Zo smaken de whisky's van The Famous Grouse

Zo smaken de whisky's van The Famous Grouse

Vorig artikel Volgend artikel

Als je kijkt naar whiskey dan zijn er een paar merken wereldwijd bekend: Johnnie Walker (Schotland), Jack Daniels (Amerika) en Jameson (Ierland). Alleen drinken liefhebbers van whiskey (of whisky) toch vaak die van andere distilleerderijen. Zo wordt de blended whisky van The Famous Grouse het meest gedronken in Schotland.

Zie het een beetje als wanneer je in het buitenland bent en Heineken als eerste wordt genoemd als het over Nederlands bier gaat. Om maar niet te beginnen over alle mogelijke speciaalbieren en welke kanten je daarmee op kan. Vandaar dat het interessant is om eens in te zoomen op niet echt een van de usual suspects: The Famous Grouse.

Schotse sneeuwhoen

The Famous Grouse wordt geproduceerd door Matthew Gloag & Son (inmiddels onderdeel van de Edrington Group), die al vanaf 1800 scotch maakt. Het whiskymerk begon ooit onder de naam Grouse Whisky. Op een gegeven moment werd de whisky in de volksmond The Famous Grouse genoemd, zodoende werd dit in 1896 de officiële naam.

Op het etiket van iedere fles herken je al snel de opvallende ‘Red Grouse’ ofwel de Schotse sneeuwhoen. Dat is een zeldzame vogelsoort die alleen in Schotland voorkomt. Matthew Gloag & Son houdt de lokale tradities nog altijd in ere en is nog altijd gevestigd op de oorspronkelijke locatie in het zouden van de Highlands in Perth. De single malt whisky’s die gebruikt worden voor de blends van The Famous Grouse zijn onder andere die van Highland Park en The Macallan.

Cask series

In 2018 wilde de Edrington Group het portfolio van The Famous Grouse uitbreiden en zo werd de Cask Series geboren. We hebben de Bourbon en Ruby Cask uitgeprobeerd. De eerste is voor het grootste deel gerijpt in vaten van Amerikaans eikenhout en ‘first filled’ bourbon. Bij het ruiken valt het houterige gelijk op. Als je ‘m proeft merk je dat het een blended scotch is en daarbij komen rokerige, verbrande karameltonen samen met een mout body.

De Ruby Cask was in eerste instantie exclusief voor supermarktketen Sainsbury’s geproduceerd. Inmiddels is deze whisky algemeen verkrijgbaar. Wat eigenlijk gelijk opvalt is dat de ‘port’ niet specifiek opvalt qua geur of smaak. Wel merk je al snel op dat hij wat zoeter is dan de Bourbon Cask. Je proeft wat bruine suiker en gedroogd fruit, waardoor de whisky een diepere smaakervaring geeft.

Smoky Black

Smoky Black was voor 2015 bekend als de Black Grouse. Het is een peaty whisky en dat ruik je gelijk. De turf merk je naast het rokerige heel duidelijk op. Als je daar voorbij bent, dan komen de zoete smaken naar boven met in de afdronk tonen van vanille. Dat maakt de Smoky Black meer dan alleen een rookbom.

The Famous Grouse

De meest gedronken blended whisky van Schotland is natuurlijk super interessant om te proeven. Wat bij The Famous Grouse gelijk opvalt is de citrus en de beetje scherpe geur. Bij de eerste slok merk je de citrus duidelijk, maar over het algemeen is het een hele zachte whisky. Er zit ook iets van een sherrysmaak aan, al is dat niet overheersend. Je merkt in de afdronk nog altijd het zachte maar er komt een wat rauwere alcoholsmaak bij. Dus die kick heeft hij wel. Kijk je naar de prijs en het zachte karakter van de whisky, dan snap je wel waarom het de meest gedronken van Schotland is.

(All pictures used for this article are ©The Famous Grouse)

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies