Dit jaar is er veel aandacht geweest voor hard seltzers, kombucha en allerlei nieuwe alcoholvrije dranken. Net op het eind van 2020 komt er nog een nieuw drankje op de markt: Pacha de Cacao. Een exotisch drankje gemaakt van het sap van cacaopulp.
Misschien is dat het meest appetijtelijke beeld, maar cacaosap (of cacao juice) wordt gemaakt van de cacaovrucht. Dit fruit heeft een ovale vorm met een dikke schil waar zich wit fruit (pulp) en bruine zaden (cacaobonen) zich in bevinden. Van de bonen wordt natuurlijk chocolade gemaakt en de pulp verdwijnt meestal in de prullenbak.
Cacaopulp
Cacaopulp zit vol met kalium, fosfor, magnesium en vitamine B, maar is bovendien bijzonder lekker. Daar wordt dan ook het sap van gemaakt. Degene die ooit op dit idee kwam, is Marika van Santvoort. Zij werkte in 2017 in Ecuador aan een reststromen project bij een boer. Hij gaf haar destijds een glas vers sap van cacaopulp. Dat zette Van Santvoort aan het denken en na twee jaar van ontwikkelen komt Pacha de Cacao op de markt.
De naam betekent: wereld van de cacao. In de taal van de Inca’s, Quechua, wordt met Pacha de aarde, grond en wereld bedoeld. In Midden- en Zuid-Amerika is La Pachamama ofwel Moeder Aarde een van de belangrijkste goden die daar vereerd worden.
Pacha de Cacao
Het verhaal achter Pacha de Cacao is uniek, maar toch gaat het altijd om de smaak. Want aan het sap wordt niets anders dan water toegevoegd en daarna gebotteld. Wat voor smaak je dan krijgt is het best te typeren als een mix van verschillende soorten fruit zoals lychee, peer en mango die de goede balans krijgen tussen zoet, zuur met een klein beetje pit.
Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.