Food22.01.2020

De foodtrends van 2020 volgens de kenners


Aan het eind van 2019 hebben we teruggekeken op het jaar en vooruitgekeken naar 2020 op het gebied van food- en drinkstrends. Vandaag laten we de kenners aan het woord en kijken we naar de foodtrends voor restaurants volgens TheFork en NellyRodi.

De lijst bestaat uit acht trends die bepalen hoe we gaan (uit)eten in 2020.

Duurzaamheid (verminderen, hergebruiken en recyclen)

Het kan niet anders dan dat dit speerpunt nummer 1 is. Uit het onderzoek blijkt dat no food waste bij steeds meer chefs in de top 3 staat. Er komt meer aandacht voor ecologische duurzaamheid, transparantie en traceerbaarheid van wat er op je bord ligt. Lokale producten gebruiken en voedselverspilling tegengaan gaat helemaal 2020 zijn.

Food en (mode)merken

Modemerken die samenwerken met chefs gaat een ding worden. Vooral omdat chefs inmiddels weer echte rocksterren zijn. In Florence is er een Gucci Osteria, Franse modeontwerper Simon Porte Jacquemus is eigenaar van het Parijse restaurant Citron. Adidas heeft zich verbonden aan Arizona Icetea en naar de samenwerking tussen Disaronno en Diesel hebben we op Eatly al eens gekeken.

Technologie (smart consumption)

Technologie is onmogelijk weg te denken in de keuken of een restaurant. Een foto maken van een gerecht en delen via je socials of op een festival de rij skippen en bestellen via een QR-code zijn kleine voorbeelden van hoe techniek invloed heeft.

In Wolvega bij restaurant Smink werkt chef Jan Smink met een 3D-foodprinter waarmee hij componenten van een gerecht print voor op je bord. Of denk bijvoorbeeld aan robots die de repetitieve handelingen van chefs overnemen in bijvoorbeeld sushirestaurants.

Ristoceutica

Dit is een soort liefdesbaby tussen farmaceutica en restaurants. Stap voor stap worden het komende jaar ingrediënten met heilzame eigenschappen, nutraceuticals genaamd, deel van ons eetpatroon. Sta niet raar te kijken als je: reishi-paddenstoelen, lotuszaden, carambola en kombucha op een menukaart ziet staan. Daarbij gaat waarschijnlijk cannabidol (CBD) een van de prominenten zijn.

(Re)mix food

Eigenlijk is deze trend vooral een soort nieuwe versie van de fusionhype van jaren geleden. Alleen krijg je dan niet gerechten die bestaan uit een fusie van allerlei wereldkeukens. Neen, in dit geval worden verschillende soorten keukens ondergebracht in een restaurant. Zo krijg je uit een keuken bijvoorbeeld allerlei gerechten uit alle Aziatische windstreken op je bord.

Omgekeerde wereld

Instagram heeft volgens veel chefs een verschrikkelijke uitwerking op de culinaire wereld omdat bijvoorbeeld alles ineens ‘unicorn blablabla’ moest zijn. Voor dit jaar lijkt het erop dat we afscheid gaan nemen van desserts als pannenkoeken en appeltaart, die worden vervangen door kleurrijke hummus, acaï bowls en kleurrijke rainbow noodle salades. Alles voor de Gram, zullen we maar zeggen.

Soulfood

Bij het het horen van het woord soulfood dwaal je in gedachten af naar de keukens in het Amerikaanse Louisiana met heerlijke gerechten als crawfish en gumbo. Al bedoelen de onderzoekers dat niet helemaal met deze trend. Het idee is dat gasten zoeken naar gerechten die naast lekker zijn, ook goed zijn voor je ziel.

Dat klinkt misschien veel te zweverig voor je, maar er zijn toch verschillende plekken op de wereld én in Nederland die hiermee experimenteren. Plantastic in Rotterdam is zo’n restaurant. De gerechten daar zijn gebaseerd op de heilzame werking van planten.

Eatertainment

Volgens de onderzoekers is #foodporn helaas overleden. We stappen namelijk de toekomst in en dan is smaak natuurlijk een achterhaald concept. Dit jaar gaan al je zintuigen geprikkeld worden door middel van technieken als virtual reality en ASMR. Dat wil niets anders zeggen dan dat geluiden die voorkomen in de openbare ruimte en natuur op de achtergrond te horen zijn.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.