De smaakvolle ciders van het Franse Galipette zijn nu in Nederland te koop

De smaakvolle ciders van het Franse Galipette zijn nu in Nederland te koop

Vorig artikel Volgend artikel

Met cider heb ik altijd een haat-liefderelatie gehad, waarschijnlijk speelt apfelkorn daar ook een rol in. Toch blijft een goede (alcoholische) appeldrank een fantastisch iets, zo word ik al gelijk vrolijk bij de gedachte aan de Avallen calvados. Vandaar dat ik ook enorm benieuwd en nieuwsgierig werd toen er een pakketje binnen kwam op de thuisredactie van Galipette Cidre.

Galipette maakt drie soorten ciders: Brut, Biologique en Non-alc. Ze worden gezien als bittere en bitterzoete ciders. Dat heeft er onder meer mee te maken dat ze gemaakt worden op traditionele manier, dus met appels uit één seizoen. De appels die hiervoor worden gebruikt zijn zoete, zure en bittere appels uit Normandië en Bretagne. Met de appels van de nieuwe oogst worden door de keldermeesters ieder jaar gebalanceerde ciders gemaakt.

Boomgaard van Europa

Het noordwesten van Frankrijk wordt betiteld als de boomgaard van Europa. Dat heeft met de ligging en de regio te maken. De zachte zon, het aantal millimeters regen per jaar, de vruchtbare bodem en het milde zeeklimaat blijken de perfecte voedingsbodem te zijn voor appels om te groeien. Zo groeien er in Bretagne en Normandië meer dan 600 verschillende appelsoorten met allen een kenmerkende smaak, waardoor er mooie ciders van gemaakt kunnen worden.

Productieproces

Om aan de beste en lekkerste appels te komen voor zijn ciders werkt Galipette samen met Les Celliers Associés. Dat is een coöperatie van 400 van de appeltelers en cidermakers in Bretagne en Normandië. Zij zorgen ervoor dat eind september alle appels geplukt en opgeslagen worden. In het najaar, op een koude dag, worden de appels tot pulp gemaakt en krijgen ze een dag rust. Tijdens die rustdag begint het natuurlijke fermentatieproces waarna de keldermeester de pulp tot sap perst om verder te fermenteren.

Drie soorten

Daarmee worden de drie verschillende ciders gemaakt: Brut, Biologique en Non-alc. De Brut is 4,5% met een volle smaak naar klassiek Bretons recept. De Biologique is 4,0% en een zoetere Normandische cider vol van fruit met kleine smaakvolle hints van bloemen. De Non-Alc is een alcoholvrije cider die wat kruidiger en zuurder is dan de andere twee.

De ciders van Galipette zijn onder meer te koop via Crisp, Ekoplaza, Gall&Gall, Marqt en Stach.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies