Er zijn twee nieuwe Japanse gins verkrijgbaar: Ukiyo Blossom en Ukiyo Yuzu

Er zijn twee nieuwe Japanse gins verkrijgbaar: Ukiyo Blossom en Ukiyo Yuzu

Vorig artikel Volgend artikel

In een yogastudio in Amsterdam-West die helemaal omgetoverd was in Japanse sferen werd vorige week aan een select gezelschap de Ukiyo gins voor het eerst in Europa (!) gepresenteerd. De gins kennen hun oorsprong in de Kagoshima-regio in Japan. Daar worden aan de voet van de Sakurajima-vulkaan de Ukiyo Blossom en Ukiyo Yuzu gin gemaakt van lokaal verbouwde gerst.

Als dat niet al een bepaalde sfeer schept voor je ook maar een slok hebt gedronken van de gin, dan doet de pittoreske setting waar de distilleerderij staat dat wel. De Kagoshima-regio ligt namelijk op de zuidpunt van het Japanse hoofdeiland in de schaduw van deze bijzondere vulkaan. Daar wordt volgens traditie al meer dan 100 jaar dranken gedistilleerd.

Distillatie

De gerst wordt in de distilleerderij eerst samen met Black kōji gefermenteerd en daarna gedistilleerd tot traditioneel Japanse pot-still shōchū. Dat zegt misschien in eerste instantie helemaal niks, maar dat is de nationale sterke drank van Japan. Om de twee gins te krijgen wordt de shōchū vervolgens opnieuw gedistilleerd met botanische ingrediënten die beide gins de kenmerkende smaken geeft.

Botanische ingrediënten

De basis van beide gins wordt gevormd door de volgende botanische ingrediënten: jeneverbes geeft de drank een complexer smaakprofiel met tonen van dennen, kruiden, roos en citrus. De lokale mandarijnsoort Sakurajima komikan (waarschijnlijk de kleinste mandarijnen ter wereld) zorgen fris zoete citrussmaak. Koriander wordt ook toegevoegd om tonen van sinaasappel en citroengras naar boven te laten komen en de gins wat meer pit te geven.

Twee extra ingrediënten

Om iedere gin een eigen herkenbare signatuur te geven wordt aan bovenstaande basisrecept voor iedere gin apart een extra ingrediënt toegevoegd. Voor de Ukiyo Blossom is dat kersenbloesem en dat geeft de gin een subtiele zoete noot met iets bloemigs. Voor de Ukiyo Yuzu wordt er yuzu aan toegevoegd en dat geeft de Yuzu een meer citrus-smaakprofiel waarin grapefruit, citroen en sinaasappel naar boven komen.

Tweekleurige flessen

De flessen van de gins zijn tweekleurig en ze moeten qua esthetiek de natuurlijke schoonheid van de Japanse bergen en zeeën illustreren. Dat maakt dat de flessen echt in het oog springen en is een goed voorbeeld van hoe ‘Ukiyo’ in de fles en de gins naar voren komt. Het woord laat zich namelijk vertalen als ‘los van de moeilijkheden van het leven’ waarbij leven in het nu en het bewonderen van natuurlijke perfectie centraal staan. Bijzonder om te zien hoe inhoud en buitenkant zo perfect samenspelen.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies