De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het is altijd interessant om te zien dat dingen die je gewend bent om te doen, eigenlijk niet hoeven. Zo zijn er stukken eten die we gewend zijn om weg te gooien, die gewoon eetbaar blijken te zijn. In het kader van anti-voedselverspilling is het goed om hier eens op in te zoomen met 10 voorbeelden.
Een paar van de voorbeelden zullen waarschijnlijk een ‘oh ja natuurlijk’ zijn, maar er zitten er een paar bij waar we hier op de redactie ook echt geen idee van hadden. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: er is meer fruit waarvan je de schil gewoon kan eten. Laten we aftrappen met de minst smakelijke.
Hanenkam
In sommige culturen zijn de poten van een kip een delicatesse, maar het kan nog maller. Het is blijkbaar zo dat je de hanenkammen van tamme kippen kan eten. Volgens deze echte kipconnaisseurs smaakt gebakken hanenkam hetzelfde als een kipnugget. We vertrouwen in dit geval op de ervaring van anderen.
Schil van een kiwi
Er zijn mensen die langharige kiwi’s scheren en ze dan uit het vuistje eten. Het ziet er ronduit bizar uit, máár het is helemaal niet zo gek. De schil van een kiwi bevat drie keer zoveel vezels als dat in het vruchtvlees zit. Daarnaast zitten ze ook vol vitamine C. Vanaf nu dus altijd de hele kiwi in de blender of juicer gooien!
Ananaskern
Het ziet er altijd enorm fancy uit als men de kern van een ananas in een keer verwijderd. En zelfs bij ananas in blik mist de kern. Het is alleen hoogste tijd om hiermee te stoppen. Hoewel de kern iets harder is en wat minder zoet is hij net zo voedzaam en zit hij boordevol vitamine C.
Citroenschillen
Naast dat we ze graag in een cocktail doen, zitten citroenschillen vol voedingstoffen zoals: calcium, kalium en vitamine C. Hoewel de meeste chefs de voorkeur geven aan de schil te raspen is de hele schil gewoon eetbaar. Let wel op de schil van sinaasappels en citroenen kan lastig verteerbaar zijn, dus dit is er eentje om met mate te doen.
Broccolistronk
Eigenlijk eet iedereen van een broccoli vooral de roosjes en de donkergroene toppen. Maar wat blijkt; je kan de hele stronk gewoon eten. Die bevat antioxidanten, vezels en smaakt iets zoeter en milder dan de roosjes.
Bananenschil
Dit is weer een lekker riskante. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bananenschillen, vooral van onrijpe bananen, vol zitten met antioxidanten. Daarnaast bevatten ze ook veel kalium, voedingsvezels, onverzadigde vetten en essentiële aminozuren. Wil je het eens uitproberen? Was je bananen dan grondig en doe dan eens een banaan met schil in de blender voor als je een smoothie maakt. Of bak stukjes bananenschil in de pan om een plantaardige variant van spek (!) te krijgen.
Watermeloenschil
Tijdens een warme zomerdag is er niks lekkerder dan een watermeloen in stukken snijden en je tanden er in zetten. Maar wat blijkt: de schil van een watermeloen is gewoon te eten. Er zit namelijk citrulline in en dat is een aminozuur. Het zorgt ervoor dat de zuurstoftoevoer naar de spieren verbeterd, bloeddruk wordt verlaagd, is een bron van vezels en kan het libido van individuen verhogen.
Mangoschil
Dankzij allerlei influenza’s weet iedereen op de hele wereld onderhand hoe je fantastisch een mango in blokjes snijdt. Toch blijkt dat je dan nog een geweldige bron aan vitamine A, vitamine C, vezels en mineralen mist. Die zitten namelijk in de schil. Volgens verschillende onderzoeken zelfs meer dan in het vruchtvlees. Enige nadeel: wil je de schil eten dan moet je hem heel goed wassen en er zijn mensen die er allergisch voor zijn.
Groen van een wortel
Er ging lange tijd een verhaal de rondte dat de groene toppen van een wortel oneetbaar was en zelfs giftig. Dat blijkt niet waar te zijn. Het groen is prima eetbaar en heeft soms een klein bittertje. Heel goed te gebruiken in een salade, saus of soep.
Sinaasappelschil
Het idee om een sinaasappel te eten als een appel schrikt vast wel wat mensen af. Toch kan het gewoon. De schil zit namelijk vol antioxidanten, calcium, vitamines B, vitamine A en vitamine C. Eigenlijk is het zelfs zo dat de schillen meer vezels bevatten dan de vrucht. Dus voeg gerust eens de schil aan een gerecht toe.
Verder lezen over Fruit

Drinks05.06.2024
Innocent Kids Smoothies, fruitige slurpverpakking als tussendoortje

Gezond09.01.2024
10 tips om gezonder te eten in 2024

Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Tipt13.06.2023
Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Drinks19.09.2022
Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Nieuws12.07.2022
Last van lege schappen: probeer de boerderijwinkel eens uit

Gezond23.05.2022
Extra vitamines ondanks zonnige lente hard nodig

Nieuws14.04.2022
Kun je de stickers die op fruit zitten eten?
Verder lezen over Groente

Gezond09.12.2024
Koolhydraatarm eten: Een gids voor een gezondere levensstijl

Gezond14.11.2024
Oma’s Soep lanceert Oma’s maaltijd aan huis
Versbereide maaltijden om eenzaamheid te bestrijden
Recepten08.04.2024
Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Tipt13.06.2023
Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Nieuws23.02.2023
Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Food05.01.2023
Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Nieuws20.09.2022
Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten
Verder lezen over Voedselverspilling

Food13.09.2024
Zo gebruik je oude croissantjes voor een lekker dessert

Nieuws20.11.2023
Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling

Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Drinks12.04.2023
Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit

Nieuws06.03.2023
Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Nieuws14.09.2022
Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten

Nieuws13.09.2022
Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline

Nieuws12.09.2022