​Dit zijn de 5 populairste Italiaanse koffiesoorten

​Dit zijn de 5 populairste Italiaanse koffiesoorten

Vorig artikel Volgend artikel

Iedereen die ooit in een koffiezaak koffie heeft besteld, weet dat er inmiddels heel veel koffievariaties zijn. Het lijkt niet meer hip om gewone zwarte koffie te drinken. Vandaar dat er aardig wat vragen zijn over wat nou al die koffiespecialiteiten precies zijn. Alleen al echte Italiaanse koffie is er in vele soorten en maten. Alles wat je moet weten over de vijf populairste koffies op een rijtje.

Net als over veel andere dranken bestaan er over Italiaanse koffie veel feiten en fabels. Want tot hoe laat kun je een cappucino in Italië bestellen en vooral waarom? Wat is het grote verschil tussen een latte macchiato en een 'normale' macchiato? En laten we alvast één ding nooit meer doen: een espresso een expresso noemen. Dank!

1. Espresso

We beginnen bij de basis van vrijwel alle Italiaanse koffie en de favoriet van echte koffieliefhebbers: de espresso! Espresso is een sterke, zwarte koffie gemaakt van gemalen koffiebonen. In Italië wordt dit doorgaans een caffè normale genoemd; een normale koffie.

Het is de bedoeling dat je deze aan de bar besteld en daar ook snel opdrinkt. Het laagje crème aan de bovenkant van de koffie houdt alle aroma's vast, maar deze vervaagd na enige tijd. Daarom is het belangrijk de koffie zo snel mogelijk na het zetten op te drinken.

Het is in Italië acceptabel om de gehele dag door te genieten van een sterke espresso. Vaak neemt men er een na het eten van een flinke maaltijd om slaperigheid te voorkomen en de maaltijd sneller te verteren.

2. Cappuccino

De populairste Italiaanse koffie is waarschijnlijk toch wel de cappuccino. Ook in Nederland drinken we deze milde koffie maar al te graag. Cappuccino bestaat uit drie eerlijk verdeelde delen aan espresso, gestoomde melk en melkschuim.

Wij zijn gewend om op ieder moment van de dag van een cappuccino te consumeren, maar in Italië wordt deze koffie alleen in de ochtend geserveerd. Dat komt door de melk. Italiaanse koffie met melk wordt in het land gezien als een maaltijd en zou de vertering van je eten vertragen.

3. Macchiato

Een macchiato, ook wel een espresso macchiato of caffè macchiato genoemd, is een espresso met een klein beetje hete melk. Dit is een soort tussenvorm van een cappuccino en een espresso en vormt dankzij de stevige koffie en zachte nasmaak een perfecte keuze gedurende de hele dag.

4. Latte macchiato

De Italiaanse macchiato is niet hetzelfde als de bij ons welbekende latte macchiato. Een latte macchiato is, de naam zegt het al, een mix van een latte en een macchiato. Een latte is eigenlijk een koffie verkeerd: een espresso met veel warme melk en een beetje melkschuim. Combineer deze met een macchiato, en je krijgt een hele milde koffie.

De latte macchiato wordt doorgaans geserveerd in een hoog glas. Dat komt door het mooie aanzicht van de drie lagen waaruit deze Italiaanse koffie is opgebouwd: de espresso zit tussen de gestoomde melk en het melkschuim.

In Westerse landen is het tegenwoordig gebruikelijk om allerlei smaken aan de latte macchiato toe te voegen. Bekende smaken zijn bijvoorbeeld karamel, vanille en hazelnoot.

5. Shakerato

Ook voor de warme zomerdagen is er Italiaanse koffie: de shakerato! Deze koude koffie is perfect voor in de zomer en wordt in Italië dan ook veel gedronken. Gekoelde espresso wordt in een shaker gemixt met suiker en ijs. Door het schudden ontstaat er een kleine, zachte crèmelaag. De shakerato wordt de hele dag door gedronken omdat er geen melk in zit.

[Fotocredits - chayathon2000 © Adobe Stock]

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Behalve...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies