Recepten12.10.2020

Vegan Ragù alla Bolognese met courgette spaghetti


Bij het zien van de kop boven dit artikel zou iedere Italiaanse nonna me met de pannen achterna komen, mi scusi! Maar het is meatless monday en we hebben bij de CuliPersLunch plantaardig gehakt van Meatless Farm en plantaardige Parmezaanse kaas van Willicroft op de kop getikt. Het gerecht dat je daar dan mee maakt, moet dan wel een vegan Ragù alla Bolognese met courgette spaghetti zijn.

We kennen hier allemaal het fenomeen bolognese chips (altijd de groene van Croky), alleen heeft die qua smaak vrij weinig te maken met een echte Ragù alla Bolognese. Dat is namelijk een traditionele Italiaanse vleessaus waarvan het recept in 1982 bij de Kamer van Koophandel in Bologna is geregistreerd. De Accademia Italiana della Cucina was daarvoor verantwoordelijk en zij heeft als doel de tradities van de Italiaanse keuken te bewaren.

Vegan Ragù alla Bolognese met courgette spaghetti

De plantaardige variant die ik heb gemaakt gaat uit van het originele recept. Daar zit qua dierlijke producten: 300gr rundergehakt (of gewoon rundvlees), 150gr pancetta en een half kopje volle melk. In dit recept is het rundergehakt vervangen door plantaardig gehakt en de volle melk vervangen door plantaardige melk. De grootste ingreep zit hem misschien daarnaast in het gebruikmaken van courgette spaghetti, voel je vrij om gewone plantaardige spaghetti (of schelppasta) te gebruiken.

Nodig:

(voor 6 personen)

  • 300gr plantaardig gehakt
  • 50gr wortel
  • 50gr selderij
  • 50gr ui
  • 300gr gepureerde of gepelde tomaten
  • 1/2 kopje droge plantaardige witte of rode wijn
  • 1/2 kopje plantaardige melk
  • Plantaardige Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Zout, peper en groentebouillon

Maken:

  1. We gaan niet iedere Italiaan op de kast jagen, dus zoals je in de ingrediëntenlijst ziet begint ook het maken van deze ragout met het maken van een soffritto. Snij daarvoor eerst de wortel, selderij en ui fijn;
  2. Doe drie eetlepels olijfolie in een pan;
  3. Voeg de fijngesneden groenten hieraan toe en fruit dit;
  4. Doe het plantaardig gehakt erbij en laat dit rullen;
  5. Voeg de plantaardige wijn toe en roer het geheel door tot de wijn is verdampt;
  6. Doe de gepureerde tomaten en doe daarna de deksel op de pan. Dit alles laat je minimaal een uurtje pruttelen. Hoe langer het staat, hoe smaakvoller de ragout wordt. Op het eind kun je eventueel voor wat vocht een beetje bouillon toevoegen. Als het geheel net te zuur wordt, doe je er wat plantaardige melk bij;
  7. Als de saus zo goed als perfect is roer je er de courgette spaghetti doorheen en die laat je een minuutje mee koken;
  8. Breng op smaak met peper en zout;
  9. Serveer dit op een diep bord en maak af met plantaardige Parmezaanse kaas. Buon Appetito!
Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

We probeerden de Stamppotsaus van Kesbeke en Ron Blaauw

Kesbeke is mede dankzij Augurkenkoning weer razend populair voor op de eettafel. Maar, zou je het ook bij je kerstdiner op tafel zetten?

Proeft10.12.2025

We probeerden de Stamppotsaus van Kesbeke en Ron Blaauw

Deze ongefilterde olijfolie verandert alles in je keuken

De kans is groot dat er bij jou thuis een fles olijfolie op het aanrecht staat. Handig voor een snelle pastasaus, om groente in te bakken of als laatste topping bij een bord soep. Fijn, maar meestal is het een basisproduct waar je niet veel over nadenkt. Tot je een olie proeft die alles verandert. Atrevido brengt dit najaar eenmalig een ongefilterde olijfolie uit die rechtstreeks uit de heuvels van Tarragona komt.

Food27.11.2025

Deze ongefilterde olijfolie verandert alles in je keuken

Inspiratie nodig? Dit zijn dé keukentrends voor liefhebbers van rust en warmte

Minimalisme blijft een belangrijke trend, maar niet op de koele, strenge manier van vroeger. Het gaat nu om eenvoud met karakter. Strakke lijnen worden verzacht door ronde vormen en warme materialen. De kunst is om te kiezen voor minder, maar wel met aandacht. Denk aan een werkblad dat echt opvalt of een wand met kasten die opgaat in de rest van het interieur. Zo creëer je een keuken die rust uitstraalt, zonder dat het saai wordt.

Lifestyle26.11.2025

Inspiratie nodig? Dit zijn dé keukentrends voor liefhebbers van rust en warmte

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Van 25 september tot en met 1 oktober staat verbinding centraal tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Voor het kookboek ‘De kracht van samen koken’ kwamen verschillende families samen. Zij vonden verbinding door samen te koken. Ik vind het mooi dat koken niet alleen draait om eten, maar ook om verhalen en herinneringen.

Food17.09.2025

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf

Een keuken is al lang niet meer alleen de plek waar je kookt. Het is het hart van het huis geworden: een ruimte om te leven, te eten, te werken en samen te zijn. Juist daarom verdient het ontwerp van je keuken extra aandacht. Of je nu een doorgewinterde thuiskok bent of iemand die vooral houdt van gemak en gezelligheid. De perfecte keuken sluit aan op jouw leven.

Lifestyle19.05.2025

Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Wie een kok aan huis huurt, ervaart niet zomaar een maaltijd, maar een culinaire belevenis op maat. Je ervaart een diner van restaurantkwaliteit, maar dan wel in het comfort van je eigen huis. Wat je eet, mag je geheel zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde keuken, of juist de voorkeur geven aan volledig vegan eten. Het kan verschillen van verfijnde gerechten tot hele creatieve presentaties, allemaal afgestemd op jouw wensen. In deze tekst bespreken we daarom populaire menu-opties en thema’s waar jij je door kan laten inspireren.

Tipt08.01.2025

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Je houdt van eten, dus je spendeert veel tijd in je keuken. Kokkerellen, foto’s van je kookkunsten maken of gewoon de koelkast plunderen nadat je bent uitgeweest. Wil je je keuken een nieuwe look geven, maar wil je niet meteen investeren in een nieuwe keuken?

Lifestyle19.12.2024

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Zeker als je de keuken induikt voor speciale gelegenheden, zoals kerst, is het ideaal als je zelf niet hoeft na te denken over een uitgebreid diner. Een beetje van jezelf en een beetje van Hello Fresh.

Proeft04.12.2024

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Verder lezen over Plantaardig

Nieuw product voor een stralende huid: The Skin Code van Juve Naturals

Een mooie, egale huid, meer energie en een frisse uitstraling. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Zeker nu de herfstdip weer op de loer ligt en je huid wel wat extra liefde kan gebruiken. Toch belooft Juve Naturals met The Skin Code precies dat: een slimme mix van wetenschap en selfcare in één drankje.

Gezond04.11.2025

Nieuw product voor een stralende huid: The Skin Code van Juve Naturals

BenBits brengt eerste plasticvrije kauwgom op de markt

Plastic in mijn kauwgom? Dat kan toch niet? Dat is ook wat ik dacht, maar helaas is het wel de realiteit. Meer dan 95% van de kauwgom in Nederland bevat namelijk microplastic. Het Nederlandse merk BenBits wil dat het stopt. Met de campagne “Stop The Plastic Chew” wil het merk een eind maken aan plastic in kauwgom.

Nieuws29.10.2025

BenBits brengt eerste plasticvrije kauwgom op de markt

Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen

Blue Band heeft tijdens zijn Skip the Cow-evenement laten zien dat Nederlandse tradities niet anders hoeven. Als we lekker op een verjaardag in een kring willen zitten, dan moeten we dat lekker doen. Als we daarbij een l...

Food16.04.2024

Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen

Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Het verhaal van Hands Off begon ooit met chocoladerepen en vertakt zich inmiddels steeds meer naar andere producten. Het nieuwste wapenfeit: plantaardige chocolate chip cookies in drie verschillende smaken. Daarmee heeft...

Food06.06.2023

Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Poké bowls zijn in Nederland inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Verschillende restaurantketens zijn er in gespecialiseerd, waaronder Poké Perfect. Met het oog op de zomer lanceert het in samenwerkin...

Food05.06.2023

Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment

In het schap bij supermarktketen Jumbo vind je vanaf deze week vier nieuwe Indonesische kruidenpasta’s van Fairtrade Original: Bami Goreng, Nasi Goreng, Rendang en Sajoer. Indonesische klassiekers die op het eerste oog...

Food23.03.2023

Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Het is deze week ‘De Nationale Week zonder Vlees & Zuivel’ en inmiddels is dat het moment voor allerlei producenten om nieuwe plantaardige producten te introduceren. Dit jaar zat er weinig boeiends tussen, behalve da...

Nieuws09.03.2023

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Het is en blijft een groot probleem voor de producenten van vegetarische producten: hoe krijgen we de producten naast goed voor het milieu ook goed voor de mensen die ze eten? Want uit nieuw onderzoek van de Consumentenb...

Nieuws27.02.2023

Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’