Dit zijn de eerste zes chapters van Jopen en zo smaken de bieren

Dit zijn de eerste zes chapters van Jopen en zo smaken de bieren

Vorig artikel Volgend artikel

De bierbrouwers van de Haarlemse bierbrouwerij Jopen hebben zich dit jaar een bijzondere uitdaging gegeven. Ze hebben zichzelf ten doel gesteld om iedere maand een nieuw bier met een nieuwe te brouwen en uit te brengen. Dit project heeft de naam ‘Jopen Chapters’ gekregen. Nu na een half jaar in 2021 zijn er zes bieren op de markt gekomen: Livin’ La Vida Locarb, Thrice as Nice, What The Kveik!?, Viva el Rye, Passion For Flashin’ en Streetweiss.

Eigenlijk was het idee om iedere maand de nieuwe chapter uit te proberen en beschrijven, maar door wat logistieke problemen zijn de bieren niet in chronologische volgorde op de redactie terechtgekomen. Vandaar een artikel over de eerste zes Jopen Chapters waarin ik ze rank van minst verrassend naar meest verrassend.

De eerste zes Jopen Chapters

Dit is natuurlijk een subjectief lijstje, dus het kan goed zijn dat je zelf tot een heel andere conclusie komt. Helemaal top, want de bieren zijn echt wel de moeite waard om uit te proberen en je smaakpapillen me te triggeren.

Livin’ La Vida Locarb

De eerste chapter die uit de Jopenkerk kwam was in januari Livin’ La Vida Locarb. Een session IPA die laag in de koolhydraten en calorieën zat. Hoewel hij als eerste uitkwam, is het een echt goed doordrinkbaar zomers biertje. Niet heel uitgesproken, maar met lekker frisse tropische aroma’s van onder meer meloen en ananas. Ideaal dus voor in de zomer.

Viva El Rye

De vierde chapter is een stevige 100% Rye IPA die zijn naam dankt aan dat zijn verschijningsmaand ook de maand is waarin we Koningsdag vieren. Verder is het qua smaak een volle IPA met een kruidige body door de roggemout en heeft het bier een goed bittertje.

What The Kveik!?

Deze Red IPA zag in maart het daglicht en was daarmee de derde chapter. Kveik betekent in het Noors gist en dat is ook hetgeen dat in dit biertje centraal staat. De brouwers zijn met hop en gist gaan experimenteren waardoor er smaken en aroma’s van rood fruit naar boven komen.

Thrice as Nice

Als tweede chapter werd Thrice as Nice uitgebracht een Triple New England IPA die echt fantastisch is. De naam is gekozen als knipoog met het idee van ‘If it’s nice, we drink it thrice’. En hoewel je dat waarschijnlijk gelijk wil doen met dit bier, steekt het alcoholpercentage van 9,5% daar een stokje voor. Deze IPA drinkt echt soepel door, maar is waarschijnlijk vooral een heel goed slaapmutsje.

Streetweiß

Als zesde rolde Streetweiß uit de Jopenkerk en dat blijkt inderdaad een ideaal zomers biertje. De witte IPA heeft het karakter van witbier maar krijgt door de Duitse hopsoorten een fijne beetje pit op het einde. Ideaal biertje voor op het terras.

Passion For Flashin’

Het meest verrassende bier van de eerste zes chapters is zonder meer chapter 5: Passion for Flashin’. Het wordt betiteld als een Passion Fruit Milkshake IPA en dat is niet per se iets om gelijk warm van te worden. Het is gelukkig geen dikke romige IPA, maar juist een subtiele IPA waarin de fruitige zoetzure smaak van passievrucht ideaal is gebruikt. Soort van Pornstar Martini, alleen dan in biervorm. En de naam refereert natuurlijk aan de lyrics uit Flashing Lights van Kanye West: “I always had a passion for flashing’ before I had it. I close my eyes and imagine, the good life.”

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.