Big Peat is een fraaie blended whisky gemaakt van Islay Scotch

Big Peat is een fraaie blended whisky gemaakt van Islay Scotch

Vorig artikel Volgend artikel

Als je Eatly volgt op Instagram (zo niet: gewoon doen!) heb je in de laatste Reel gezien dat we een voor ons onbekende whisky binnen hebben gekregen en dat we die gisteren hebben geproefd. Het gaat om de Schotse blended whisky Big Peat die gedistilleerd wordt door Douglas Laing & Co. van verschillende Islay whisky’s.

Cartoonachtige figuren doen het bij ons vooral op speciaalbier heel erg goed, bij gedistilleerde dranken levert het vooral in eerste instantie een gefronste wenkbrauw. Bij Big Peat is dat net iets anders. Op het geel-zwarte etiket prijkt in rauwe zeebonk met een goede baard, iemand waarvan je gelijk aanneemt dat het tijd voor een glas whisky is.

Blended whisky

Big Peat is volgens de makers het perfecte huwelijk tussen de fijnste single malt whisky’s van het Schotse eiland Islay. De single malt van Caol Ila geeft de zoetheid, Bowmore zorgt voor de perfecte balans, Ardbeg voor de medicinale, aardse kwaliteit en Port Ellen geeft de blend een zekere mate van elegantie.

Alle vier zijn het stuk voor stuk mooie single malt whisky’s, dus om daar een blend van te maken is wel een kleine risicovolle onderneming. Te veel van het goede is namelijk onder de streep nooit goed. In dit geval moet je het vooral zien als het bij elkaar komen van topmuzikanten die een eigen superband formeren.

Turf en rokerig

Een whisky die in de naam al peat (oftewel turf) heeft, daarvan weet je op voorhand al redelijk wat je kan verwachten. Hij is licht van kleur en is in eerste instantie vrij heftig in de neus. Bij de tweede keer ruik je al hoe vol en rijk hij is en ga je voorbij aan de initiële rokerige tonen. De eerste slok is ook best heftig, het is namelijk een pittige whisky.

Na de eerste slok is de turf al snel weg en merk je de zoete tonen van honing en chocolade op, maar vooral ook de balans van de whisky. Hij lijkt eigenlijk vrij stevig en kruidig, terwijl dit veel genuanceerder ligt door de zachte tonen in de whisky. Dat maakt het best een verrassende whisky omdat je op een mooie manier langs het smaakspectrum geleid wordt: van turf en rokerig naar zacht en zoet.

Flavour Makers

Door De Monnik Dranken zijn we uitgenodigd om komend jaar te fungeren als een van hun Flavour Makers. Het familiebedrijf is een groothandel van circa 9.600 verschillende soorten drank en aanverwante artikelen. Daarnaast importeert het bedrijf gedistilleerde dranken uit meer dan 35 landen op exclusieve basis voor Nederland. Maandelijks krijgen we van hen een mooie doos opgestuurd met daarin een voor ons onbekende gedistilleerde drank.

Geen 18? Geen alcohol! Nix18.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies