Benriach brengt met nieuwe range single malts oude traditie tot leven

Benriach brengt met nieuwe range single malts oude traditie tot leven

Vorig artikel Volgend artikel

Het afgelopen jaar zijn we op ontdekkingsreis gegaan in de wondere wereld van whisky. De diversiteit aan whisky’s over de hele wereld is fantastisch. Kijk alleen al naar het spectrum aan whisky’s in whiskyland Schotland. Hertog Jan heeft dit goed weten te vatten in hun vatgerijpt-serie 2020. Vandaag lichten we de nieuwe single malts van het Schotse Benriach uit.

Voor ieder whiskyliefhebber die dit leest: We hebben een toffe winactie voor een culinaire overnachting bij de Nederlandse whiskystokerij Bus Distillery in Loosbroek (NB) lopen (t/m 17 december).

In het Noorden van de Schotse Speyside regio werkt de vrouwelijke master blender Rachel Barrie sinds 2017 bij Benriach Distillery. Ze heeft meer dan 26 jaar ervaring in de whiskywereld en met meer dan 150.000 geproefde moutwhiskyvaten heeft ze al een gewichtig palmares. Om dit nog wat meer te benadrukken: ze heeft de afgelopen jaren een eredoctoraat ontvangen van de Universiteit van Edinburgh, is ingewijd als Keeper of the Quaich én ze is opgenomen in de Hall of Fame van The Whisky Magazine.

Een wereld van smaak

John Duff is de oprichter van de distilleerderij en hij was altijd op zoek naar het creëren van unieke en bijzondere smaken. Zo zit experimenteren met smaak en aroma’s in het DNA van Benriach. Barrie is daar vanaf 2017 mee aan de slag gegaan en dit heeft geresulteerd in een nieuwe range single malts die door een diversiteit aan fruitige whiskyaroma’s een geheel eigen karakter hebben gekregen.

Speyside-stijlen

Barrie is aan de slag gegaan met drie kenmerkende Speyside-whiskystijlen en een unieke collectie vaten waar de whisky’s op gerijpt zijn. Aan de hand van oude tradities en huidige innovaties eert de nieuwe range het rijke verleden van Benriach. Hij is opgedeeld in twee leeftijdscategorieën: tien en twaalf jaar en in de varianten smoky en non-smoky.

Normaal wordt whisky gerijpt op een of twee vaten, maar deze whisky’s hebben allemaal op drie verschillende vaten gelegen. Om de whisky’s nóg meer speciaal en diverser te krijgen zijn ze ook stuk voor stuk op verschillende manieren gedistilleerd: klassiek, geturfd en drievoudig. Dit proef je ook daadwerkelijk terug in de whisky’s.

Benriach Original Ten

De Original Ten kwam op de redactie binnen en dat is misschien wel een van de favoriete whisky’s van dit jaar. Dat heeft vooral te maken met het fruit dat in de whisky is gebruikt en het kruidige karakter. Hoewel de whisky goed te karakteriseren is, heeft de master blender natuurlijk haar eigen visie.

Barrie over de Original Ten: “In de Original Ten kan een rijker gearomatiseerd, rond moutkarakter worden onderscheiden, met tonen van peer en nectarines, maar ook amandelen en kruidige vanille die je op je tong voelt prikkelen. Terwijl The Twelve een romige en soepele malt is, met tonen van Mashino-kersen, sinaasappel, mokka en hazelnoot. Afkomstig van de rijping op sherryvaten, ex-bourbon-vaten en portvaten.”

Over de andere rokerige whisky zegt ze het volgende: “Als je op zoek bent naar een nieuwe smoky style waarbij je het turfkarakter al op jonge leeftijd kan proeven, moet je bij de nieuwe Smoky Ten en Smoky Twelve zijn. Verken de zoete rokerigheid van Benriach, verrijkt met innovatieve combinaties van Jamaicaanse rum, Virgin Oak en het Marsala-wijnvat, verweven met het meer traditionele bourbon- en sherryvat. Unieke whisky’s die bij liefhebbers van zowel peated als non-peated whisky in de smaak vallen.”

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies