Flor de Caña is al vijf generaties lang een van de bekendste rums ter wereld

Flor de Caña is al vijf generaties lang een van de bekendste rums ter wereld

Vorig artikel Volgend artikel

Rummerk Flor de Caña is inmiddels 125 jaar oud en wordt al vijf generaties lang gerund door een en dezelfde familie. Dat doet ze al die jaren vanaf dezelfde plek in Nicaragua. Door de jaren heen zijn de rums overal bekroond en in 2017 werd Flor de Cana uitgeroepen tot de beste rumproducent ter wereld tijdens de International Wine and Spirit Competition (IWSC) in Londen.

Het verhaal van Flor de Caña begint in 1875 met Alfredo Francisco Pellas Canessa die zijn geboorteland Italië verlaat om naar Nicaragua te vertrekken. Daar zette hij een stoombootroute op die de Atlantische met de Stille Oceaan verbond. Hoewel dit natuurlijk een goede handel is, heeft het lot gezorgd dat dit niet zijn echte claim to fame werd.

Actieve vulkaan

Nicaragua staat bekend om zijn ongerepte meren, watervallen en vruchtbare jungle. Daarnaast heeft het land, zeker rond 1890, een overvloed aan suikerriet. Dat laatste zorgde ervoor dat Canessa aan de voet van de hoogste en meest actieve vulkaan van het land, San Cristóbal, een distilleerderij oprichtte. De plek waar zoveel jaar nadien nog altijd de bijzondere rum van Flor de Cana gedistilleerd wordt.

Onderscheidend smaakprofiel

Op geen enkel gebied lijkt het verstandig om een bedrijf te vestigen aan de voet van een actieve vulkaan. Toch zorgt het juist voor het unieke smaakprofiel van de rums. Dat heeft met de grond van het vulkanisch gebied te maken en de mineralen die erin zitten. Daarnaast zorgt het microklimaat ervoor dat de rums rijpen met een hogere temperatuur en (lucht)vochtigheid dan andere rums, whisky’s of cognacs.

Op vat liggen

Inmiddels heeft Flor de Cana rums van verschillende leeftijden in het assortiment die beginnen bij een rum die vier jaar op vat gerijpt is en het loopt door tot een unieke rum die 30 (!) jaar op vat gerijpt is, de V Generaciones (vijf generaties). Door het bijzondere klimaat rijpen de rums ook vrij divers op de vaten, wat wel altijd overeind blijft is de amber kleur en de uitgesproken maar vooral zachte smaak van de rum.

Centenario 12

Op de redactie hebben we de hand weten te leggen op de Centenario 12, oftewel een rum die 12 jaar op vat heeft gelegen. Dat wordt gedaan zonder kunstmatige ingrediënten, versnellers of toegevoegde suikers. Wat er na 12 jaar in de fles terechtkomt is een rum met een enorm eigenzinnig karakter.

Je proeft duidelijke banaan en kokos met op de achtergrond zelfs wat kersen en abrikozen. Ook merk je er noten, honing met in verte wat koffie in op, iets wat de rum een interessante balans geeft. Dat maakt hem geschikt om lekker met wat ijs te drinken óf om mee gaan te experimenteren in cocktails. Iets dat wij natuurlijk gaan doen via onze Instagram!

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies