Zo maak je de lekkerste klassieke Margarita

Zo maak je de lekkerste klassieke Margarita

Vorig artikel Volgend artikel

We zijn de laatste tijd wat meer in spirits en klassieke cocktails aan het duiken. Het leek ons wel geinig om daarom met enige regelmaat het recept van een heerlijke klassieke cocktail te delen en enkele varianten daar op. Aangezien we gisteren een ode aan tequila hebben gebracht, trappen we af met het recept voor een klassieke tequilacocktail: de Margarita.

Het mooie van deze cocktail is dat vier mensen aangewezen kunnen worden als de bedenker. Althans, er zijn in de overlevering vier verhalen die worden verteld over wie de Margarita heeft bedacht. In 1937 duikt in een befaamd cocktailboek een cocktail op met dezelfde ingrediënten: tequila, Cointreau en limoensap. De naam Margarita duikt echter pas in 1953 op in magazine Esquire.

Carlos ‘Danny’ Herrera

Zoals gezegd de Margarita is niet echt een bedenker toe te schrijven, maar het mooiste verhaal over het ontstaan van de cocktail is van Carlos ‘Danny’ Herrera. In zijn memoires, die in 1992 zijn verschenen, claimt hij de cocktail in 1938 te hebben bedacht. Hij maakte naar eigen zeggen de cocktail voor een showgirl genaamd Marjorie ‘Margarita’ King. Zij bleek allergisch voor alle sterke drank behalve tequila. Zo ontstond volgens Herrera de Margarita.

De klassieke Margarita
(Afbeelding: De ingrediënten van een klassieke Margarita)

Drie elementen

Een klassieke Margarita bestaat uit slechts drie elementen: tequila, Triple Sec en limoensap. Doet die combinatie je stiekem niet denken aan hoe je normaal een shotje tequila doet met citroen en zout? Dat is geen toeval!

Het recept van onze favoriete, klassieke Margarita komt van Patrón.

  • 4,5 cl Patrón Silver tequila
  • 3 cl Patrón Citrongé Orange (of Triple Sec)
  • 2 cl limoensap
  • Suikersiroop (naar smaak)
  • Schijfje limoen
  • Zout
  • IJs

Bereiding

Ga met een schijfje limoen langs de rand van de helft van het glas. Draai het glas om (= geen zout in glas) en haal de limoenhelft door het zout. Via die helft drink je de Margarita in al zijn glorie en via de andere helft ‘puur’. Doe de rest van de ingrediënten in een cocktailshaker, shake hem goed door. En giet het mengsel via een strainer je glas in.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies