Vegan Ragù alla Bolognese met courgette spaghetti

Vegan Ragù alla Bolognese met courgette spaghetti

Vorig artikel Volgend artikel

Bij het zien van de kop boven dit artikel zou iedere Italiaanse nonna me met de pannen achterna komen, mi scusi! Maar het is meatless monday en we hebben bij de CuliPersLunch plantaardig gehakt van Meatless Farm en plantaardige Parmezaanse kaas van Willicroft op de kop getikt. Het gerecht dat je daar dan mee maakt, moet dan wel een vegan Ragù alla Bolognese met courgette spaghetti zijn.

We kennen hier allemaal het fenomeen bolognese chips (altijd de groene van Croky), alleen heeft die qua smaak vrij weinig te maken met een echte Ragù alla Bolognese. Dat is namelijk een traditionele Italiaanse vleessaus waarvan het recept in 1982 bij de Kamer van Koophandel in Bologna is geregistreerd. De Accademia Italiana della Cucina was daarvoor verantwoordelijk en zij heeft als doel de tradities van de Italiaanse keuken te bewaren.

Vegan Ragù alla Bolognese met courgette spaghetti

De plantaardige variant die ik heb gemaakt gaat uit van het originele recept. Daar zit qua dierlijke producten: 300gr rundergehakt (of gewoon rundvlees), 150gr pancetta en een half kopje volle melk. In dit recept is het rundergehakt vervangen door plantaardig gehakt en de volle melk vervangen door plantaardige melk. De grootste ingreep zit hem misschien daarnaast in het gebruikmaken van courgette spaghetti, voel je vrij om gewone plantaardige spaghetti (of schelppasta) te gebruiken.

Nodig:

(voor 6 personen)

  • 300gr plantaardig gehakt
  • 50gr wortel
  • 50gr selderij
  • 50gr ui
  • 300gr gepureerde of gepelde tomaten
  • 1/2 kopje droge plantaardige witte of rode wijn
  • 1/2 kopje plantaardige melk
  • Plantaardige Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Zout, peper en groentebouillon

Maken:

  1. We gaan niet iedere Italiaan op de kast jagen, dus zoals je in de ingrediëntenlijst ziet begint ook het maken van deze ragout met het maken van een soffritto. Snij daarvoor eerst de wortel, selderij en ui fijn;
  2. Doe drie eetlepels olijfolie in een pan;
  3. Voeg de fijngesneden groenten hieraan toe en fruit dit;
  4. Doe het plantaardig gehakt erbij en laat dit rullen;
  5. Voeg de plantaardige wijn toe en roer het geheel door tot de wijn is verdampt;
  6. Doe de gepureerde tomaten en doe daarna de deksel op de pan. Dit alles laat je minimaal een uurtje pruttelen. Hoe langer het staat, hoe smaakvoller de ragout wordt. Op het eind kun je eventueel voor wat vocht een beetje bouillon toevoegen. Als het geheel net te zuur wordt, doe je er wat plantaardige melk bij;
  7. Als de saus zo goed als perfect is roer je er de courgette spaghetti doorheen en die laat je een minuutje mee koken;
  8. Breng op smaak met peper en zout;
  9. Serveer dit op een diep bord en maak af met plantaardige Parmezaanse kaas. Buon Appetito!
Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies