De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De stekelige Aziatische fruitsoort jackfruit duikt steeds meer op in allerlei plantaardige recepten. Normaal zie je plantaardige ingrediënten vooral op een manier gebruikt worden, maar jackfruit blijkt enorm veelzijdig te zijn. Het wordt gebruikt in als vegan pulled pork of vleesloze rendang. Toch hebben mensen nog allerlei vragen over jackfruit en in dit artikel worden die beantwoord.
Jackfruit kent zijn oorsprong in India en groeit inmiddels in heel Azië waar het fruit vooral bekend is als nangka. Hoewel de oorsprong daar ligt, zie je de jackfruitbomen inmiddels ook in Latijns-Amerika en Oost-Afrika. Die kunnen tot wel 20 meter hoog groeien en jackfruit kan aan zo’n boom groeien tot een vrucht van tussen de 5 en 40 kilo (!).
Vruchtvlees
Normaal wordt niemand vrolijk van iets zonder een duidelijke eigen smaak, maar bij deze vrucht is het helemaal anders. Dat komt door zijn vlezige structuur en omdat hij smaken enorm makkelijk opneemt. Dat maakt het dus een ideale vleesvervanger voor iedereen die plantaardig of vegetarisch eet, maar ook een ideaal ingrediënt om te gebruiken in allerlei gerechten.
Jonge jackfruit
Aangezien de vruchten zo uit de kluiten kunnen groeien aan de jackfruitbomen worden de kleinere jackfruits al vroeg geplukt. Deze ‘jonge’ variant is ook degene die heel makkelijk smaken opneemt en heel vlezig is. Want in Zuidoost-Azië eet men ondermeer de zaden van de jackfruit als snack en worden de grote rijpe varianten in desserts gebruikt omdat een volgroeide jackfruit enorm zoet is.
Jackfruit kookboek
Zelf heb ik voor het eerst kennisgemaakt met Jackfruit door het kookboek met dezelfde naam dat in de goodiebag zat na de CuliPersLunch afgelopen jaar. Het boek is in samenwerking met Fairtrade Original gemaakt, dat is niet geheel toevallig want het bedrijf verkoopt een eigen jonge jackfruit in blik in de supermarkt.
Het is wel de reden dat ik met jackfruit ben gaan experimenteren en achter de veelzijdigheid ben gekomen. Zo heb ik er inmiddels de bijna standaard vegan pulled pork en vegan loaded nacho’s gemaakt. Maar deze Nationale Week Zonder Vlees ben ik eens goed het kookboek ingedoken om er eens echt iets anders mee te maken namelijk een Smokey Jackfruit Gyros. Het recept daarvan volgt morgen op Eatly en op onze Instagram zie je binnenkort het eindresultaat.
Verder lezen over Fruit
Drinks05.06.2024
Innocent Kids Smoothies, fruitige slurpverpakking als tussendoortje
Gezond09.01.2024
10 tips om gezonder te eten in 2024
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Tipt13.06.2023
Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken
Drinks19.09.2022
Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten
Nieuws12.07.2022
Last van lege schappen: probeer de boerderijwinkel eens uit
Gezond23.05.2022
Extra vitamines ondanks zonnige lente hard nodig
Nieuws14.04.2022
Kun je de stickers die op fruit zitten eten?
Verder lezen over Plantaardig
Food16.04.2024
Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen
Food06.06.2023
Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies
Food05.06.2023
Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op
Food23.03.2023
Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment
Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers
Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’
Food21.02.2023
Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt
Food08.02.2023