Monkey 47: heb je 47 ingrediënten nodig om een gin te maken?

Monkey 47: heb je 47 ingrediënten nodig om een gin te maken?

Vorig artikel Volgend artikel

Misschien is het jullie al wel eens opgevallen dat we weinig aandacht besteden aan de bekende ginmerken op het gebied van proeven. We hebben namelijk het idee dat jullie die zelf al eens gedronken hebben. Toch gaan we vandaag onze vingers branden aan een ‘bekende’ gin, we hebben namelijk Monkey 47 geproefd.

Nadat we een artikel hadden gemaakt over de lege jubileumfles van Monkey 47 en de ‘Sad but true’-campagne kwamen we erachter dat we het merk wel kenden, maar de gin nooit bewust hadden geproefd. Daar moest dus verandering in komen. Gelukkig zijn we er niet voor naar het Zwarte Woud in Duitsland voor hoeven reizen en hebben we deze Duitse gin gewoon op de redactie kunnen proberen.

Wild Monkey

Het verhaal van Monkey 47 gaat helemaal terug naar de jaren ’50 van de vorige eeuw. Oud-piloot van de Britse luchtmacht Montgomery Collins komt naar verschillende omzwervingen terecht in het Zwarte Woud waar hij pension ‘Wild Monkey’ koopt en gaat runnen. De regio in Duitsland staat bekend om het distilleren van fruitlikeuren. Met zijn kennis van zijn favoriete Britse drankje brouwt hij een bijzondere gin die tot de jaren ’70 het handelsmerk blijft van het pension.

10 jaar geleden

Een nazaat van hem stuit 12 jaar geleden op het recept en wil er iets mee doen en contacteert een goede vriend met kennis die al jaren in de Verenigde Staten werkt en woont. Na een tijdje soebatten besluiten Alexander Stein en Christoph Keller om de Montgomery Collin’s Black Forest Dry Gin nieuw leven in te blazen.

Bijzondere naam

De ‘Monkey’ in de naam slaat terug op de naam van het pension. En de 47? Dat is een verwijzing naar het aantal botanische ingrediënten dat in de gin zit, dat zijn er inderdaad 47. Naar verluidt is het belangrijkste ingrediënt die de gin de herkenbare smaak geeft de rode bosbes, ook wel vossenbes genoemd.

Laten we voor de grap even een overzicht geven van een groot deel van de botanische ingrediënten: zes soorten peper, amandel, engelwortel, bittere sinaasappel, braam, kardemom, kamille, kaneel, citroenverbena, kruidnagel, koriander, veenbessen, hondsroos, vlierbloesem, gember, paradijskorrels, meidoornbessen, hibiscus abelmoschus, hibiscus syriacus, kamperfoelie, jasmijn, kaffir limoen, lavendel, citroen, citroenmelisse, citroengras, zoethout, nootmuskaat, piment, rozenbottel en salie.

Monkey 47

Gratis kijkje achter de schermen in de journalistiek: als in een kop een vraag staat, is het antwoord zo goed als altijd ‘nee’. Zo ook in dit geval. Vooropgesteld: Money 47 is een enorm lekkere drank, maar of je het gin kan noemen blijft open voor debat. Je moet deze gin zien als een moderne interpretatie van een klassieke London Dry Gin.

De focus ligt meer op het ontdekken van verschillende soorten aroma’s, smaken en het intensere genieten van de drank an sich. De bloemige tonen vallen duidelijk op, de frisheid van de citrus met een best kruidig mondgevoel. Dat alles maakt het een super interessante drank die pérfect is in een klassieke Martini.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies