Kopstoot: Dit is de ideale danspartner voor de Boomsma 10 jaar gerijpte genever

Kopstoot: Dit is de ideale danspartner voor de Boomsma 10 jaar gerijpte genever

Vorig artikel Volgend artikel

Het is begin oktober wel met enige vorm van zekerheid vast te stellen, genever (/jenever) heeft in 2020 zijn comeback gemaakt. Zo staat bij de nieuwe cocktailbar Dutch Courage een kopstoot-automatiek in de zaak en heeft familiedistilleerderij Boomsma onlangs een tien jaar gerijpte genever uitgebracht. Jullie voelen hem al aankomen: wij zijn gaan testen welk biertje er het best bij past voor de perfecte kopstoot.

Deze genever is gemaakt met fijne graandestillaten en de zuiverste koren- en moutwijn en heeft tien jaar op eikenhouten bourbonvaten mogen rijpen. Daardoor heeft hij in de neus een zachte, zoete geur van vanille, krenten, een beetje meloen en hout. Als je hem proeft komt de zachte smaak van vanille goed door, maar ook die van zoethout. Dat maakt het een bijzondere oude jenever om bier mee te combineren.

Kopstoot

De combinatie van bier en jenever kennen we allemaal. Dat is ooit zo gekomen omdat het basisingrediënt graan is en ze daarom in veel gevallen vanaf de 17e eeuw naast elkaar gebrouwen werden. Dat heeft er mede voor gezorgd dat bier en jenever ook naast elkaar gedronken werden en dat is de geboorte van de kopstoot geweest.

Inmiddels zijn er allerlei soorten jenevers en bieren op de markt, dus de beste combinatie vinden is een proces van proefondervindelijk vaststellen. Door de smaaktonen van de 10 jaar gerijpte genever hebben wij de combinatie gezocht met wat soorten bier met een duidelijke smaak. Dat zijn geworden: de Cool Earth Lager (pils) van Lowlander Beer, Nitwit (witbier) van Brouwerij De Eeuwige Jeugd, B1 (Hefe Weizen) van Berging Brouwerij, Kruikje Blond (blond) van Stadsbrouwerij013 en de Mooie Nel (ipa) van Jopen Bier.

Partners in crime


We hebben deze test met drie man gedaan zodat we eigenlijk altijd een meerderheid zouden moeten krijgen. Natuurlijk moesten we eerst de genever zonder bier proberen om een goed beeld te krijgen van de smaak: die is zoals vermeld enigszins zoet te noemen, maar wel met duidelijke houttonen waardoor je een genever krijgt met een bijzonder eigenzinnig karakter.

De bieren die we uit hebben gekozen zijn alle vijf bieren die op zichzelf heerlijke bieren zijn met een duidelijk karakter, vandaar dat we benieuwd waren naar de combinatie. Eigenlijk waren we het er alle drie over eens dat in combinatie met de Mooie Nel en ook de Cool Earth Lager het net niet is omdat de smaken elkaar niet per se versterken.

Dat maakt dat de ideale combinatie gemaakt gaat worden met de Nitwit, B1 of het Kruikje Blond. Zelf hadden we verwacht dat het tussen het blond bier en het witbier zou gaan. En hoewel die combinaties elkaar echt goed versterkten, bleek de B1 Hefe Weizen van Berging Brouwerij de echte winnaar. De combinatie van een oude genever en een Hefe Weizen blijkt voor onze smaakpapillen dé winnaar.

We kregen wel een reactie van Lowlander Beer op ons experiment, dus we gaan de genever óók nog proberen met een porter (of juist de poorter van hen). Mocht dit een nog betere combi zijn, dan wordt het artikel binnenkort nog geüpdatet.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies