De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Bij het horen van ‘vis moet zwemmen’ legt iedereen gelijk de link tussen wijn en vis. Toch loont het de moeite om eens verder te kijken vinden de Nederlandse Brouwers en het Nederlands Visbureau. Ze hebben de handen ineengeslagen om vergeten Nederlandse vissoorten opnieuw op de kaart te zetten door ze te combineren met populaire speciaalbieren, zoals herfstbock.
In samenwerking met chef-kok Marnix Benschop zijn ze aan de slag gegaan om gerechten te ontwikkelen met vergeten vissoorten zoals: tongschar, mul, poon en schar in combinatie met speciaalbieren. Ook omdat het idee bij de meeste consumenten is dat je speciaalbier drinkt bij wat stevigere gerechten.
Lokale vis
In Nederland zijn we overwegend vrij onbekend met de vissen die dagelijks worden aangevoerd door onze vissector. Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau, vindt dat een gemiste kans: “Veel mensen weten niet dat de Noordzee een van de schoonste en meest gereguleerde zeeën ter wereld is. Mede daardoor is de Noordzee rijk aan een enorme verscheidenheid aan vis, schaal- en schelpdieren.
Bier en vergeten vis
Marnix Benschop is chef-kok bij Kaapse Maria in Rotterdam. Het restaurant geniet landelijke bekendheid vanwege de fantasievolle combinaties van bier en spijs. Voor hij bij Kaapse Maria achter de pannen stond, heeft Benschop stages gelopen bij wereldbefaamde restaurants als Noma en The Fat Duck. Daarnaast heeft hij onder meer gewerkt bij Ivy in Rotterdam en was hij mede-eigenaar van The Suïcide Club.
Door de explosieve groeiende populariteit van speciaalbier is het ook interessanter om te kijken hoe vis met bier te combineren is. Benschop hierover: “Deze prachtige vissoorten bieden zoveel mogelijkheden dat het tijd wordt deze weer terug op de kaart te zetten. Ik heb hier inspirerende recepten bij gemaakt en aan de hand van de smaken bieren bij gezocht, die de ultieme match vormen.”