World Verdejo Day: maar wat maakt deze wijn zo’n publiekslieveling?

World Verdejo Day: maar wat maakt deze wijn zo’n publiekslieveling?

Vorig artikel Volgend artikel

Dat iets een eigen dag heeft, is misschien inmiddels niet meer zo speciaal maar wel als het om een specifieke soort wijn gaat. Op 11 juni wordt namelijk ieder jaar over de hele wereld World Verdejo Day gevierd. De dag is een ode aan de wijn uit het Spaanse wijngebied Rueda.

Een van de meest opmerkelijke weetjes over de Rueda Verdejo is dat wij in Nederland groot fan zijn. Jaarlijks komen er zo’n 3 miljoen flessen onze kant op, grote kans dat dit te maken heeft met de ideale prijs-kwaliteitverhouding. Daarbij komt dat de wijnen heerlijk ‘what you see is what you get’ zijn. Lekker ongecompliceerd, altijd goed en helemaal op een zonnig terras.

Verdejo-druif

Ten zuiden van het Spaanse Valladolid wordt al zeker 1.000 jaar witte wijn gemaakt met de verdejo-druif. Destijds waren het veel zwaardere wijnen die tegen de sherry aanschuurden. In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd de wijn nieuw leven ingeblazen, maar dan wel met een iets modernere smaak en dat proef je nog altijd.

’s Avonds oogsten

Die moderne smaak wordt vormgegeven door een nieuwe manier van oogsten die men toen is gaan toepassen. De druiven worden namelijk ’s nachts geoogst om vervolgens zo snel mogelijk geperst te worden. Het sap gaat stalen tanks in om te vergisten en daarmee wordt oxidatie voorkomen. Een van de redenen waarom de wijnen qua smaak van sherry-achtig naar fris-droog zijn gegaan.

Rueda Verdejo

Dat een Rueda Verdejo ongecompliceerd om te drinken is op een zonnige dag, zegt nog niets over de karakteristieke smaak. Want over het algemeen hebben al deze wijnen een krachtige geur met een frisse, droge smaak waar je bijvoorbeeld een pepertje in kan herkennen en een verrassend stevige bite.

Licht gerechtje

Bij wijn wordt altijd wel gekeken ‘waar ‘ie lekker bij is’ en bij deze wijn is dat niet anders. Hij is heerlijk bij een lichte zomerse maaltijd of wat tapas. Drink hem bijvoorbeeld bij een heerlijke lichte salade of een witvis zonder heftige saus. De wijn gaat door de zuurgraad namelijk niet lekker met pittig eten. Zelf serveer ik hem vanavond bij een Sole à la meunière met heerlijke opperdoezers (recept volgt).

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies