Blended whisky's proeven met de brand ambassador van Chivas Regal

Blended whisky's proeven met de brand ambassador van Chivas Regal

Vorig artikel Volgend artikel

Eigenlijk hadden we half maart tijdens de Amsterdam Cocktail Week een blending masterclass mogen volgen van brand ambassador Michael Knowles over Chivas Regal. Dat ging door de welbekende omstandigheden niet door. De oplossing: een online whiskyproeverij. We proefden de: Chivas 12, Chivas Mizunara, Chivas XV én Chivas 18 samen met Michael Knowles.

We hebben op Eatly al een algemeen artikel gepubliceerd over whisky (of whiskey) waar we ook het verschil tussen een single malt en een blended whisky uit hebben gelegd. Maar er valt véél meer te vertellen over blended whisky’s. Vandaar dat we de kans om met Michael hierover te spreken niet wilden laten schieten.

Chivas Regal

Het verhaal van Chivas begint bij een kruidenier in het Schotse Aberdeen. Daar waren de broers James en John Chivas op de helft van de 19e eeuw een paar van de pioniers op het gebied van de kunst van het mengen. 1909 was het jaar dat de wereld kennis maakte met Chivas. De Chivas 25 year old kwam in New York ten tonele als ’s werelds eerste luxe whisky. Nu dik honderd jaar later genieten wereldwijd in meer dan 150 landen mensen van de blended whisky’s van Chivas Regal.

Brand Ambassador

Merkambassadeur Michael Knowles komt uit Londen en woont sinds 2019 in Amsterdam. Hij verhuisde naar onze hoofdstad omdat hij zijn droombaan aangeboden kreeg als merkambassadeur van Chivas. “Ik heb altijd een passie gehad voor bartenden. Ik vind het fantastisch om geweldige drankjes voor mensen te creëren en er ook nog eens voor te zorgen dat ze zich vermaken. Zo heb ik bij verschillende bars en restaurants in Londen en Manchester gewerkt”, vertelt hij enthousiast.

Michael Knowles - Tasting
(Afbeelding: Brand Ambassador Michael Knowles in zijn natuurlijke habitat)

Hij vervolgt: “Achter de bar ben ik ook verliefd geworden op Scotch whisky, en dan met name Chivas. De rijke, genereuze smaken van Chivas 12 maakte het voor mij de go to whisky als ik een whiskycocktail moest maken. Zelf dronk ik ‘m altijd na een drukke dienst als afzakkertje. Dus toen ik het aanbod kreeg om merkambassadeur in Amsterdam te worden, kon ik geen nee zeggen.”

Blended whisky

Vraag je Knowles naar het verschil tussen een single malt en blended whisky, dan komt hij op stoom. “Heel simpel gezegd bestaat een fles single malt scotch uit whisky’s van dezelfde distilleerderij. Blended scotch whisky bevat single malts en graanwhisky’s van verschillende distilleerderijen. Alleen is het samenvoegen van verschillende whisky’s echt een kunst en allerminst een gemakkelijke klus.

Want pas als je een perfecte blend hebt, krijg je een prachtig uitgebalanceerde en complexe scotch. De whisky’s die we gaan proeven zijn heel verschillend, maar stuk voor stuk een prachtig voorbeeld van blended whisky", vertelt hij vol passie.

Whiskyproeverij

Voor we beginnen met de whiskyproeverij heeft Knowles nog een belangrijk weetje: “In het hart van iedere whisky uit het Chivas-assortiment herken je de rijke, bloemige en fruitige tonen van onze kenmerkende Strathisla Single Malt.”

De eerste whisky die we proberen is de Chivas 12, het is de whisky die de meeste liefhebbers wel kennen en is een goede introductie tot blended whisky’s. Dat heeft volgens Knowles een nadrukkelijke reden: “Een blended whisky moet zijn als Schotland in een glas en Chivas 12 is dat. Hij is soepel, rijk en genereus. Gemaakt van whisky's die minstens 12 jaar oud zijn met invloeden uit alle vijf de whiskyregio's van Schotland. Het is een ronde en romige whisky, met aroma's van rijpe appels en peren, gebalanceerd door zoete vanille en bloemige tonen.”

De whisky line-up_
(Afbeelding: De whisky's die we drinken in dit artikel: Chivas 12, Chivas Mizunara, Chivas XV en als sluitstuk Chivas 18)

Smaakuitstapjes

Als tweede nemen we een kijkje bij welke interessante smaakuitstapjes er te maken zijn met blended whisky’s, daarvoor proeven we de Chivas Mizunara en XV. Knowles is enorm enthousiast over beide whisky’s, hij trapt af met de Mizunara: “Dit is 's werelds eerste whisky die is afgewerkt in Japanse Mizunara eikenvaten. Dit bijzondere huwelijk van Schots ambacht en Japanse traditie creëert een prachtig uitgebalanceerde whisky, met honing zoetheid en sporen van sinaasappel en hazelnoot.”

De Chivas XV is weer om een andere manier speciaal. “De XV is minimaal 15 jaar gerijpt en selectief afgewerkt in Grand Champagne Cognac vaten, resulterend in een luxe whisky met tonen van rijke rozijnen, sinaasappelmarmelade en kaneeltoetsen.”

Luxe whisky’s

Om tot een mooie climax te komen van deze proeverij mogen we ook genieten van een van de luxe whisky’s in het assortiment Chivas 18. Knowles kan niet wachten: “Chivas 18 is mijn persoonlijke favoriet. Deze bekroonde whisky is ongelooflijk complex en dat is niet zo maar een loze kreet. Deze ‘master blended’ heeft in elke druppel 85 smaaktonen. Voor mij zijn de belangrijkste gedroogd fruit en toffee, aangevuld met bloemige noten en een zeer zachte rokerigheid. De finish is ook ongelooflijk warm en aanhoudend, ik beschouw die graag als de laatste noot in een muziekstuk die langzaam vervaagt.”

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies