Boozy Baking: Zo maak je Boozy Brownies

Boozy Baking: Zo maak je Boozy Brownies

Vorig artikel Volgend artikel

Voor degenen die Eatly via Instagram volgen is het al even duidelijk: er wordt op de redactie gebakken met drank. Na de eerst een try-out met een dronken bananencake, die op zich goed gelukt was, gaat het eerste Boozy Baking recept: Boozy Brownies zijn.

Vooropgesteld dit zijn de eerste baksels die onze Boozy Baker maakt, dus hij probeert ook vooral te leren hoe je dit soort gerechten maakt en staat open voor allerlei tips. Het idee voor de Boozy Brownies kwam doordat er een heel mooie Jamaicaanse rum binnenkwam, er nog verschillende repen chocola van Hands Off My Chocolate en ook de palmolievrije hazelnootspreads van Mister Kitchen’s in de kast lagen. Eigenlijk heb je dan al bijna alles in huis om bijzonder goede brownies te maken, maar het Nederlands zeezout van Zeeuwsche Zoute bleek de finishing touch.

Boozy Brownies

Het voordeel van brownies maken is dat het allemaal niet veel tijd kost, het grootste probleem met het bakken van brownies is genoeg tijd nemen om ze af te laten koelen. Verder is het handig om een lage ovenschaal te gebruiken, verdampt de alcohol tijdens het bakken en wordt de brownie meer als cake als je meer meel gebruikt.


Nodig:

  • 85 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 100 gram bruine suiker
  • 2 eieren (M/L) op kamertemperatuur
  • halve theelepel zout
  • 100 gram bloem
  • 1 pot hazelnootspread (350 gram)
  • 50ml rum
  • reep pure chocola (geschaafd / in kleine stukjes)
  • Zeezout

Maken:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en verfrommel wat bakpapier voor in de ovenschaal. Het bakpapier gaat ervoor zorgen dat je de brownies enorm soepel uit de schaal haalt zonder plakken en gedoe;
  2. Mocht je een staafmixer gebruiken dan kost het allemaal wat minder energie, maar dit is ook allemaal goed te doen met een garde. Klop de boter op hoge snelheid in een grote kom tot een glad en romig geheel (duurt een minuutje);
  3. Voeg de bruine suiker toe en klop het in een paar minuten tot een romig mengsel, probeer alles in de kom mee te nemen;
  4. Voeg hierna de eieren toe en klop dit tot een geheel;
  5. Voeg daarna de hazelnootspread (probeer een laagje in de pot over te houden), de rum en het zout toe. Mix dit tot een glad en luchtig geheel. Probeer de kantjes mee te pakken;
  6. Voeg dan de bloem toe en meng dit alles voorzichtig en goed door elkaar;
  7. Als laatste vouw je met een spatel nu de geschaafde chocola of kleine stukjes chocola erdoorheen;
  8. Giet het beslag in de lage ovenschaal bekleed met bakpapier;
  9. Hier doe je de laatste toefjes hazelnootspread op en die verdeel je met een mes over het browniebeslag;
  10. Als finishing touch doe je daar naar eigen inzicht een (flinke) snuf zeezout overheen;
  11. De brownies doe je daarna 30 minuten de voorverwarmde oven in;
  12. Als de bovenkant van de brownies krokant is en er al wat scheuren inzitten: perfect, zo niet: nog even vijf minuten in de oven laten staan;
  13. Haal de ovenschaal uit de oven en laat de brownies op kamertemperatuur afkoelen (dit kan even duren).

Na het afkoelen kun je de brownies gewoon op kamertemperatuur (luchtdicht) bewaren. Handigste is om ze even in folie te wikkelen en daarna in een bakje te doen. Wil je ze langer bewaren? In folie wikkelen en daarna in een diepvrieszak in de diepvries doen. Daar blijven ze twee tot drie maanden goed in. Wil je ze na het invriezen oppeuzelen? Op kamertemperatuur laten ontdooien en daarna eten of voor het eten even snel in de magnetron doen.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies