Kahawa Pakaya: hoogwaardige kwaliteitskoffies uit Oost-Afrika

Kahawa Pakaya: hoogwaardige kwaliteitskoffies uit Oost-Afrika

Vorig artikel Volgend artikel

Goede koffie is eigenlijk een primaire levensbehoefte, al helemaal op een redactie. Vandaar dat wij bij Eatly daar altijd voor proberen te zorgen, daarvoor moeten we de (Nederlandse) koffiemarkt blijven verkennen. Daarom hebben we de bijzondere Oost-Afrikaanse kwaliteitskoffies van Kahawa Pakaya uitgeprobeerd.

Het woord ‘Kahawa’ in de naam van het koffiebedrijf betekent in het Swahili koffie. Kahawa Pakaya heeft een jarenlange ervaring in Oost-Afrika en dan met name in de landen: Rwanda, Burundi, Oeganda, Kenia, Ethiopië en Tanzania. Aangezien in deze regio van Afrika geweldige koffie wordt verbouwd, deelt Pakaya deze graag met de rest van de wereld (en Nederland).

Direct bij de boer

Pakaya koopt koffiebonen rechtstreeks bij de (micro)-boeren in de desbetreffende landen. Zo krijgen zij een eerlijke prijs voor hun producten. Dat is van groot belang aangezien ze vaak rond moeten komen van de opbrengst van niet meer dan 200 koffieplanten. Door een eerlijke prijs waarmee ze zelf weer bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van het gewas, hun families en de gemeenschap.

Kenia en Burundi

Voor dit artikel hebben we twee koffieblends uitgeprobeerd: een uit Kenia en een uit Burundi. Kenia behoort tot de grootste koffietelers ter wereld, dat blijkt wel uit de export. Want 94% van de verbouwde koffie wordt geëxporteerd. De Arabica-koffiebonen worden er tussen de hoogtes van 1500 tot 2000 meter boven zeespiegel gekweekt en behoren tot de beste van de wereld. De blend die wij mochten proberen bestond voor 60% uit Arabica en 40% uit Robusta bonen. Dat zorgt voor een milde koffie met geurige aroma’s waar je in de nasmaak wat citrustonen herkent.

De blend uit Burundi bestond voor 70% uit Arabica en 30% uit Robusta bonen. Het land staat niet echt bekend om de koffie, maar helaas vooral om conflicten en oorlogen. De laatste jaren hebben koffieboeren voet aan de grond gekregen en worden er steeds meer koffiebonen verbouwd. Met succes! De Burundi blend heeft een intense smaak, met een echt koffiekarakter en krijgt een fijne cremalaag na het zetten.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies