Crisp laat eigen biertje brouwen door Jopen met culinair bedreigd erfgoed

Crisp laat eigen biertje brouwen door Jopen met culinair bedreigd erfgoed

Vorig artikel Volgend artikel

Online supermarkt Crisp heeft de handen ineengeslagen met een van onze favoriete bierbrouwers Jopen om een uniek bier te brouwen. Het lijkt erop dat de trend dit jaar in bierland ‘oergranen’ gaat zijn en daar doet de Haarlemse bierbrouwerij gewoon aan mee. Het nieuwe bier is namelijk gemaakt van oergraan uit de Haarlemmermeer ‘emmertarwe’ en daarmee krijg je bier: Crisp Emmertje Blond.

De biologische Hollandse tarwesoort zit vol smaak, maar wordt in Nederland bijna niet meer verbouwd. Dat komt vooral omdat het te weinig oplevert voor de boeren en daarom wordt het graan met culinair uitsterven bedreigd. Dat maakte het dat Jopen en Crisp de samenwerking zochten om er een tof bier mee te maken en dat is met het Emmertje Blond goed gelukt.

Emmertarwe

De geschiedenis van emmertarwe gaat terug naar ergens 7.000 voor Christus toen deze soort tarwe al werd geteeld. Het is een vroege voorloper van de huidige soorten tarwe en is inmiddels bijna volledig van de Nederlandse akkers verdwenen. Daarom heeft Slow Food Nederland emmertarwe opgenomen in de ‘Ark van Smaak’. Daarmee wordt beoogd om nationale biodiversiteit te behouden en te herstellen.

Ark van Smaak

Op deze lijst staan kleinschalige kwalitetisproducten die dreigen te verdwijnen, maar bijzonder zijn omdat zij specifiek horen bij de cultuur, historie of traditie van een streek of land. In middels is boer Pieter Bijlsma de enige die op dit moment het graan verbouwt en hij doet dit -natuurlijk- in de Haarlemmermeerpolder.

Emmertje Blond

Berend Brugts, category manager bij Crisp, over dit bijzondere bier: “Met de lokale emmertarwe van Pieter Bijlsma en de expertise van Jopen zijn we samen aan de slag gegaan om een smaakvol bier te brouwen. Door Emmertarwe te gebruiken is het bier zacht, vol en niet te bitter geworden. En door de licht fruitige tonen is het biertje goed doordrinkbaar. Proost!”

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies