Recepten17.03.2021

Smokey Jackfruit gyros met romige koolrabi-appel tzatziki


Een van de meest verrassende en vooral lekkerste plantaardige gerechten die ik de laatste tijd heb gegeten, is de Smokey Gyros uit het Jackfruit kookboek. Het is namelijk een gerecht dat laat zien wat voor heerlijk ingrediënt jackfruit is.

Schrijfster Jessica Lek omschrijft dit gerecht als jackfruit op zijn best, en dat onderschrijf ik graag. Als de zon een beetje begint te schijnen en je maakt de smokey gyros, je doet hem op een warm flatbread met romige tzatziki dan heb je een winnende combinatie. Afmaken met granaatappelpitjes en je waant op vakantie.

Smokey jackfruit-gyros met romige koolrabi-appel tzatziki

Bereidingstijd: 30 minuten + 1½ uur marineren
(Voor 4 personen)

Nodig:

  • 1 blikje jonge jackfruit (Fairtrade Original, à 550 g), afgespoeld
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 6 el smokey barbecuesaus + extra
  • 3 el olijfolie
  • 4 platbroden
  • 1 zakje gemengde sla (à 80 g)
  • 4-6 el granaatappelpitjes
  • 1-2 el sumak

Gyroskruiden

  • 2 tl komijnzaad
  • 2 tl korianderzaad
  • zaadjes van 1 kardemompeul
  • ¼ tl zwarte peperkorrels
  • 2 tl tijmblaadjes
  • 1 tl knoflookpoeder
  • ¼ tl nootmuskaat
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl cayennepeper
  • 1 tl zout

Tzatziki

  • 100g Griekse yoghurt (of gebruik kokosyoghurt voor een vegan variant)
  • 2 el tzatzikikruiden (gedroogde peterselie, selderij, munt, knoflook en oregano)
  • 2 el gekneusde muntblaadjes
  • 1 kleine koolrabi, geschild en in plakjes
  • ½ zoetzure appel, in staafjes
  • ¼ tl kurkumapoeder (optioneel)

Maken:

  1. Verwarm voor de gyroskruidenmix de komijn, koriander en kardemomzaadjes 1 tot 2 minuten in een koekenpan op matig vuur. Vermaal ze met de zwarte peperkorrels in een vijzel tot poeder. Voeg er de tijm aan toe en kneus de blaadjes kort. Meng er de overige specerijen door.
  2. Snijd de jackfruit in dikke, platte reepjes en schep in een grote kom met de gyroskruiden, ahornsiroop, peterselie, oregano, barbecue saus en olie om, zodat de marinade goed vermengd is met de stukjes jackfruit. Laat, afgedekt, minstens 1½ uur marineren in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor tot 185 °C. Verdeel de stukjes jackfruit en marinade gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de jackfruit in ca. 20 minuten krokant. Schep er naar wens nog wat extra barbecuesaus door.
  4. Maak ondertussen de tzatziki. Meng in een kom de yoghurt met de tzatzikikruiden, munt, koolrabiplakjes, appel en eventueel kurkuma.
  5. Verwarm de platbroden volgens de aanwijzingen op de verpakking en smeer ze met de helft van de tzatzikisaus in. Verdeel er de jackfruit en sla over. Vouw ze met een stukje bakpapier of aluminiumfolie aan de onderkant dicht en strooi er aan de bovenkant de granaatappelpitjes en de sumak op. Geef de rest van de tzatziki er apart bij.


Jackfruit | Jessica Lek | ISBN: 9789461432322 | €14,95

<em>(Afbeelding: Smokey Jackfruit Gyros - \u00a9Jackfruit Kookboek)<\/em>
(Afbeelding: Smokey Jackfruit Gyros - ©Jackfruit Kookboek)
Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Deze ongefilterde olijfolie verandert alles in je keuken

De kans is groot dat er bij jou thuis een fles olijfolie op het aanrecht staat. Handig voor een snelle pastasaus, om groente in te bakken of als laatste topping bij een bord soep. Fijn, maar meestal is het een basisproduct waar je niet veel over nadenkt. Tot je een olie proeft die alles verandert. Atrevido brengt dit najaar eenmalig een ongefilterde olijfolie uit die rechtstreeks uit de heuvels van Tarragona komt.

Food27.11.2025

Deze ongefilterde olijfolie verandert alles in je keuken

Inspiratie nodig? Dit zijn dé keukentrends voor liefhebbers van rust en warmte

Minimalisme blijft een belangrijke trend, maar niet op de koele, strenge manier van vroeger. Het gaat nu om eenvoud met karakter. Strakke lijnen worden verzacht door ronde vormen en warme materialen. De kunst is om te kiezen voor minder, maar wel met aandacht. Denk aan een werkblad dat echt opvalt of een wand met kasten die opgaat in de rest van het interieur. Zo creëer je een keuken die rust uitstraalt, zonder dat het saai wordt.

Lifestyle26.11.2025

Inspiratie nodig? Dit zijn dé keukentrends voor liefhebbers van rust en warmte

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Van 25 september tot en met 1 oktober staat verbinding centraal tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Voor het kookboek ‘De kracht van samen koken’ kwamen verschillende families samen. Zij vonden verbinding door samen te koken. Ik vind het mooi dat koken niet alleen draait om eten, maar ook om verhalen en herinneringen.

Food17.09.2025

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf

Een keuken is al lang niet meer alleen de plek waar je kookt. Het is het hart van het huis geworden: een ruimte om te leven, te eten, te werken en samen te zijn. Juist daarom verdient het ontwerp van je keuken extra aandacht. Of je nu een doorgewinterde thuiskok bent of iemand die vooral houdt van gemak en gezelligheid. De perfecte keuken sluit aan op jouw leven.

Lifestyle19.05.2025

Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Wie een kok aan huis huurt, ervaart niet zomaar een maaltijd, maar een culinaire belevenis op maat. Je ervaart een diner van restaurantkwaliteit, maar dan wel in het comfort van je eigen huis. Wat je eet, mag je geheel zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde keuken, of juist de voorkeur geven aan volledig vegan eten. Het kan verschillen van verfijnde gerechten tot hele creatieve presentaties, allemaal afgestemd op jouw wensen. In deze tekst bespreken we daarom populaire menu-opties en thema’s waar jij je door kan laten inspireren.

Tipt08.01.2025

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Je houdt van eten, dus je spendeert veel tijd in je keuken. Kokkerellen, foto’s van je kookkunsten maken of gewoon de koelkast plunderen nadat je bent uitgeweest. Wil je je keuken een nieuwe look geven, maar wil je niet meteen investeren in een nieuwe keuken?

Lifestyle19.12.2024

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Zeker als je de keuken induikt voor speciale gelegenheden, zoals kerst, is het ideaal als je zelf niet hoeft na te denken over een uitgebreid diner. Een beetje van jezelf en een beetje van Hello Fresh.

Proeft04.12.2024

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

HexClad is een merk dat hard op weg is de kookwereld te veroveren door een meer innovatieve benadering van pannen die de voordelen van roestvrij staal en anti-aanbaktechnologie te combineren.

Gadgets15.11.2024

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Verder lezen over Plantaardig

Nieuw product voor een stralende huid: The Skin Code van Juve Naturals

Een mooie, egale huid, meer energie en een frisse uitstraling. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Zeker nu de herfstdip weer op de loer ligt en je huid wel wat extra liefde kan gebruiken. Toch belooft Juve Naturals met The Skin Code precies dat: een slimme mix van wetenschap en selfcare in één drankje.

Gezond04.11.2025

Nieuw product voor een stralende huid: The Skin Code van Juve Naturals

BenBits brengt eerste plasticvrije kauwgom op de markt

Plastic in mijn kauwgom? Dat kan toch niet? Dat is ook wat ik dacht, maar helaas is het wel de realiteit. Meer dan 95% van de kauwgom in Nederland bevat namelijk microplastic. Het Nederlandse merk BenBits wil dat het stopt. Met de campagne “Stop The Plastic Chew” wil het merk een eind maken aan plastic in kauwgom.

Nieuws29.10.2025

BenBits brengt eerste plasticvrije kauwgom op de markt

Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen

Blue Band heeft tijdens zijn Skip the Cow-evenement laten zien dat Nederlandse tradities niet anders hoeven. Als we lekker op een verjaardag in een kring willen zitten, dan moeten we dat lekker doen. Als we daarbij een l...

Food16.04.2024

Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen

Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Het verhaal van Hands Off begon ooit met chocoladerepen en vertakt zich inmiddels steeds meer naar andere producten. Het nieuwste wapenfeit: plantaardige chocolate chip cookies in drie verschillende smaken. Daarmee heeft...

Food06.06.2023

Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Poké bowls zijn in Nederland inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Verschillende restaurantketens zijn er in gespecialiseerd, waaronder Poké Perfect. Met het oog op de zomer lanceert het in samenwerkin...

Food05.06.2023

Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment

In het schap bij supermarktketen Jumbo vind je vanaf deze week vier nieuwe Indonesische kruidenpasta’s van Fairtrade Original: Bami Goreng, Nasi Goreng, Rendang en Sajoer. Indonesische klassiekers die op het eerste oog...

Food23.03.2023

Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Het is deze week ‘De Nationale Week zonder Vlees & Zuivel’ en inmiddels is dat het moment voor allerlei producenten om nieuwe plantaardige producten te introduceren. Dit jaar zat er weinig boeiends tussen, behalve da...

Nieuws09.03.2023

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Het is en blijft een groot probleem voor de producenten van vegetarische producten: hoe krijgen we de producten naast goed voor het milieu ook goed voor de mensen die ze eten? Want uit nieuw onderzoek van de Consumentenb...

Nieuws27.02.2023

Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’