Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

Vorig artikel Volgend artikel

Het aspergeseizoen in Nederland is een geliefde tijd voor de echte liefhebbers van deze heerlijke groente. Het seizoen voor asperges begint normaal ergens eind maart/begin april en duurt officieel tot 24 juni, hoewel dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals het weer en de groeiomstandigheden. Brabant en Limburg worden gezien als de belangrijkste asperge producerende regio's in Nederland.

Beide provincies staan vooral bekend om hun uitgestrekte aspergevelden en traditionele teeltmethoden. De bodemgesteldheid en het klimaat in deze gebieden zijn gunstig voor de teelt van asperges, wat zeker bij asperges resulteert in een hoge kwaliteit en een smaakvoller product. En over die laatste gaat het bijna altijd. Want waar smaken ze eigenlijk het beste?

Het aspergeseizoen in Brabant en Limburg

Tijdens het aspergeseizoen kun je in Brabant en Limburg tal van activiteiten verwachten die verband houden met deze delicatesse die ook wel het witte goud wordt genoemd. Denk hierbij aan aspergefestivals, culinaire evenementen (waaronder competities – zie onder) en boerderijbezoeken. Restaurants in het zuiden serveren vaak speciale aspergegerechten, waarbij ze gebruik maken van verse, lokale producten.

Als je liefhebber bent is het altijd een goed idee om de lokale aspergeboerderijen en markten te bezoeken om de versheid van de asperges te ervaren en meer te leren over de teelt en tradities. De kwaliteit van asperges kan echter enorm verschillen. Ons algemene advies: haal ze altijd vers bij de boer! En als je dit doet, laat ze dan niet liggen, maak ze klaar en eet ze het liefst dezelfde dag nog.

Het Nederlands Asperge Centrum

Het Nederlands Aspergecentrum speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van de Nederlandse asperge-industrie. Dat doen ze o.a. met informatie, asperge recepten en leuke acties over misschien wel het lekkerste Nederlandse seizoen product. Dit jaar hebben ze o.a. Eatly.nl en andere vergelijkbare media, foodbloggers en influencers blij gemaakt met een (Limburgse) asperge box waarin 1 kg verse asperges (AA-kwaliteit 20-28 mm) waren verpakt aangevuld met een lekkere witte wijn en een beroemde roomboter uit Denemarken. Doel is om iedereen te motiveren tot het maken van het ultieme en meest originele asperge gerecht.

Onze keuze om een klassiek gerecht te maken heeft iets te maken met traditie. Limburgers en Brabanders vinden namelijk beide dat zij de beste asperges hebben. En dat betekent competitie. Die gaat verder in de provincie want ook binnen Brabant is er ook nog eens de strijd tussen de gewesten die zelfs doorgaat op lokaal niveau. Wij in Roosendaal vinden bijvoorbeeld dat we veel betere asperges hebben als bij de buren in Bergen op Zoom.

Het ultieme asperge gerecht

Dat we creatief zijn met alles en dus ook met food, zal niemand verbazen maar als het aankomt om de kwaliteit van asperges te bepalen kun je dat het beste doen door ze klaar te maken op de traditioneel Vlaamse wijze (het ultieme asperge gerecht).

Aspergecentrumnl_Limburgse_Asperges
Asperges uit Limburg met dank aan het @aspergecentrumnl

Asperges op Vlaamse wijze, ook als ze uit Limburg komen

Een van de meest populaire aspergegerechten, vooral tijdens het aspergeseizoen, is "asperges met ham, ei en botersaus" (in het Nederland en uiteraard Vlaanderen ook wel bekend als "asperges op Vlaamse wijze"). Dit gerecht bestaat uit verse asperges, meestal witte, die worden gekookt en vervolgens geserveerd met dun gesneden ham, hardgekookte eieren en een romige botersaus. Het is een klassiek en traditioneel gerecht dat de delicate smaak van de asperges perfect aanvult. Het is ook het gerecht hoe je asperges het beste kunt beoordelen. Los van alle creatieve smaaksensaties die je met asperges verder kunt bedenken.

Voor ons gerecht zijn we daar een klein beetje van afgeweken. De ham is vervangen door gegrilde kipfilet, en de botersaus is overgeslagen. Hiervoor in de plaats maken we gebruik van de meegeleverde ongezouten roomboter van Lurpak die we in dunne plakjes over de net gekookte asperges leggen. De Lurpak wordt sowieso een blijvertje want de zachte smaak is volledig in evenwicht met de echt verrukkelijke en smaakvolle asperges uit het Limburgse land. Wij koken asperges normaal niet als te lang waardoor ze net wat meer bite hebben.

Lurpak roomboter uit Denemarken en Sauvignon uit Nieuw-Zeeland

Maak van je bord waarop je de asperges opdient altijd een feestje. Hier aan de Belgische grens serveren we ze het liefst met wat ambachtelijk frieten (uit de Airfryer) en natuurlijk een vleugje Belse mayonaise. Het aspergecentrum heeft ons ook nog verrast met een frisse en redelijk uitbundige Jeffrey’s Bay Sauvignon Blanc die zich moeiteloos laat combineren met de asperges.

Naast dit gerecht zijn er talloze andere populaire manieren om asperges te bereiden, waaronder gegrilde asperges, aspergesoep, aspergetaart en salades met asperges. De veelzijdigheid van asperges maakt het mogelijk om ze op verschillende manieren te gebruiken in zowel eenvoudige als verfijnde gerechten, waardoor ze geliefd zijn bij veel mensen, vooral tijdens het seizoen wanneer ze het meest vers en smaakvol zijn.

Aspergecentrumnl_asperges_Vlaamse_wijze
Asperges uit Limburg op Vlaamse wijze met Lurpak Roomboter en Jeffrey’s Bay Sauvignon Blanc

Tip voor de lekkerste Aspergesoep

Het is zonde om de schillen van de asperges weg te gooien. Gebruik deze juist voor het maken van de bouillon. Hierdoor krijgt de soep een nog diepere aspergesmaak en wordt er geen deel van de asperge verspild. Het is een geweldige manier om de smaak van de asperges optimaal te benutten en de bouillon extra smaakvol te maken. Je kunt de schillen ook toevoegen aan groentebouillon en ze zachtjes laten sudderen met de andere ingrediënten voordat je de soep pureert. Dit zal zeker bijdragen aan een nog smaakvollere aspergesoep.

#Nederlandseasperges #wittegoud #tastelimburg #aspergecentrumnl

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....