Dit is waarom Belvedere Vodka zo eigenzinnig smaakt

Dit is waarom Belvedere Vodka zo eigenzinnig smaakt

Vorig artikel Volgend artikel

Dat je heerlijke cocktails kan maken met als basis Belvedere wodka hebben we vorige week al laten zien. Wat we nog niet hebben gedaan is de luxe Poolse wodka an sich eens bekijken. Want het is een bijzondere wodka die met maar twee ingrediënten gemaakt wordt: Dankowskie rogge en puur bronwater.

Belvedere werd in 1993 gelanceerd en is daarna wereldwijd uitgegroeid tot een van de meest prominente luxueuze wodka’s. Hoewel het merk nog redelijk jong te noemen is, zit er een rijke historie van distilleren achter. De wodka wordt gedistilleerd bij distilleerderij Polmos Zyrardów waar al 106 jaar drank wordt vervaardigd.

Strenge wetten

In Polen zijn strenge wodkawetten van kracht waardoor iedere stap van het productieproces op Poolse bodem plaat moet vinden. Dat maakt dat Belvedere een puur Pools product vol lokale traditie en grondstoffen. Op het terrein van de distilleerderij is een bron geslagen waar al meer dan 12.500 jaar het zuiverste water uit naar boven komt en het rogge wordt al eeuwen verbouwd rondom de kleine stad Zyrardow. Door de traditionele manier van distilleren komt het beste van de Dankowskie rogge en het bronwater maximaal naar voren.

Luxueus

Toen Belvedere werd opgericht was net de Martini weer helemaal hip and happening, vandaar dat het een perfect moment was om de drank te lanceren. Hij is vernieuwd naar het Belweder Paleis in Warschou en betekent in het Pools ‘mooi om te zien’. De afbeelding op de fles is dan ook het kenmerkende paleis en de rij berken langs de oprijlaan. Dit alles accentueert natuurlijk het verfijnde en luxueuze van de wodka enorm.

Compromisloos

Door het vakmanschap van de distillateurs van Belvedere halen het maximale uit de twee ingrediënten. En tel daarbij op dat er verder niets wordt toegevoegd. Als je hem proeft dan valt op dat hij elegant is en in balans, met een zacht mondgevoel en een subtiele zoetheid als je hem met ijs drinkt. Dat maakt het een wodka die misschien wel de pure essentie van hoe wodka hoort te zijn is.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies