik eerlijk bekennen dat de echte technische snufjes er m...

Tipt13.06.2023

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Waar we dit weekend nog keken naar het imperium van Salt Bae, blijken er in Nederland ook genoeg bn’ers hun bekendheid in euro’s om te zetten. Een van hen is Chantal Janzen met haar lifestylemerk &C. In samenwerking...

Drinks19.09.2022

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Last van lege schappen: probeer de boerderijwinkel eens uit

Door de boerenprotesten zijn de schappen bij de supermarkten de afgelopen weken wat leger geweest. Verschillende consumenten snapten dat niet en hadden niet echt een plan b voor het moment dat de supermarkten wat lastige...

Nieuws12.07.2022

Last van lege schappen: probeer de boerderijwinkel eens uit

​Extra vitamines ondanks zonnige lente hard nodig

De afgelopen twee jaar heeft de focus op het gebied van gezondheid vooral gelegen op het niet ziek worden in plaats van echt kijken naar de preventie. Het beleid van de overheid rondom het coronavirus was vooral reactief...

Gezond23.05.2022

​Extra vitamines ondanks zonnige lente hard nodig

Kun je de stickers die op fruit zitten eten?

Als je fruit koopt zit er bijna altijd een sticker op. Bij appels is dit bijvoorbeeld om de verschillende soorten makkelijk te spotten in de fruitmand. Daarnaast geven ze ook met een code aan hoe de appels geteeld zijn....

Nieuws14.04.2022

Kun je de stickers die op fruit zitten eten?

Verder lezen over Groente

Koolhydraatarm eten: Een gids voor een gezondere levensstijl

Koolhydraatarm eten is een voedingspatroon dat zich richt op het verminderen van de inname van koolhydraten en het verhogen van eiwitten en gezonde vetten. Het wordt steeds populairder, vooral vanwege de voordelen die het kan bieden voor gewichtsverlies, energieniveaus en algehele gezondheid.

Gezond09.12.2024

Koolhydraatarm eten: Een gids voor een gezondere levensstijl

Oma’s Soep lanceert Oma’s maaltijd aan huis

Op omasmaaltijd.nl zijn 24 gerechten te vinden, allemaal bereid volgens traditionele oma-recepten. Het aanbod varieert van de bekende soepen uit de supermarkt tot 18 nieuwe maaltijden, allemaal rijk aan smaak en bereid met minimaal 150 gram groenten.

Gezond14.11.2024

Oma’s Soep lanceert Oma’s maaltijd aan huis

Versbereide maaltijden om eenzaamheid te bestrijden
Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

Het aspergeseizoen in Nederland is een geliefde tijd voor de echte liefhebbers van deze heerlijke groente. Het seizoen voor asperges begint normaal ergens eind maart/begin april en duurt officieel tot 24 juni, hoewel dit...

Recepten08.04.2024

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Er waren tijden waarin men enorm filosofeerde over wat er allemaal op technisch gebied mogelijk zou zijn in 2020. Inmiddels zijn we al een paar jaar verder en moet ik eerlijk bekennen dat de echte technische snufjes er m...

Tipt13.06.2023

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Voor iedereen die de afgelopen periode in de supermarkt bloemkool heeft gekocht moet er iets opgevallen zijn: de prijs rijst namelijk de pan uit óf ze zijn ‘tijdelijk’ niet leverbaar. Dit heeft alles te maken met de...

Nieuws23.02.2023

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Als je in de keuken bezig bent zijn er altijd een paar zaken die altijd gebeuren die je op den duur enorm beu bent. Denk bijvoorbeeld aan altijd begin te huilen als je uien snijdt. Een andere onhebbelijkheid in de keuken...

Food05.01.2023

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

De internationale trend die vorig jaar ingezet is op het gebied van de verkoop van plantaardige vleesvervangers is inmiddels ook in Nederland doorgedrongen. De omzet van vleesvervangers viel in de eerste helft van het ja...

Nieuws20.09.2022

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

Verder lezen over Voedselverspilling

Zo gebruik je oude croissantjes voor een lekker dessert

Wat als een croissantje niet meer knispert? Dit is hoe je oude croissantjes toch nog voor iets goed inzet: een lekker dessert.

Food13.09.2024

Zo gebruik je oude croissantjes voor een lekker dessert

Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling

Coca-Cola gaat in Nederland samenwerken met Too Good To Go. Zo kondigen beide bedrijven vandaag aan. Eind vorig jaar startte Too Good To Go – de grootste marktplaats voor voedseloverschotten wereldwijd – met het aanb...

Nieuws20.11.2023

Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit

Botanisch bierbrouwer Lowlander brouwt al jaren bieren met kruiden, specerijen en vers fruit die ieder hun unieke smaak toevoegen aan een bier. De volgende stap van de brouwer is om een roterend assortiment fruitbieren t...

Drinks12.04.2023

Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

De Nederlandse natuur heeft veel moois te bieden, zoals de Oostvaardersplassen. Daar vertoeven inmiddels een zeer groot aantal edelherten en in het kader van de biodiversiteit moeten er begin dit jaar 1.600 worden afgesc...

Nieuws06.03.2023

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten

Deze week is het de Nationale Verspillingsvrije Week en zetten allerlei bedrijven hun beste beentje voor om voedselverspilling terug te dringen. Maaltijdboxleverancier HelloFresh onderzocht hoe de Nederlander hier tegeno...

Nieuws14.09.2022

Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten

Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline

Afvalvrije online supermarkt Pieter Pot gaat deze week voor het eerst offline bij Stach in Amsterdam en Haarlem. Mede ingegeven door de Verspillingsvrije Week zijn er producten zoals pindakaas en popcorn van de verpakkin...

Nieuws13.09.2022

Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline

Albert Heijn introduceert AH Overblijvers-pakketten in winkels

Vanaf vandaag kunnen klanten in elke Albert Heijn winkel in het hele land Overblijvers-pakketten reserveren en aanschaffen. Deze pakketten bevatten producten die aan het einde van de dag overblijven en dichtbij hun houdb...

Nieuws12.09.2022

Albert Heijn introduceert AH Overblijvers-pakketten in winkels