Dit is wat je moet weten over whiskey (of whisky)

Dit is wat je moet weten over whiskey (of whisky)

Vorig artikel Volgend artikel

Het is jullie niet ontgaan dat we steeds meer over whiskey schrijven op Eatly. Daarom is het handig om even een artikel te wijden aan belangrijke zaken rondom whiskey die handig zijn om te weten. Zeg maar een korte handleiding voor als je nog niet echt bekend bent met whiskey.

Misschien wel de grootste vraag die mensen hebben is wat het verschil is tussen de schrijfwijze whisky en whiskey. En het antwoord is best simpel; aan de hand van hoe het geschreven is, herken je de afkomst. In Amerika en Ierland schrijven ze whiskey, dus dachten de Schotten; dat moeten wij anders doen. Zodoende schrijven zijn whisky net als Canada en Japan. Een andere benaming voor Schotse whisky is Scotch.

Single Malt vs Blended

Single malt whisky is gemaakt van whisky uit alleen gemoute gerst van één Schotse distilleerderij. Een blended whisky is logischerwijs een mix van meerdere whisky’s van verschillende distilleerderijen. Daar kunnen nog neutrale alcohol en kleur- en smaakstoffen aan toegevoegd zijn.

Dat laatste kan alleen bij blended whiskeys het geval zijn, want in Schotland is het toevoegen van kleur- en smaakstoffen verboden. Er zijn ook nog blended malt whiskeys, die zijn samengesteld uit twee of meer single malts van minimaal twee distilleerderijen.

Type vaten

Mensen die bekend zijn met het brouwproces van verschillende dranken weten dat er op verschillende manieren wordt geëxperimenteerd met de vaten waarop de drank wordt gerijpt. Voor whiskey heb je natuurlijk houten vaten nodig, maar voor speciale distillaten qua smaak wordt er ook geëxperimenteerd met rijpen op vaten waarin wijn, port, bourbon of sherry heeft gezeten.

Small Batch vs. Single Barrel

De benaming small batch op een etiket zegt helemaal niks, het is vooral slimme marketing. Of er nou 5 of 100 vaten van de whiskey zijn gemaakt, iedereen mag er small batch op knallen. Het is geen beschermde term, vandaar dat het aan inflatie onderhevig is. Wat wel iets zegt over de whiskey is de benaming single barrel, dan is de whiskey in slechts een vat gerijpt.

Proof

Zoals op iedere soort drank moet op het etiket het percentage alcohol worden aangegeven. In Europa wordt dan dat ook gewoon op de gebruikelijke manier, maar de Amerikanen hebben weer een eigen iets bedacht. Daar hebben ze het over proof, dat getal is twee keer zo hoog als het alcoholpercentage. Een whiskey van 43% is daar 86 proof.

Glenlivet Distillery  © Mark Rowland .
(Afbeelding: Geen ijs in je whiskey, wel altijd water bij drinken / © Mark Rowland)

Bourbon

Wat ook nog wel eens gedacht is dat bourbon hetzelfde is als whiskey, maar in de basis zit er een groot verschil. Sowieso moet bourbon in Amerika gebrouwen worden, anders mag het de naam niet dragen. Daarbij komt dat whiskey wordt gemaakt van gegiste granen zoals gerst. Bourbon wordt gemaakt van maïs en rogge en moet rijpen op nieuwe vaten. Bourbon-whiskey is er ook en dat moet voor 51% uit maïs worden gebrouwen.

Leeftijd

Een oudere whiskey lijkt op het eerste oog kostbaarder en zodoende ook lekkerder, maar laat je daar niet door in de loeren leggen. Alle whiskey’s uit Ierland, Japan, Canada en Schotland hebben minimaal drie jaar op eikenvaten gerijpt. Als je naar leeftijd kijkt, dan moet je het combineren met de plek waar het gedestilleerd wordt. Koudere gebieden zijn beter voor de rijping van de drank, dan warme gebieden.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies