Smokey Jackfruit gyros met romige koolrabi-appel tzatziki

Smokey Jackfruit gyros met romige koolrabi-appel tzatziki

Vorig artikel Volgend artikel

Een van de meest verrassende en vooral lekkerste plantaardige gerechten die ik de laatste tijd heb gegeten, is de Smokey Gyros uit het Jackfruit kookboek. Het is namelijk een gerecht dat laat zien wat voor heerlijk ingrediënt jackfruit is.

Schrijfster Jessica Lek omschrijft dit gerecht als jackfruit op zijn best, en dat onderschrijf ik graag. Als de zon een beetje begint te schijnen en je maakt de smokey gyros, je doet hem op een warm flatbread met romige tzatziki dan heb je een winnende combinatie. Afmaken met granaatappelpitjes en je waant op vakantie.

Smokey jackfruit-gyros met romige koolrabi-appel tzatziki

Bereidingstijd: 30 minuten + 1½ uur marineren
(Voor 4 personen)

Nodig:

  • 1 blikje jonge jackfruit (Fairtrade Original, à 550 g), afgespoeld
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 6 el smokey barbecuesaus + extra
  • 3 el olijfolie
  • 4 platbroden
  • 1 zakje gemengde sla (à 80 g)
  • 4-6 el granaatappelpitjes
  • 1-2 el sumak

Gyroskruiden

  • 2 tl komijnzaad
  • 2 tl korianderzaad
  • zaadjes van 1 kardemompeul
  • ¼ tl zwarte peperkorrels
  • 2 tl tijmblaadjes
  • 1 tl knoflookpoeder
  • ¼ tl nootmuskaat
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl cayennepeper
  • 1 tl zout

Tzatziki

  • 100g Griekse yoghurt (of gebruik kokosyoghurt voor een vegan variant)
  • 2 el tzatzikikruiden (gedroogde peterselie, selderij, munt, knoflook en oregano)
  • 2 el gekneusde muntblaadjes
  • 1 kleine koolrabi, geschild en in plakjes
  • ½ zoetzure appel, in staafjes
  • ¼ tl kurkumapoeder (optioneel)

Maken:

  1. Verwarm voor de gyroskruidenmix de komijn, koriander en kardemomzaadjes 1 tot 2 minuten in een koekenpan op matig vuur. Vermaal ze met de zwarte peperkorrels in een vijzel tot poeder. Voeg er de tijm aan toe en kneus de blaadjes kort. Meng er de overige specerijen door.
  2. Snijd de jackfruit in dikke, platte reepjes en schep in een grote kom met de gyroskruiden, ahornsiroop, peterselie, oregano, barbecue saus en olie om, zodat de marinade goed vermengd is met de stukjes jackfruit. Laat, afgedekt, minstens 1½ uur marineren in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor tot 185 °C. Verdeel de stukjes jackfruit en marinade gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de jackfruit in ca. 20 minuten krokant. Schep er naar wens nog wat extra barbecuesaus door.
  4. Maak ondertussen de tzatziki. Meng in een kom de yoghurt met de tzatzikikruiden, munt, koolrabiplakjes, appel en eventueel kurkuma.
  5. Verwarm de platbroden volgens de aanwijzingen op de verpakking en smeer ze met de helft van de tzatzikisaus in. Verdeel er de jackfruit en sla over. Vouw ze met een stukje bakpapier of aluminiumfolie aan de onderkant dicht en strooi er aan de bovenkant de granaatappelpitjes en de sumak op. Geef de rest van de tzatziki er apart bij.


Jackfruit | Jessica Lek | ISBN: 9789461432322 | €14,95

Lunchgerecht Jackfruit gyros
(Afbeelding: Smokey Jackfruit Gyros - ©Jackfruit Kookboek)
Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies