Tipt25.03.2022

Zelf groenten, fruit en kruiden kweken in een kas doe je zo


Dat je voor tuinieren altijd groene vingers nodig hebt? Nee hoor dat hoeft helemaal niet. Als je energie, liefde, een kweekkas en wilt leren kun je ook zonder groene vingers het hele jaar door oogsten. Een kwestie van weten hoe je het aanpakt en wanneer de beste plant – en oogstperiode is. Hoe kweek je nu je eigen planten, kruiden, fruit en groente in een kas?

In je kweekkas verbouw je het hele jaar door gewassen. Dat komt omdat de kas zo ontworpen en gemaakt is dat hij de ideale groeiomstandigheden voor jouw groente, fruit en kruiden heeft. Daarom zijn de kassen van glas, want ze laten 90% licht door. Daarbij is een kas duurzaam, vergt weinig onderhoud en kan een leven lang meegaan.

Optimaal gebruiken

Om het maximale uit je kas maximaal te halen zijn deze vijf tips handig voor het plaatsen en gebruiken ervan. Als eerste tip is het verstandig om je kweekkas op een zonnige plaats te installeren. Kijk eens in de tuin waar je de meeste zonuren hebt. Dit is de ideale plek om de kweekkas te installeren.

Let op schaduw

Eenmaal een zonnige plaats gevonden, is het belangrijk om ook te letten op schaduw. Als er veel bomen en struiken staan of een huis dichtbij, is de plaats niet ideaal. De bomen houden het zonlicht weg en een kas heeft niet veel aan schaduw.

Toegankelijk

Voor je eigen gebruiksgemak: leg de kas zo aan dat je hier gemakkelijk vanuit huis in en uit kunt. Niet veel bruggetjes over, een smalle stoep of door de modder heen. In een kas loop je geregeld in en uit, heb je gereedschap nodig of wil je de geoogste groenten naar de schuur brengen. Het werkt een stuk prettiger als je vanuit huis gemakkelijk naar de kas toe kunt.

Extra isolatie

Extra isoleren van de kas geeft nog meer rendement. Hoewel een kas winddicht is, kan een wind toch zorgen bij onvoldoende isolatie voor warmteverlies. Je kunt hiervoor isolerende folie gebruiken. Verder helpt het om de deur van de kas altijd goed dicht te doen als je naar binnen of buiten gaat.

Zuidzijde

Ga je de kas plaatsen? Dan is de nok van de kas altijd aan de zuidzijde. In de zomer is de zon een stuk feller. Je beschermt je planten beter door de kas zo te plaatsen. Sluit je ook aan bij de tuiniersvereniging in de buurt. Zo doe je naast veel tips ook leuke sociale contacten op.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Fruit

Innocent Kids Smoothies, fruitige slurpverpakking als tussendoortje

Het is altijd goed om bij deze tussendoortjes even stil te staat bij de vraag of ze ook nog gezond zijn. Innocent smoothies staan bekend om hun natuurlijke ingrediënten en het ontbreken van toegevoegde suikers, kleur- e...

Drinks05.06.2024

Innocent Kids Smoothies, fruitige slurpverpakking als tussendoortje

10 tips om gezonder te eten in 2024

Heb jij je voorgenomen om in 2024 gezonder te eten? Dit zijn tien tips om dat voor elkaar te krijgen: 1. Start de dag met een groene smoothie Een lekkere en gemakkelijke manier om gezonder te eten, is je dag te beginnen...

Gezond09.01.2024

10 tips om gezonder te eten in 2024

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Er waren tijden waarin men enorm filosofeerde over wat er allemaal op technisch gebied mogelijk zou zijn in 2020. Inmiddels zijn we al een paar jaar verder en moet ik eerlijk bekennen dat de echte technische snufjes er m...

Tipt13.06.2023

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Waar we dit weekend nog keken naar het imperium van Salt Bae, blijken er in Nederland ook genoeg bn’ers hun bekendheid in euro’s om te zetten. Een van hen is Chantal Janzen met haar lifestylemerk &C. In samenwerking...

Drinks19.09.2022

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Last van lege schappen: probeer de boerderijwinkel eens uit

Door de boerenprotesten zijn de schappen bij de supermarkten de afgelopen weken wat leger geweest. Verschillende consumenten snapten dat niet en hadden niet echt een plan b voor het moment dat de supermarkten wat lastige...

Nieuws12.07.2022

Last van lege schappen: probeer de boerderijwinkel eens uit

​Extra vitamines ondanks zonnige lente hard nodig

De afgelopen twee jaar heeft de focus op het gebied van gezondheid vooral gelegen op het niet ziek worden in plaats van echt kijken naar de preventie. Het beleid van de overheid rondom het coronavirus was vooral reactief...

Gezond23.05.2022

​Extra vitamines ondanks zonnige lente hard nodig

Kun je de stickers die op fruit zitten eten?

Als je fruit koopt zit er bijna altijd een sticker op. Bij appels is dit bijvoorbeeld om de verschillende soorten makkelijk te spotten in de fruitmand. Daarnaast geven ze ook met een code aan hoe de appels geteeld zijn....

Nieuws14.04.2022

Kun je de stickers die op fruit zitten eten?

Verder lezen over Groente

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

Het aspergeseizoen in Nederland is een geliefde tijd voor de echte liefhebbers van deze heerlijke groente. Het seizoen voor asperges begint normaal ergens eind maart/begin april en duurt officieel tot 24 juni, hoewel dit...

Recepten08.04.2024

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Er waren tijden waarin men enorm filosofeerde over wat er allemaal op technisch gebied mogelijk zou zijn in 2020. Inmiddels zijn we al een paar jaar verder en moet ik eerlijk bekennen dat de echte technische snufjes er m...

Tipt13.06.2023

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Voor iedereen die de afgelopen periode in de supermarkt bloemkool heeft gekocht moet er iets opgevallen zijn: de prijs rijst namelijk de pan uit óf ze zijn ‘tijdelijk’ niet leverbaar. Dit heeft alles te maken met de...

Nieuws23.02.2023

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Als je in de keuken bezig bent zijn er altijd een paar zaken die altijd gebeuren die je op den duur enorm beu bent. Denk bijvoorbeeld aan altijd begin te huilen als je uien snijdt. Een andere onhebbelijkheid in de keuken...

Food05.01.2023

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

De internationale trend die vorig jaar ingezet is op het gebied van de verkoop van plantaardige vleesvervangers is inmiddels ook in Nederland doorgedrongen. De omzet van vleesvervangers viel in de eerste helft van het ja...

Nieuws20.09.2022

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Waar we dit weekend nog keken naar het imperium van Salt Bae, blijken er in Nederland ook genoeg bn’ers hun bekendheid in euro’s om te zetten. Een van hen is Chantal Janzen met haar lifestylemerk &C. In samenwerking...

Drinks19.09.2022

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine

Hotel voco The Hague heeft de ervaren chef Bas Hoog aangesteld als nieuwe head-chef van Botanica Kitchen. Onder zijn leiding zet het Haagse restaurant een stap richting een duurzamere toekomst. Het nieuwe menu kenmerkt z...

Food13.09.2022

Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine