Nieuws28.01.2020

​Zet voedselverspilling op de (menu)kaart


Jaarlijks verspilt de Nederlandse horeca 51.000 ton aan voedsel. Daarmee vindt zo’n 14% van alle voedselverspilling plaats in horecagelegenheden. De boosdoeners zijn o.a. te grote porties, een inefficiënt inkoopbeleid en onvoldoende gebruik van restproducten. Zowel in de keuken als op het bord bij de gast vindt verspilling plaats.

Groeiende aandacht voor duurzaamheid

Duurzaamheid is ook in de horeca een belangrijk thema. Horecaondernemers besteden steeds meer aandacht aan het verduurzamen van hun zaak met o.a. groene energie, ledverlichting en energiezuinige horeca apparatuur. De groeiende aandacht voor duurzaamheid maakt ondernemers zich ook bewust van de problematiek rondom voedselverspilling. Omgerekend belanden zo’n 83 miljoen borden met eten in de prullenbak. Dat moet én kan anders.

Verspilling is lekker!

Voedselverspilling is zonde en onnodig, dat vinden de ondernemers van het platform Verspilling is Verrukkelijk ook. Door middel van innovatieve foodproducten zetten zij voedselverspilling letterlijk op de menukaart. Diverse ondernemers ontwikkelden smaakvolle en mooie producten van voedsel dat anders weggegooid zou worden. Zoals soep gemaakt van groenten die vanwege de slechte ‘looks’ niet in de schappen belanden. Of tomatenketchup gemaakt van tomaten die door overproductie anders vernietigd zouden worden. Andere voorbeelden zijn heerlijke chutneys of granola’s van overtollig fruit, speciaalbieren van geredde aardappels en koekjes van overgebleven brood. Door deze pure producten een plek te geven op de menukaart, wordt voedselverspilling niet alleen tegengegaan, ook tafelgasten worden positief verrast. Bovendien daagt het de keukenbrigade uit om ook na te denken over creatieve oplossingen voor restproducten.

Tips om verspilling tegen te gaan

Andere tips om voedselverspilling tegen te gaan zijn o.a. het verkleinen van de portiegrootte, het beperken van het aantal bijgerechten en het afslanken van de menukaart. Dat klinkt best spannend maar dat is het niet. Less is more gaat ook op voor de menukaart. Niemand wordt blij van een propvolle menukaart. Te veel keuze levert doorgaans stress op. Bovendien kan er slimmer ingekocht worden door het aantal gerechten te beperken. Zorg ervoor dat er sprake is van een kruisbestuiving tussen de ingrediënten zodat ieder ingrediënt maximaal gebruikt kan worden.

Ook te grote porties en te veel bijgerechten zijn onnodig. Vooral nu gasten steeds meer op hun gezondheid en eetgewoontes letten. Geef aan dat extra bijbestellen mogen is. Gasten kiezen dan bewust voor eten dat zij hoogstwaarschijnlijk ook zullen opeten. Wie het helemaal goed wil doen biedt halve en hele porties aan. Ideaal voor mensen die ‘op de lijn letten’.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Voedselverspilling

Zo gebruik je oude croissantjes voor een lekker dessert

Wat als een croissantje niet meer knispert? Dit is hoe je oude croissantjes toch nog voor iets goed inzet: een lekker dessert.

Food13.09.2024

Zo gebruik je oude croissantjes voor een lekker dessert

Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling

Coca-Cola gaat in Nederland samenwerken met Too Good To Go. Zo kondigen beide bedrijven vandaag aan. Eind vorig jaar startte Too Good To Go – de grootste marktplaats voor voedseloverschotten wereldwijd – met het aanb...

Nieuws20.11.2023

Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit

Botanisch bierbrouwer Lowlander brouwt al jaren bieren met kruiden, specerijen en vers fruit die ieder hun unieke smaak toevoegen aan een bier. De volgende stap van de brouwer is om een roterend assortiment fruitbieren t...

Drinks12.04.2023

Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

De Nederlandse natuur heeft veel moois te bieden, zoals de Oostvaardersplassen. Daar vertoeven inmiddels een zeer groot aantal edelherten en in het kader van de biodiversiteit moeten er begin dit jaar 1.600 worden afgesc...

Nieuws06.03.2023

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten

Deze week is het de Nationale Verspillingsvrije Week en zetten allerlei bedrijven hun beste beentje voor om voedselverspilling terug te dringen. Maaltijdboxleverancier HelloFresh onderzocht hoe de Nederlander hier tegeno...

Nieuws14.09.2022

Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten

Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline

Afvalvrije online supermarkt Pieter Pot gaat deze week voor het eerst offline bij Stach in Amsterdam en Haarlem. Mede ingegeven door de Verspillingsvrije Week zijn er producten zoals pindakaas en popcorn van de verpakkin...

Nieuws13.09.2022

Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline

Albert Heijn introduceert AH Overblijvers-pakketten in winkels

Vanaf vandaag kunnen klanten in elke Albert Heijn winkel in het hele land Overblijvers-pakketten reserveren en aanschaffen. Deze pakketten bevatten producten die aan het einde van de dag overblijven en dichtbij hun houdb...

Nieuws12.09.2022

Albert Heijn introduceert AH Overblijvers-pakketten in winkels