Alle bourbon is whisky, maar niet alle whisky is bourbon

Alle bourbon is whisky, maar niet alle whisky is bourbon

Vorig artikel Volgend artikel

Het is vandaag 4 juli oftewel Onafhankelijkheidsdag in de VS. Een goed moment om eens te focussen op een echte Amerikaanse drank bourbon en het verschil met whisky. Het simpele antwoord hierop: iedere bourbon is whisky, maar niet iedere whisky is bourbon. Dat heeft ermee te maken waar en waarmee bourbon volgens de Amerikaanse wet gemaakt moet worden.

In het artikel waar we het verschil tussen whisky en whiskey uitleggen, stippen we bourbon al enigszins aan. Volgens de Amerikaanse wet mag iets bourbon genoemd worden als het in Amerika wordt gemaakt, voor 51% uit maïs wordt gedistilleerd en gerijpt wordt op nieuwe vaten. Whisky wordt gedistilleerd uit allerlei soorten graan zoals tarwe, rogge gerst of maïs en rijpt juist op gebruikte vaten.

Smaakprofiel

Nu we duidelijk hebben wanneer iets bourbon genoemd mag worden, richten we ons op de smaak. Doordat bourbon voor het meerendeel van maïs wordt gemaakt en op nieuwe eikenhoutenvaten gerijpt, krijgt het een hele eigen smaak. Rozijnen, hazelnoten, chocolade, honing en sinaasappel zijn de smaakprofielen die het meest worden geassocieerd met de drank, waarschijnlijk niet de eerste smaken waar je aan zou denken.

Kentucky

Overal in Amerika wordt bourbon gemaakt al is de bakermat wel echt Kentucky. Door de vele verschillende varianten is het een echte publiekslieveling. Iedereen herkent er wel een eigen favoriete smaak in, zeker als je bedenkt dat sommige flessen bourbon meer dan 200 smaken herbergen.

Dat maakt het houden van proeverijen ook zo interessant. De vijf basispunten die corresponderen met de eerdere smaakprofielen van een moderne bourbon zijn: graan, hout, fruit & bloemen, kruiden en zoete aromaten. Daarmee zijn allerlei combinaties met eten te maken zodat beginners smaken leren herkennen en connaisseurs nog meer smaken uit hun bourbon weten te halen.

Invloeden op de smaak

Na weten wat je gaat proeven is het wel belangrijk om te weten hoe je dat doet en waar je op moet letten bij het drinken van (je eerste) bourbon. Op bourbon zie je nooit het alcoholpercentage maar het aantal proof. Halveer je dat, dan heb je het alcoholpercentage.

Dat zegt natuurlijk wel het een en ander over wat je als eerste ruikt en proeft, want hoe meer alcohol hoe heftiger het een eerste keer kan zijn. Daarom is het altijd handig om een glas water bij de hand te houden. Of om in jezelf te gooien na de eerste paar slokken of om de bourbon in het glas iets te verdunnen. Vaak komen dan de smaaknuances beter naar boven, alcohol wil dat nog wel eens verbergen.



Leeftijd

Naast het alcoholpercentage zegt de leeftijd van een bourbon iets over de smaak, al werkt dat anders dan je misschien denkt. Ouder wil niet altijd zeggen smaakvoller. Wel is het zo dat een bourbon minimaal twee jaar op nieuwe eikenhoutenvaten wordt gerijpt, daar krijgt hij ook zijn eigenzinnige smaak van.


Na vijf of tien jaar in een vat, smaakt een distillaat anders dan na twee jaar. Vaak wordt de drank naar verloop van tijd soepeler en naarmate de tijd vordert meer karamel en vanille tonen. Ook een bourbon heeft een piekleeftijd waarna het qua smaak minder wordt. Het gaat om op het piekmoment van uit het vat halen van de drank. Dus laat je niet leiden door de leeftijd van een bourbon om hem op waarde te schatten.

Voor de smaak is maïs natuurlijk cruciaal, maar waar juist het diverse karakter van bourbon door ontstaat is die andere 49%. Er zijn ontelbaar verschillende melanges op het gebied van de verhouding van gerst, tarwe en rogge die toegevoegd worden waardoor je de meest bijzondere smaken krijgt. Distilleerders krijgen zo de kans om lekker te experimenteren met smaakprofielen, maar bijvoorbeeld ook om de balans van de bourbon te perfectioneren.

Puur of cocktail?

Er zijn altijd puristen die zweren bij het idee dat bourbon (of whisky) puur in een glas zonder ijs moet worden gedronken. Anderen staan dan weer nog net een blok ijs toe in het glas. Terwijl het heel interessant is om het smaakspectrum van een bourbon te ontdekken aan de hand van een cocktail.

Een van de makkelijkste cocktails om te maken met bourbon is een Highball. Je vult een longdrinkglas met ijs en voegt er gelijke partjes whisky, gemberbier en tonic aan toe. Daarnaast zijn er natuurlijk klassiekers als een Whisky Sour en The Old Fashioned. In dit artikel lees je wat varianten op klassieke whiskycocktails.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies