Het moment is daar: alcoholvrije Guinness 0.0 in Nederland verkrijgbaar

Het moment is daar: alcoholvrije Guinness 0.0 in Nederland verkrijgbaar

Vorig artikel Volgend artikel

Het was bijna een jaar geleden dat het Ierse biermerk Guinness aankondigde een alcoholvrije variant van hun legendarische biertje op de markt te brengen. En na een jaar heeft Guinness 0.0 ook de overtocht gemaakt naar Nederland, want vanaf medio oktober is het bier bij Albert Heijn, de betere slijter en de Ierse pub verkrijgbaar.

Uiteindelijk heeft het meer dan 260 jaar geduurd voor Guinness de stap durfde te wagen om een alcoholvrije variant van zijn stout te brouwen. Het heeft uiteindelijk vier jaar geduurd voordat de bierbrouwers tevreden waren over het resultaat. Volgens kenners, en de brouwers zelf, heeft de variant dezelfde smaak en vrijwel dezelfde ingrediënten, maar dan zonder alcohol en met minder calorieën.

Alcoholvrije stout

In de St. James’s Gate brouwerij in Dublin is jarenlang gewerkt om een zacht, donker bier te krijgen met de karakteristieke schuimlaag. En zoals gezegd is men zeer tevreden met het resultaat. Brouwer Aisling Ryan vertelt er enthousiast over: “Aisling Ryan, Innovation Brewer at St James’s Gate: “Kwaliteit staat voorop, zo ook bij onze 0.0. Afgelopen jaren hebben we veel innovaties doorgevoerd waarmee we deze unieke biervariant op de markt kunnen brengen. We kunnen niet wachten op de reacties.”

Verantwoorde keuze

De beste grap is dat de alcoholvrije Guinness bijna net zoveel calorieën bevat als een hard seltzer, namelijk 70 per een blik van 44cl. Gráinne Wafer, Global Brand Director bij Guinness, over het alcoholvrije bier: “We zien dat alcoholvrije speciaalbieren steeds meer gedronken worden, op verschillende gelegenheden en momenten van de dag. De voorwaarde is wel dat deze varianten niet inboeten op smaak. De smaak van de alcoholvrije Guinness is daarom identiek aan de reguliere Guinness, inclusief de karakteristieke schuimkraag.”

Brouwproces

Het brouwproces van het alcoholvrije bier begint nog traditioneel: water, gist, hop en gerst worden samengevoegd en daarmee begint het. De stap die daarop volgt is net wat anders, want via een koude-filtratieproces wordt de alcohol uit het bier gehaald. Daardoor lijkt het bier qua uiterlijk en smaak zo goed op de klassieke stout. En net als bij alle blikjes Guinness zit er ook in de 0.0 een balletje dat bij het openen zorgt voor wervelende wolken in het bier die voor de volle, romige schuimkraag zorgen.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies