De Colombiaanse rums van Dictador laten zien wat rum allemaal kan zijn

De Colombiaanse rums van Dictador laten zien wat rum allemaal kan zijn

Vorig artikel Volgend artikel

Inmiddels heb ik hier op de thuisredactie een mooie rumcollectie opgebouwd. Zodoende durf ik te stellen dat ik zo een goed beeld heb gekregen van de rum die er op de wereld wordt gemaakt. Toch waren er nog een paar landen die ontbraken, zoals; Colombia en de Filipijnen. Gelukkig kreeg ik afgelopen maand een 12 en 20 jaar oude Colombiaanse rum van Dictador binnen om te proeven.

Don Julio Arango y Parra raakte door een van zijn voorvaderen zo gebiologeerd door rum. Hij dook in de geschiedenis van dit levenselixer en na jaren van research opent hij op een van de eerste plekken in het Caribisch gebied waar suikerriet werd verbouwd, Cartagena, in 1913 de Destilería Colombiana.

Cartagena de Indias

Dat is de plek waar tot op de dag van vandaag Dictador rum wordt gedistilleerd. Niet gek want het tropische klimaat in en rondom Cartagena zorgt voor de ideale omstandigheden om suikerriet te verbouwen. Het klimaat zorgt er ook nog eens voor een bijzondere rijping van rum op de vaten. De rums van Dictador krijgen zo een bijzonder kenmerkende smaak, waar je ook echt in proeft dat het een Colombiaanse rum is.

Derde generatie

Inmiddels staat met Hernan Arango Parra de derde generatie aan het roer van het familiebedrijf. Hij houdt nog altijd persoonlijk toezicht over het gehele productieproces van de rums die nog altijd volgens de unieke familierecepten gemaakt worden. Waar normaal de Colombiaanse overheid een flinke vinger in de pap heeft bij de distilleerderijen, heeft Hernan inmiddels alles naar zijn hand gezet.

In 2009 besloot hij om met Europese investeerders samen te gaan werken en dat heeft ervoor gezorgd dat Dictador ook op ons continent aan populariteit won. Inmiddels is de rum wereldwijd te koop in meer dan 80 landen. Hernan is een van de redenen dat steeds meer verzamelaars over de hele wereld rum ontdekken. Dat begon allemaal met het bottelen van zijn oudste voorraden gerijpte rum te bottelen onder het eigen ‘Fine and Rare’-label.

20 Years old

De Dictador 20 Years Old Rum is in de oude ketels gedistilleerd waardoor hij zijn kenmerkende medium-body krijgt. Door het rijpen op eikenhouten vaten krijgt hij zijn eigenzinnige geur en smaak. De rum heeft een donkere amberkleur en ruikt naar vanille, karamel, honing en geroosterde koffie. Die smaken komen ook echt goed door als je hem proeft met tonen van cacao waardoor hij zelfs ergens in de afdronk een mokkasmaak krijgt.

El Dictador

Dat maakt het ook een uitermate geschikte rum om te gebruiken in een cocktail. Op bovenstaande afdeling heb ik de 'El Dictador' gemaakt, een variant op de klassieke El Presidente cocktail.

Nodig:

- 60ml Dictador 20y
- 20ml Sherry
- 2 a 3 dashes cacao bitters
- 2 barspoons grenadine

Maken:

Dit alles stir je met ijs, strain je daarna in een coupeglas en garneer je met een sinaasappelschil.

(Afbeeldingen bij dit artikel © Dictador Rum)

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies