De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het is vandaag Nationale Bockbierdag dus hét moment voor Eatly proeft: Bockbieren. Dit is de eerste keer dat we verschillende bieren proeven en er gaan nog meer proeverijen volgen. Dat doen we in samenwerking met Mr. Hop. Voor de Eatly Bockbier Test hebben we zes bockbieren geprobeerd die niet gebrouwen zijn door een grote brouwerij.
Aan het begin van de lente en de herfst brengen bierbrouwers traditiegetrouw hun lente- en herfstbock op de markt. Maar het is eigenlijk ooit allemaal begonnen met de herfstbock. Een van de enige bierstijlen die in de Nederlandse Warenwet terug is te vinden. Een bier mag in Nederland alleen bock heten als het percentage vaste stoffen voor de vergisting (stamwortgehalte) minimaal 15 graden Plato is. De Plato-school wordt door brouwerijen gebruikt om de dichtheid van het wort weer te geven.
Van oorsprong schrijven we bockbier met ck, maar door slimme marketingmensen wordt het in Nederland vaak verbasterd tot bok met een k. Want dan kun je lekker grappig een bok op het etiket zetten (ha ha). Wat alle bockbieren wel gemeen hebben is dat het vrij toegankelijke bieren zijn. Het alcoholpercentage ligt tussen de 6,5% (enkel) en 8,5% (dubbelbock).
Het zijn roodbruine bieren waar mout een belangrijke rol speelt. Hierdoor hebben bockbieren karamelaroma’s, smaken ze zoetig met soms een geroosterde toon, wat kan smaken als chocola. Het zijn geen bittere bieren waardoor de afdronk vaak zacht is. Door de hele craftbeerrevolutie zijn er genoeg brouwerijen die experimenteren met het toevoegen van chocola, rozijnen of zelfs rum.
Bockbiertest 2019
Mr. Hop heeft zes bijzondere bockbieren verzameld van wat kleinere brouwerijen. We werken van de nummer zes naar de nummer een.
#6 Wintervacht – Brouwerij Het Roze Varken (7,5%)
Hoewel Wintervacht op de zesde plek staat, kreeg deze bock gewoon een dikke 7+. Wintervacht heeft iets meer alcohol dan een standaard herfstbock en heeft een lichte bitterheid met duidelijke tonen van gebrande mout. Dat maakt het een heerlijk bockje voor een heerlijk relaxte avond bij de haard.
#5 Goej Klets 2019 – KraftBier (7,3%)
Deze Tilburgse Bockbier wordt een keer per jaar geboden en ieder jaar nét anders dan vorig jaar. Editie 2019 is gebrouwen met vijf verschillende mout- en drie verschillende hopsoorten. Volgens het Eatly testpanel smaakt deze door het frisse maar toch pittige karakter beter dan editie 2018.
#4 Please don’t feed the goat – Rigters Brouwerij (7,5%)
Voor de meesten van het testpanel was dit de vreemde eend in de bijt. Het is een dubbelbock met op turf gerookte mout en 7,5% roggemout. Hierdoor krijgt deze bock een rokerige en volle smaak met een licht zoetje. Op een panellid na, kende niemand de brouwerij. Maar iedereen was het eens: dit is een heel speciaal en lekker bockbier. Sowieso verstandig om meerdere flessen in te slaan: Please don’t feed the goat hergist op de fles. Dus als je ‘m een tijdje laatst staan krijg je nóg een fijnere smaaksensatie.
#3 Houtgerijpte Rook Dubbelbock – Duits & Lauret (7,5%)
Dit was het bockbier waar de meningen totaal over verdeeld waren. De een dacht bij het ruiken aan het bier aan gerookte bacon. De ander vond het juist een lekkere doordrinkbare bock. De dubbelbock Houtgerijpte Rook Dubbelbock van Fortbrouwerij Duits & Lauret herbergt een fantastische combinatie van geroosterde en gerookte mouten. Dat zorgt voor een volle en diepe smaak. Na de eerste slok viel het woord ‘whiskey’ al en waren we aan het kijken of we niet nog ergens een goede stoofpot hadden pruttelen.
#2 Opgebokt – Van Moll (7%)
Opgebokt van Van Moll is een Duitse stijl dubbelbock gebrouwen met vijf moutsoorten, waaronder drie variaties caramalmout en chocolademout. Daarbij zijn vier hopsoorten gedaan: Tettnang, Cascade, East Kent Golding en Centennial. Dit alles zorgt voor een bijzondere en toch makkelijk drinkbare bock. Volgens ons testpanel kun je Opgebokt altijd bestellen en word je nooit teleurgesteld.
#1 D’n Ossebock – Muifelbrouwerij (7%)
De eerste plek gaat naar D’n Ossebock van Muifelbrouwerij. Laten we eerlijk zijn d’n Ossebock stelt eigenlijk nooit teleur. In 2016 werd-ie uitgeroepen tot beste bockbier van Nederland, dat zegt eigenlijk alles. Het is een klassiek ondergistend herfstbockbier dat juist niet te zoet is en een sterke afdronk heeft door het caramout. Volgens het panel: Als je van herfstbock houdt, heb je altijd wat flessen d’n Ossebock in de koeling liggen. Met recht de winnaar van de Eatly Bockbiertest 2019.
Dorst en de bockbieren zelf uitproberen? Check de website van Mr. Hop.
Verder lezen over Bier
Nieuws06.09.2024
Zo herken je een alcoholprobleem
Lifestyle26.04.2024
Waarom het Guinness Storehouse in Dublin bezoeken nu leuker is
Drinks28.03.2024
Pablo Beer: Innovatief brouwsel met cocabladeren
Drinks15.11.2023
Dit is Beersecco: bier en prosecco in één fles
Hotspots18.07.2023
Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Nieuws26.06.2023
Gratis bier voor wandelaars bij The Old Forge in Schotland
Drinks09.06.2023
Op Best Kept Secret wordt weer Jupiler geschonken
Verder lezen over Speciaalbier
Drinks01.04.2024
Bird Brewery en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug brouwen nieuw streekbier: Heuvelrug Blond
Drinks12.12.2023
Hertog Jan onthult 7e editie Grand Prestige Vatgerijpt bier 2023
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen
Drinks06.06.2023
Hertog Jan introduceert de Grand Pilsener: bier waar je de tijd voor neemt
Hotspots03.06.2023
Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten
Hotspots02.06.2023
Schiedam krijgt met Eurobrouwers eerste brewpub en restobar
Nieuws22.05.2023