Sipping on gin en mosselen

Sipping on gin en mosselen

Vorig artikel Volgend artikel

Het Duitse Monkey 47 Gin staat bekend als maker van de meer smaakvolle en complexere gins ter wereld. Daarbij experimenteren ze ook jaarlijks op het gebied van smaak en aroma’s via hun Experimentum-series. De laatste toevoeging aan die serie is ‘Brussel’; een gin met blauwe mosselen, Belgisch bier van hoge gisting en chocoladepeper.

Omdat het zo’n bijzondere combinatie is, moest de kop boven dit artikel refereren aan Gin & Juice van Snoop Dogg. Volgens de meeste ginconnaisseurs heeft Monkey 47 Gin het distilleren van gin tot een ware kunst verheven. Het getal in de naam van het ginmerk duidt aan dat de originele gin 47 ingrediënten bevat. Voor de Experimentum-series laten ze hun conventionele opvattingen van smaak los en slaan ze andere wegen in om tot andere perspectieven te komen op het gebied van aroma’s en smaak.

Booze Lab

Dat leest misschien een beetje zweverig, maar dat is het allerminst. De faciliteiten van de distillateur zijn een tijd geleden uitgebreid met het zogenaamde ‘Booze Lab’. Daarin worden grenzen verlegd van wat mogelijk is in sensorische termen. Dat wordt gedaan met behulp van allerlei culinaire technieken en alternatieve destillatie manieren. Waardoor verschillende aroma’s en manieren om die in alcohol vast te leggen en te blijven verkennen worden ontdekt en gebruikt.

Monkey 47 Experimentum-series - Brussels
(Afbeelding: Fles Monkey 47 'Brussels' in zijn natuurlijke habitat - © Monkey 47 Gin)

Beperkte oplage

De resultaten van deze experimenten worden ‘samengevat’ in de Experimentum-series en jaarlijks worden er verschillende ‘buitengewone spirit blends’ op basis van Monkey 47 op de markt gebracht in oplages van niet meer dan 500 flessen per editie.

Brussel

De eerste editie heette Tokyo en was een combinatie van Monkey 47, het vet van Kobe biefstuk en het kruid sanscho. Geen paniek, het vet is er tijdens het hele proces ook weer uitgehaald. Het was alleen toegevoegd voor de bijzondere smaak die het opleverde. Voor de editie Brussel heeft Monkey 47 ook weer lekker de mad scientist uitgehangen.

Zoals gezegd bevat de tweede release in de serie de klassieke 47 ingrediënten van de gin gecombineerd met de blauwe mossel, Belgisch bier van hoge gisting en chocoladepeper. Het kan dan ook niet anders dat Brussel doet denken aan de oceaan. Het licht moutig aroma wordt afgerond met een vleugje chocola en zorgt in zijn geheel voor een smaakervaring die alle regels tart.

(Alle afbeeldingen gebruikt op deze pagina zijn © Monkey 47 Gin)

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies