Hema en Lowlander brouwen eenmalig een Oranje Tompouce I.P.A.

Hema en Lowlander brouwen eenmalig een Oranje Tompouce I.P.A.

Vorig artikel Volgend artikel

Het gebeurt niet vaak dat een 1 aprilgrap zo goed uitpakt als die van bierbrouwer Lowlander en Hema een paar jaar geleden. Dat leverde de eerste Tompouce Ale op, een ‘tweede druk’ en vandaag een soort van broertje: de Oranje Tompouce I.P.A., een juicy milkshake I.P.A. van 5% met een zesty afdronk.

Stiekem wacht ik al jaren op zo’n grap van Hertog Jan en Hertog IJS, want Hertog Jan IJs moet te doen zijn. Maar dat geheel terzijde. Botanisch bierbrouwer Lowlander en Hema vieren dit jaar Koningsdag met een nieuwe variant van hun tompouce bier. Hoewel het vooralsnog om een eenmalige editie gaat, werkt zo’n oranje bier natuurlijk ook goed voor andere gelegenheden.

Nieuw uitstapje

Frederik Kampman, Chief Botanical Officer Lowlander, over het nieuwe bier: “Na het succes van de Tompouce Ale voelden we dat het tijd was voor iets nieuws. Met een feestdag als Koningsdag, waarop heel het land oranje kleurt, doet de beroemde Hema tompouce hetzelfde. Natuurlijk kon ons tompouce bier niet achterblijven. We verruilden de frambozen voor de licht zoete smaak van sinaasappel en voegden hier wederom vanille aan toe voor de romige afdronk. We kozen dit keer bewust voor een I.P.A., voor iets meer diepgang en een aangenaam bittertje.”

Reststroom sinaasappelen

De oranje tompouce is al jaren een uitstapje dat Hema maakt met Koningsdag, nu is daar samen met Lowlander een I.P.A. van gebrouwen. Om het Oranjegevoel ook in dit bier te krijgen, is er een vleugje sinaasappel en een subtiele hint van vanille toegevoegd. De sinaasappelsmaak komt van een reststroom sinaasappelschillen waarmee het bier wordt gebrouwen.

Kampman zegt hierover: “De Tompouce I.P.A. wordt gebrouwen met geredde sinaasappelschillen afkomstig uit de horeca. Zo bewijzen we niet alleen dat reststromen bomvol smaak zitten, maar laten we ook zien hoe voedselverspilling beperkt kan worden.”

De Tompouce I.P.A. ligt vanaf vandaag bij bijna iedere Hema winkel en is online te bestellen op de site. Schade: 2,50 euro per stuk.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies