De handel in whisky: zo begin je een eigen whiskyverzameling

De handel in whisky: zo begin je een eigen whiskyverzameling

Vorig artikel Volgend artikel

In het verleden zijn er op Eatly al artikelen verschenen over whiskycollecties en oude flessen whisky die tijdens een veiling enorme bedragen opleverden. Investeringsmaatschappij Knight Frank schrijft zelfs in een jaarlijkse rapport over luxe goederen dat de laatste 10 jaar de prijs van Schotse whisky met 564% is gestegen. Maar hoe begin je een whisky-verzameling?

Het komt er een beetje op neer dat olie, printerinkt én (Schotse) whisky een soort van vloeibaar goud zijn qua waarde. Dat laatste werd eind vorig jaar nogmaals bevestigd toen een fles uit 1926 van het Schotse whiskymerk The Macallan 1,9 miljoen dollar opbracht en daarmee de duurste fles whisky ter wereld werd. Klein rekensommetje: uit een fles van 700ml haal je 45 glazen, dat is dus 42.000 dollar per glas.

The Macallan uit 1926

De afgelopen jaar zijn er verschillende flessen van The Macallan uit 1926 die het record voor de duurste fles whisky ooit hebben verbroken. Het was zelfs zo dat in 2018 tijdens een en dezelfde veiling in Hong Kong dit record twee keer werd verbroken, natuurlijk ging het om flessen van deze Schotse whiskydistilleerderij uit het legendarische jaar 1926. Het jaar erop werden deze record weer uit de boeken gegund door de fles die 1,9 miljoen opbracht.

Uit het rapport van de investeringsmaatschappij blijkt dat de algehele tendens is dat verschillende goederen niet meer zo interessant zijn om in te investeren omdat de waarde niet hard genoeg stijgt. Dat is met luxe goederen wel anders, zekers als je ziet dat de waarde van whisky op tien jaar tijd bijna 600% is gestegen. Zoals met alles: vraag en aanbod bepaald alles en aangezien er geld valt te verdienen, stijgt het aantal whiskyverzamelaars wereldwijd.

Whiskycollectie als investering

De vraag die je altijd aan jezelf moet stellen bij het verzamelen van iets: doe ik dit voor het geld of wil ik mijn horizon verbreden? Ga je voor het eerste op het gebied van whisky, dan doe je er altijd goed aan om te kijken naar: limited editions van bekende distilleerderij uit allerlei verschillende landen. Niet alleen Schotse whisky levert geld op, maar juist ook whisky van meer obscure distilleerderijen uit minder bekende whiskylanden of whisky’s van distilleerderijen die niet meer bestaan.

Vaak zijn daar nog altijd whisky’s van op de markt te vinden. Daarnaast de pro-tip: koop altijd twee. Een om te drinken en een om te bewaren. Ze zijn vaak in een beperkte oplage gemaakt dus op deze manier leer je alles over de whisky wat je wil weten, maak je de oplage een fles kleiner waardoor de overgebleven fles exclusiever wordt. De introductie van Nc’Nean heeft daarbij laten zien dat je niet per se alleen op oude flessen hoeft te focussen.

Whiskycollectie als liefhebber

Veel echte whiskyexperts laten zo nu en dan blijken dat ze begrijpen dat er mensen zijn die whisky verzamelen voor het geld, maar dat juist deze bijzondere whisky’s gewoon gedronken moeten worden. Want net als met verzamelaars van sneakers, wat is het nut van iets verzamelen zonder ervan te kunnen genieten?

Vandaar dat het goed is als je een eigen whiskycollectie begint om te begrijpen dat er in allerlei landen zoals Japan, Amerika, Ierland en Schotland whisky (of whiskey) wordt gemaakt. Allemaal op een eigen manier en daardoor een onderscheidende smaak. Om daar een beeld van te schetsen: alleen al in Schotland zijn er in vijf regio’s 120 whiskydistilleerderijen actief. En zelfs in Nederland zijn inmiddels 20 distilleerderijen actief.

Daarvan heeft iedere regio qua whisky een eigen smaakprofiel Dat maakt het verzamelen ook buitengewoon enerverend omdat je bij iedere nieuwe fles uit een nieuw land of streek je smaakpapillen flink de kost geeft.

Proeven, proeven en proeven

Het belangrijkste van het bouwen van een collectie is te ontdekken wat je het lekkere whisky’s vindt. Daarvoor is proeven, proeven en proeven enorm belangrijk. Het handigste is dan om te kijken naar wat zijn de bekendere distilleerderijen in een land of regio en daar tik je dan een fles van op de kop.

Bevalt die, check dan eens wat die desbetreffende distilleerderij in het assortiment heeft. Bevalt die niet: on to the next one. Op die manier kun je op een laagdrempelige manier kijken om uit de vijf bekendste whiskylanden de bekende whisky’s op de kop te tikken of juist per continent te kijken naar de bekende en juist wat meer obscure whisky’s.

Wat ook geinig is om in de gaten te houden is de whiskymakers zonder distilleerderij die bij de grote jongens (oude) vaten opkopen om een eigen whisky in te maken. Probeer daarbij gewoon altijd een ding voor ogen te houden: age is just a number, taste is king!

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies