Handige tips voor een spontane picknick en een goedgevulde picknickmand

Handige tips voor een spontane picknick en een goedgevulde picknickmand

Vorig artikel Volgend artikel

Een van de fijnste bezigheden tijdens de zomer is met een groepje vrienden het park induiken om daar te genieten van het fijne weer en goed gezelschap. Natuurlijk heb je voor zulke momenten ook altijd iets te eten en te drinken nodig, naast wat alcoholische versnaperingen. Met deze handige tips ben je altijd klaar voor een spontane picknick en heb je een goedgevulde picknickmand.

Voor een geslaagde picknick heb je eigenlijk een paar dingen altijd nodig: een goede picknickmand, een groot kleed en handig servies. Eigenlijk vind je ze alle drie bij een goede kringloopwinkel, zeker als je zoekt naar een toffe retro mand met dito servies. Anders zijn er ook genoeg nieuwe opties te vinden, onder meer van bamboe. Als je een kleed van een goede kwaliteit op de kop tikt, kun je dit ook op vakantie gebruiken of thuis als een dekentje.

Favo picknickplek

Iedere stad heeft wel een soort van (groot) stadspark waar als het een beetje weer is iedereen neerstrijkt. Natuurlijk altijd gezellig om je in een menigte te begeven met een picknick, maar in veel steden zijn er ook plekken waar het niet zo druk is.

Bij de ene stad is dat ergens aan het water bij een meertje of aan een oever, in een andere stad is het juist fijn om een wat landelijkere plek of juist een kleiner parkje op te zoeken. Wat wel altijd handig is om te onthouden: zoek een plek op waar ook bomen in de buurt zijn zodat je schaduw kan pakken wanneer nodig.

Picknickmand missers

Er is bijna geen reden om te gaan picknicken als het slecht weer is, dus het is aan te raden om met een paar dingen rekening te houden als je eropuit gaat op een warme dag. Probeer geen vis- of vleesgerechten mee te nemen die snel kunnen bederven. Producten die kunnen smelten werken ook niet zo handig op een zonnige dag, dus probeer boter, chocolade of zoetwaren met een glazuurlaag achterwegen te laten óf gewoon als eerste te eten.

Picknickmand winnaars

Sowieso is het aan te raden om voldoende te drinken bij te hebben. Als je bijvoorbeeld ’s ochtends een paar niet volledig gevulde flessen water in de vriezer legt, heb je ’s middags tijdens de picknick door het smeltende ijs een verfrissend watertje. Wil je het water een smaakje meegeven, dan zijn de cordials van Belvoir een aanrader. Op een warme dag is bijvoorbeeld de Ginger Cordial een geweldige dorstlesser. Verder is het handig om qua kleine gerechtjes een goede balans te hebben tussen stevig en zacht, hartig en zoet en wat groente en fruit.

Bij een goede picknick hoort natuurlijk iets van een lekker brood met allerlei smeersels zoals een goede tapenade of zelfgemaakte kruidenboter. Daarbij is het altijd fijn om wat (plantaardige) gehaktballetjes van tevoren klaar te maken om mee te nemen, net als gevulde (vegetarische) wraps en een hartige quiche. Dat zijn altijd winnaars. Net als een lekker frisse zomerse salade. Let daarbij wel op dat je de dressing apart houdt tot het moment je de salade gaat eten!

Ultiem gemak

Mocht de picknick heel erg spontaan zijn en je hebt niet genoeg tijd om wat van bovenstaande gerechtjes te maken, dan is een tripje naar voorraadkast of supermarkt ook altijd handig. Want bij de meeste supermarkten hebben ze een dagvers assortiment van allerlei (tapas)producten die ideaal zijn voor een picknick zoals olijven, spiesjes, verschillende kazen en fuet. Vergeet niet de bakjes te bewaren voor een volgende picknick!

Als je daar bijvoorbeeld een fijne hummus koopt, kun je die heerlijk als dip combineren met de Moonpop Veggiez. Mocht je geen zin hebben in alcohol, water of een frisdrank dan vind je bij Albert Heijn ook de producten van The GUTsy Captain Kombucha in de schappen. Dat zijn namelijk ideale dorstlessers op een zomerse dag.


Laatste tip: Vergeet niet als je wat alcoholische versnaperingen meeneemt om een opener en/of kurkentrekker mee te nemen.

(Afbeeldingen bij dit artikel © David Stegenga)

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl